Categories: POPTRIVIA

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος: Πολλοί θεωρούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο(η.τ. από εδώ και στο εξής) είναι ακόμα μια μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, κάτι που δεν ισχύει. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς που το ξεκινούν, επιστρέφουν στο κάπνισμα. Όσοι όμως μένουν σε αυτό, κατά συντριπτική πλειοψηφία δεν το σταματούν ποτέ, αντικαθιστώντας την παλιά τους συνήθεια με έναν νέο και διαφορετικό τρόπο “καπνίσματος” (που με εξαίρεση τη νικοτίνη, ουδεμία σχέση έχει με το τσιγάρο), το άτμισμα.

Το αποκτάς πολύ εύκολα (Φυσικά καταστήματα, E-shops): Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, που οι συσκευές η.τ. ήταν εξωτικές και τις έβρισκες δύσκολα, σήμερα η απόκτηση μιας συσκευής εκκίνησης είναι πανεύκολη και γίνεται τόσο σε φυσικά καταστήματα, τα οποία πλέον υπάρχουν σε μεγάλη πληθώρα σε κάθε γειτονιά, όσο και σε e-shops εγχώρια αλλά και του εξωτερικού. Τα προϊόντα που θα χρειαστείς (συνήθως προσφέρονται και σε πακέτο για αρχάριους), είναι ένας ατμοποιητής(η συσκευή που με ηλεκτρικό ρεύμα θα ατμοποιήσει το υγρό), μια μπαταρία (αν και θα χρειαστείς περισσότερες για να έχεις αυτονομία), ένας φορτιστής και υγρό(έτοιμο μείγμα βρώσιμης γλυκερίνης/προπυλενογλυκόλης/νερού(wfi) και αρώματος – η νικοτίνη είναι προαιρετική)

 Ξέχνα τη γεύση και τη μυρωδιά του τσιγάρου. Πλέον έχεις άπειρες επιλογές: Ενώ το τσιγάρο έχει ταυτιστεί με αυτή την απροσδιόριστη άσχημη γεύση, την οποία ως καπνιστής συνηθίζεις με τον καιρό και τελικά σου αρέσει, στο η.τ. τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ατμίζοντας,  μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε πληθώρα γεύσεων, όπως καπνικές, γλυκές(πχ σοκολάτα, καραμέλα), φρουτώδεις (πχ μπανάνα, φράουλα, κλπ) αλλά και μίξεις αυτών που οδηγούν σε μοναδικούς συνδυασμούς γεύσεων. Έτσι, πέραν του ότι απολαμβάνεις  τις αγαπημένες σου γεύσεις, δεν επιβαρύνεις και τους γύρω σου με την άσχημη μυρωδιά του τσιγάρου.

Μπορείς να ατμίζεις σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να απαγορεύει τη χρήση η.τ. σε κλειστούς χώρους. Έτσι μπορείς να ατμιζεις σε εστιατόρια, χώρους εργασίας κλπ. Ακόμα και κάποιες αεροπορικές εταιρίες επιτρέπουν το άτμισμα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Έχε στο νου σου ότι παρότι ο ατμός που βγάζει η συσκευή σου δεν είναι καπνός, οι γύρω σου μπορεί να ενοχληθούν. Μην το παρακάνεις ατμίζοντας σε νοσοκομεία, σινεμά και ΜΜΜ, να είσαι διακριτικός και να είσαι σίγουρος ότι κανείς δε θα σε ενοχλήσει.

Θέλει υπομονή και ενασχόληση: Σε αντίθεση με το κάπνισμα όπου το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι να κάνεις έιναι να αγοράσεις ένα πακέτο τσιγάρα και έναν αναπτήρα, το άτμισμα θέλει λίγη επιπλέον ενασχόληση . Χρειάζεται να εξοικειωθείς με τις συσκευές που μόλις αγόρασες(ατμοποιητή, μπαταρίες, φορτιστή), να ασχοληθείς με την επιλογή των υγρών σου (και αργότερα να τα φτιάχνεις ακόμα και μόνος σου)και να μάθεις κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την καινούρια σου συνήθεια. Το internet είναι γεμάτο από  πληροφορίες και videos που θα σε βοηθήσουν να κατατοπιστείς πλήρως και να έχεις ένα ομαλό ξεκίνημα.

Η συναναστροφή με άτομα που ατμίζουν θα σε βοηθήσει πολύ: 

Η διακοπή του τσιγάρου δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από μια νέα συνήθεια όπως το η.τ. όπου για πολλούς είναι κάτι εντελώς άγνωστο. Η συναναστροφή με άτομα που μοιράζονται την ίδια συνήθεια με σένα θα σε βοηθήσει πολύ. Τόσο στο παγκόσμιο όσο και στο ελληνικό ίντερνετ υπάρχουν ομάδες ανθρώπων οργανωμένες σε κοινότητες, τα forums. Αν γίνεις μέλος σε μια από αυτές, πολύ γρήγορα θα καταλάβεις ότι δεν είσαι ο μόνος που κρατά στο χέρι του αυτό το περίεργο εξωτικό μαραφέτι. Επιπρόσθετα θα γνωρίσεις κόσμο με μεγάλη διάθεση να σε βοηθήσει και να σου εξηγήσει όσα δεν καταλαβαίνεις, κάνοντας τη μετάβαση στο άτμισμα εύκολη και διασκεδαστική. Ο γράφων δε θα ήξερε τίποτα από όσα σου αναλύει, αν μια μέρα δεν γινόταν κατά λάθος μέλος μια πολύ ενεργής ελληνικής κοινότητας με το όνομα Greekvapers (www.greekvapers.gr)

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι χόμπι: Μπορεί να ξεκίνησες το η.τ. ως μια μέθοδο απαλλαγής από το τσιγάρο και να αρκείσαι στα βασικά, αλλά δεν είναι για όλους το ίδιο. Έμπειροι και παλαιότεροι ατμιστές χρησιμοποιούν  συσκευές αρκετά συνθετότερες από τα κοινά η.τ, οι οποίες έχουν ανώτερη απόδοση και γεύση συγκρινόμενες με αυτά. Η ενασχόληση αυτή όμως δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται αρκετό διάβασμα . Έτσι, όσο εσύ απολαμβάνεις το πρώτο σου η.τ, χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο, αγοράζουν εργαλεία και μαστορεύουν τα η.τ, κατασκευάζουν τις δικές τους συσκευές ή μετατρέπουν την κουζίνα του  σπιτιού τους σε “χημείο” δημιουργώντας τα δικά τους υγρά ατμίσματος. Τα χρήματα που ξοδεύουν είναι σημαντικά περισσότερα  από όσα ξόδευαν παλαιότερα. Βλέπουν το άτμισμα ως χόμπι. Περνούν πολλές ώρες στο ίντερνετ αναζητώντας ενημέρωση και γνώση, βλέπουν reviews των συσκευών που θέλουν να αγοράσουν και επιδίδονται σε ατέρμονες αγοραπωλησίες με στόχο την αναζήτηση για την καλύτερη γεύση και ποιότητα/ποσότητα ατμού.

Το κόστος χρήσης του είναι πολύ χαμηλό: Με την είσοδό σου στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, γρήγορα θα συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να κάνεις μεγάλη οικονομία σε σχέση με το καθημερινό κόστος που είχες όταν κάπνιζες. Θα ξοδέψεις περίπου 30-50 ευρώ για να ξεκινήσεις, ενώ το κόστος για τα υγρά που θα χρησιμοποιείς θα ποικίλει από 7-10 ευρώ για 10ml έτοιμου υγρού ως το ίδιο ακριβώς κόστος για να αναμείξεις και να φτιάξεις μόνος σου (αφού ενημερωθείς για τις διαδικασίες που απαιτούνται και τηρήσεις τους κανόνες ασφαλείας – η νικοτίνη είναι δηλητήριο!!!) ακόμα και 100ml υγρού με τα οποία θα περάσεις μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω όμως δεν έιναι κανόνας. Αν γίνεις χομπίστας ενδέχεται να ξοδέψεις από εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ. Είναι στο χέρι σου να το χειριστείς όπως εσύ νομίζεις και να ξοδέψεις τα χρήματα που εσύ πιστεύεις ότι αναλογούν στη νέα σου συνήθεια.
 Οι πρώτες μελέτες για τις επιπτώσεις στην υγεία είναι θετικές: Οι πρώτες έρευνες για τις επιπτώσεις στην υγεία από το η.τ. είναι πολύ θετικές. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο ξεκινούν να ερευνούν αυτή τη νέα συνήθεια και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ένας από τους πλέον γνωστούς επιστήμονες στο χώρο αυτό, ο γιατρός Δρ. Φαρσαλινός, μελετά την επίδραση του ατμίσματος στην καρδιακή λειτουργία και στα καρδιακά κύτταρα. Τα αποτελέσματα τον ερευνών του δείχνουν ότι το άτμισμα είναι μεν μια επιβλαβής συνήθεια, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με τις σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος. Παρόλα αυτά, θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα μέχρι να έχουμε μια σαφή εικόνα για την επίδραση του η.τ στην υγεία μας.
Οι Έλληνες κατασκευαστές είναι παγκοσμίως γνωστοί και τα προϊόντα τους συνυφασμένα με την ποιότητα: Οι Έλληνες κατασκευαστές είναι παγκοσμίως γνωστοί, εξάγουν τα προιόντα τους, τα οποία φημίζονται για την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής τους. Δεν καταπιάνονται με τις κλασικές συσκευές που θα βρεις στα μαγαζιά της γειτονιάς σου. Οι κατασκευές τους είναι ειδικές (κυρίως επισκευαζόμενοι ατμοποιητές και μπαταριοθήκες)και απευθύνονται σε έμπειρους ατμιστές. Ονόματα οπως Atmomixani, Elcigart, Golden Greek, Gus, Leo, Mmvapors, Paps GP, Renovatio κυριαρχούν σε αυτή την εξειδικευμένη αγορά, θέτοντας πολύ συχνά τα νέα στάνταρτς στο χώρο.
Ο Μιχάλης Αντόνοφ είναι φανατικός ατμιστής και δημιουργός της ιστοσελίδας www.e-cigreviews.eu.

Μιχάλης Αντόνοφ

Share
Published by
Μιχάλης Αντόνοφ