ΠΟΛΗ

Το Nomads στο Θησείο είναι μια resto pub διαφορετική από τις άλλες

Το στόμα ενός απολύτως ευτυχισμένου ανθρώπου είναι γεμάτο με μπύρα είχε πει κάποιος, κάπου, κάποτε. Κοιτώντας τα taps των βαρελιών του Nomads, η φράση αυτή φαίνεται απολύτως λογική.

Nomad brewers είναι οι ζυθοποιοί που δεν διαθέτουν δικό τους ζυθοποιείο και βγάζουν τη μπύρα τους σε άλλα, διαφορετικά. Ο νομάς είναι εκείνος που κινείται από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να έχει μόνιμη βάση, ένας αιώνιος ταξιδιώτης. Αυτά τα δύο στοιχεία ήταν και η έμπνευση για το όνομα του νέου πολυχώρου στο Θησείο. Ο Γιώργος και ο Άρης που αγαπούν τα ταξίδια και θέλουν να γυρίσουν τον κόσμο είναι γνωστοί μας από ένα club που έχει αγαπηθεί πολύ, το Steam στο Γκάζι. Τώρα, δημιουργούν έναν διαδραστικό, πολυεπίπεδο χώρο, όπου θα μπορεί κάποιος να φάει, να πιει αλλά και να χορέψει αν θέλει.

Μια θέα που σε κάνει να θες να δοκιμάσεις κάθε tap

Ως άνθρωποι που λατρεύουν το κέντρο της Αθήνας και την πολυπολιτισμική του ταυτότητα, όταν είδαν ότι το συγκεκριμένο κτίριο είναι διαθέσιμο, δεν το σκέφτηκαν πολύ. Είχαν ήδη στο μυαλό τους το επόμενο βήμα. «Θέλαμε μέσω του μαγαζιού να έρθουμε κοντά με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να ανταλλάξουμε ιδέες απόψεις και όνειρα», μου λέει ο Γιώργος. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η υλοποίησή του. Αρχικά, στον δεύτερο όροφο δημιουργήθηκαν τέσσερα loft τα οποία ενοικιάζονται σε ταξιδιώτες και πριν λίγες ημέρες άνοιξε τις πόρτες του ο κεντρικός χώρος, του ισογείου, εκεί όπου έχει δημιουργηθεί ένα ιδανικό σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της μπύρας και των εμπνευσμένων πιάτων. 

Ο μεγάλος ψηλοτάβανος χώρος με τους δερμάτινους καναπέδες, το ξύλο, τα ζεστά χρώματα, την τεράστια ξύλινη μπάρα με τα λευκά πορτατίφ και τις φωτογραφίες από τα ‘60s με μεγάλους φανς της μπύρας, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη ή σε μία σύγχρονη αγγλική παμπ, ενώ στην πραγματικότητα δίπλα βρίσκεται ο σταθμός ηλεκτρικού του Θησείου. «Θέλαμε έναν χώρο ζεστό που θα χαίρεται ο καθένας να έρθει είτε για φαγητό, είτε για μπύρα ή και τα δύο μαζί» αναφέρει ο Γιώργος. Το μοναστηριακό τραπέζι στο κέντρο του μαγαζιού, όπου μπορούν να κάτσουν διαφορετικές παρέες και τα αναπαυτικά σκαμπό στο μπαρ, βοηθούν στην επιστροφή του socialising, ενώ τα μεγάλα, τύπου American diner τραπέζια είναι πολύ άνετα για να κάτσει μια παρέα για φαγητό. Ο σχεδιασμός του μαγαζιού έγινε υπό την καθοδήγηση του art director Νίκου Γύλου. 

Οι μουσικές είναι ακόμα ένα στοιχείο πολύ σημαντικό στο μαγαζί και θα ακούσετε από afro jazz funk μέχρι rock, post rock, stoner, post punk και punk και σε λίγο καιρό, τα βράδια η μουσική σας διασκέδαση θα προέρχεται από τον τρίτο χώρο του κτιρίου που ήδη ετοιμάζεται με γρήγορους ρυθμούς. Το υπόγειο θα φιλοξενεί συναυλίες εγχώριων, αρχικά, καλλιτεχνών, τζαμαρίσματα ή ακόμα και ζωντανές παρουσιάσεις δίσκων και η μουσική θα ακούγεται με ηχεία και στο ισόγειο. Η σκηνή είναι ήδη έτοιμη και όταν ξεκινήσουν τα live η πρόσβαση στο υπόγειο θα γίνεται και μέσα από τη μπυραρία με μία σκάλα που βρίσκεται στο βάθος, θυμίζοντας τα κρυφά μπαρ μέσα σε μπαρ που κάνουν θραύση εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. 

Η ροζ σκάλα οδηγεί στο υπόγειο με το live stage που θα ξεκινήσει να λειτουργεί σύντομα

Στο τιμόνι της κουζίνας βρίσκεται ο σεφ Αντώνης Κερτούσας, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο και ανακαλύπτει γεύσεις. Ξεκίνησε από το Osteria Francescana Modena στην Ιταλία, υπό την καθοδήγηση του Massimo Bottura, φτάνοντας να δουλεύει sous chef στο Courchevel στις γαλλικές Άλπεις, υπό τον Sebastien Richard. Οι συνταγές προέρχονται από διάφορες γωνιές του κόσμου. Τζαμάικα, Χαβάη, Γαλλία και άλλες χώρες, και είναι προσαρμοσμένες σε ένα American dine restaurant. Έχει δοθεί αρκετή έμφαση στο slow cooking, τα dips είναι όλα χειροποίητα και η επιλογή των κρεάτων είναι από αμερικανική φάρμα υψηλού επιπέδου.

Σπύρος Μηλιώτης (αριστερά) και Αντώνης Κερτούσας.

Στο μενού του φαγητού οι επιλογές είναι πολλές και λαχταριστές και τη διαφορά σε όλες την κάνει η έμπνευση του σεφ σε υλικά και τρόπους παρασκευών. Στα ορεκτικά θα βρείτε από garlic bread, onion rings και corn dog, μέχρι buffalo chicken wings, surf and turf tortilla και chicken lollipop drumsticks, ποικιλία αλλαντικών ή ορεκτικών, τέσσερις σαλάτες, τρία μοσχαρίσια burgers (BBQ, Bacon ή Truffle Mayo) με επιλογή και σε black angus κρέας αν θέλετε, το Nomads Chicken Burger με ψητό κοτόπουλο, το Nomads Hot Dog και το Pulled Pork Sandwich, πολλά συνοδευτικά όπως πουρές, σαλάτα coleslaw, πατάτες τηγανητές, σκέτες, τριπλομαγειρεμένες, με τσένταρ ή τρούφα, ψητά λαχανικά και φυσικά τα κυρίως πιάτα. Λουκάνικα σχάρας, Φιλέτο κοτόπουλο, Short ribs σιγομαγειρεμένα, Prime cut ribeye Black Angus και Sirloin fillet steak Black Angus. Και δεν σταματά εδώ η απόλαυση. Υπάρχουν και γλυκές προτάσεις. Μους σοκολάτας με μπύρα Stout, χειροποίητα churros και γλυκό τσουρέκι με καραμελωμένα φρούτα, καραμέλα βουτύρου και παγωτό μπανόφι. 

Ο Σπύρος Μηλιώτης έχει επιμεληθεί τον κατάλογο μπύρας (taplist & bottles/cans), που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 24 taps, 35 φιάλες και κουτάκια και θα υπάρχουν και guest ετικέτες. Οι επιλογές θα εντυπωσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς και βέβαια δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τις house beers. Τέσσερα taps Nomads, lager, pils, weiss και A.P.A. 

Ο Σπύρος είναι μεγάλος λάτρης της μπύρας από μικρό παιδί, όπως μας εκμυστηρεύτηκε: «Από τις πρώτες παιδικές μου αναμνήσεις είναι αυτή στις καλοκαιρινές μου διακοπές στο καφενείο του χωριού. Με τον παππού μου αντί να παραγγέλνει καμία πορτοκαλάδα για μένα, όπως έκαναν όλοι οι παππούδες στα εγγόνια τους, να μου παραγγέλνει μπύρα… το μέλλον μου ήταν προδιαγεγραμμένο. Κάποια στιγμή δοκίμασα και τις πρώτες βέλγικες μπύρες και τότε μου ανοίχτηκε ένας τεράστιος γευστικός ορίζοντας μπροστά μου. Το μεγάλο κόλλημα όμως ήρθε όταν πριν 14 περίπου χρόνια δοκίμασα την πρώτη μου IPA. Από τότε η craft μπύρα έγινε το αγαπημένο μου χόμπι και ενασχόληση, ταξίδεψα σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ craft μπυρας, δοκίμασα πολλές διαφορετικές μπύρες και είδη και επισκέφτηκα μερικά από τα αγαπημένα μου ζυθοποιεία. Μαζί με κάποιους καλούς φίλους και συνοδοιπόρους στον μαγικό κόσμο της craft μπύρας και της κουλτούρας της, φτιάξαμε ένα από τα καλύτερα blogspot (beeramatismoi) στην Ελλάδα για το αγαπημένο μας ποτό, θέλοντας έτσι να συμβάλλουμε στη διάδοση του αγαπημένου μας ποτού». Εκτός από μπύρες θα βρείτε και έναν ικανοποιητικό κατάλογο σε κρασιά και ποτά.  

Nomads Athens, Ερμού 135, Θησείο. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη 17:30-1:30, Παρασκευή και Σάββατο 17:30-2:30, Κυριακή 14:30-00:00. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6936660260.
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά