Categories: ΝΥΧΤΕΣFeatured

Επιτέλους, βρήκαμε το μεσημεριανό club που έλειπε από την Αθήνα

«Βαρέθηκες να βγαίνεις το βράδυ; Σου αρέσει να πίνεις από νωρίς; Σε κουράζει το ξενύχτι; Θες να βρίσκεσαι με τους φίλους σου από νωρίς; Σε συγχύζει να περνάς όλη τη μέρα σου στο Facebook; Δεν κρατιέσαι με τίποτα μέσα στο σπίτι; Κατέβηκες στο κέντρο για ψώνια; Βαριέσαι τους καφέδες τα μεσημέρια; Σου αρέσει να είναι ακόμα μέρα και να χορεύεις; Υπάρχει Λύση!» Με αυτή τη σειρά καταιγιστικών – και εν μέρει υπαρξιακών – ερωτημάτων προλόγισαν οι Callas – το καλλιτεχνικό δίδυμο των αδερφών Άρη και Λάκη Ιωνά – και το Velvet Team, το νέο τους «πείραμα», τα “Velvet Afternoons“, ένα μεσημεριάτικο κλαμπ, σε ένα από τα πιο αγαπημένα μπαρ του κέντρου, το Boiler στο 9 του μικρού στενού της Βλαχάβα. Κάθε Τετάρτη 14:00 με 20:00 ετοιμάσου να αποχαιρετήσεις τον φθινοπωρινό ήλιο και να μπεις στο βελούδινο κουκούλι της νύχτας που αναπνέει μέσα στο νεοκλασικό όπου στεγάζεται το μπαρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ιδέα ενός κλαμπ που να ανοίγει το μεσημέρι και να κλείνει λίγο πριν το βράδυ, να παίζει καλή μουσική και να σερβίρει αποκλειστικά ποτό (και όχι καφέ) δεν ήρθε στην ανήσυχη ομάδα από το πουθενά. Είναι μια κατάσταση που διατρέχει την καθημερινότητά τους. «Μας θυμίζει λίγο όταν μέναμε μαζί μικροί, που ξυπνούσαμε μεσημέρι από το ξενύχτι της προηγούμενης νύχτας και βάζαμε κατευθείαν δυνατή μουσική», νοσταλγεί ο Λάκης και μαζί με τον Άρη συμπληρώνουν πως πέρα από τη μουσική  «ένα ποτό το μεσημέρι αμέσως σου δημιουργεί μια ωραία και δημιουργική διάθεση. Τουλάχιστον σε εμάς έτσι λειτουργεί, ξεκινάμε εδώ στο στούντιο εκεί κατά τις τέσσερις, βάζουμε μια ρακί και αμέσως λέμε, “Α! Να γράψουμε μουσική, στίχους”» «Η ιδέα αυτή έχει ένα κλικ ανωμαλίας και βλακείας που πάντα μας ενδιαφέρει.», καταλήγουν.

Άρης και Λάκης Ιωνάς / Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης / FOSPHOTOS

Πάνω στο ζενίθ λοιπόν του midweek madness – τους τρόπους δηλαδή για να γεμίσεις την Τετάρτη σου, ίσως την πιο ανιαρή μέρα της εβδομάδας – έρχεται το παράδοξο project των αδελφών Ιωνά και του Velvet Team που φιλοδοξούν να μεταφέρουν το κλίμα της νύχτας μέσα στο καταμεσήμερο, την ώρα που το κέντρο σιγά – σιγά ηρεμεί, τα εμπορικά μαγαζιά κλείνουν και οι ιδιοκτήτες τους πάνε σπίτι για φαγητό, άλλοι κάνουν το lunch break τους αλλά ταυτόχρονα άλλοι είναι ακόμα στη φρενίτιδα της δουλειάς και άλλοι σπίτι χαζολογούν στο Facebook. Πώς θα έρθουν όλοι αυτοί στα Velvet Afternoons και γιατί;  «Ψάχναμε κάτι καινούριο σαν Velvet και είδαμε ότι υπάρχει ένα κενό εκεί, αλλά το βασικό είναι ότι το γουστάρουμε εμείς τρελά, μας αρέσει. Από εκεί ξεκινάει. Πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσουμε, είναι μια ωραία φάση. Είναι εξαιρετικά ωραίο να βλέπεις μεσημέρι ωραίες κοπέλες και ωραία αγόρια να πίνουν και να χορεύουν και όχι μόνο βράδυ. Το πιο δύσκολο, είναι να πετύχει για εμάς. Να καταφέρουμε να μεταδώσουμε το feeling που θα είχε βράδυ, μέσα σε αυτό το «σχολικό ωράριο» του 2 – 8. Δεν είναι καφέ, δεν θα έχει ήρεμη μουσική, το κλίμα θα είναι βαδινό, οι τζαμαρίες θα είναι κλειστές, δεν θα έχεις επαφή με το έξω. Αν πετύχει λοιπόν αυτό, τότε ίσως να πετύχει και εμπορικά, συνήθως έτσι πάει. Είναι ένα πείραμα», εξηγεί ο Άρης αναλύοντας το νέο στοίχημα που έβαλαν.

«Είναι ένας τρόπος να δημιουργηθεί ένα “στέκι” για κόσμο που έχει την ανάγκη να βρεθεί από νωρίς για να πιει, να χορέψει, να μιλήσει με τον άλλον, να κοινωνικοποιηθεί από νωρίς. Του λείπει αυτό, είτε γιατί είναι μόνος στο σπίτι και χαζεύει στο Facebook, είτε γυρνάει μόνος από εδώ κι από κει. Το βλέπουμε και από τον περίγυρό μας, είτε φίλοι μας που είναι άνεργοι, είτε freelancers που έχουν χρόνο και μπορούν να σπάσουν τη μέρα τους στη μέση. Επίσης, γνωρίζεις ένα αγόρι και θες να βγείτε, τι θα του πεις; “Πάμε για ένα καφεδάκι;”, είναι λίγο μαλακία», μου σερβίρει ο Λάκης ένα τρανταχτό, αλλά και τρυφερό επιχήρημα για τον λόγο ύπαρξης των Velvet Afternoons, όμως πέρα από την πλάκα «είναι πολύ ωραίο να είσαι με τους φίλους σου, να ακούς καλή μουσική, να πίνεις στο κέντρο της Αθήνας και να είναι μέρα ακόμα έξω. Να μη χρειάζεται για να περάσεις καλά και να μεθύσεις να φτάσει 6 το πρώι. Τελειώνουμε στις 8, παίρνεις το λεωφορείο πας σπίτι, χωρίς άγχος για το πως θα φτάσεις».

Λιντσικό σκηνικό. Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Το Boiler ήταν το κατάλληλο σπίτι για τα βελούδινα απογεύματα των Callas. Πέρα από τον ενθουσιασμό που μοιράστηκαν οι ιδιοκτήτες στο άκουσμα της πρότασης, ο χώρος θα λειτουργήσει μάλλον ιδανικά, καθώς δεν έχει ταυτιστεί με κάτι μεσημεριανό και ο τροπος που είναι δομημένος δεν ενθαρρύνει το να κάτσεις, αλλά το να σταθείς όρθιος και εν τέλει να χορέψεις. Μιλώντας για μουσική, στα Velvet Afternoons, πίσω από το booth του Dj θα κάθονται οι ίδιοι οι Callas, φίλοι και συνεργάτες που βρίσκονται κάτω από τη στέγη του Velvet με την ευρεία έννοια και ένας guest κάθε φορά. Το set θα χωρίζεται δηλαδή σε τρία κομμάτια, ανά δίωρα. Oι μουσικές θα είναι πάνω – κάτω αυτό που τόσα χρόνια περιτριγυρίζει το σύμπαν των αδερφών Ιωνά με το περιοδικό Velvet, τα Lust parties και το Velvet Room. Το στοίχημα είναι ο κόσμος να έρθει να άκουσει καλή μουσική, «και ενδεχομένως να μπεις στο τριπάκι να μιλήσεις για την μουσική που ακούς», λέει ο Άρης, «Δε θα βάλουμε τις “ψαγμενιές”, αλλά νομίζω ότι είναι διαφορετικό να ακούσεις Stooges ή Ramones στις 3 το μεσημέρι».

Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

boiler3

Είναι έτοιμη η Αθήνα για τα Velvet Afternoons, αυτό μένει να το δούμε στο opening αυτή την Τετάρτη 25/11 στις 2 το μεσημέρι. Αφήνοντας το στούντιο της οδού Μιλτιάδου όμως, παίρνω μαζί μου μια κουβέντα των παιδιών που μου έδωσαν ως απάντηση όταν επέμενα να τους ρωτώ αν πιστεύουν ότι το πείραμά τους θα πετύχει, «Δεν είχε να κάνει μόνο με τον χώρο, αλλά και με το χρόνο. Και το ζήτημα δεν είναι αν έχεις ελεύθερο χρόνο, τον χρόνο πρέπει να τον ορίσεις κάπως για να συμβεί αυτή η συνάθροιση ανθρώπων».  Εκείνοι αποφάσιαν να το κάνουν, τραβώντας τη νύχτα από το μπράτσο και τοποθετώντας την μπροστά από τον ήλιο.


Info: Velvet Afternoons, από 25/11 και κάθε Τετάρτη στο Boiler, 14:00 – 20:00, Βλαχάβα 9, Αθήνα.
Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη