ΠΟΛΗ

Το Flake είναι το νέο microbakery της πόλης που φτιάχνει ψωμί με ψυχή

Το Kick έγινε στέκι από τη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες τους πριν τρία χρόνια, στη διασταύρωση της οδού Σποράδων με τον πεζόδρομο της Σπετσοπούλας. Το cosy σκανδιναβικό feeling με τις ξύλινες επιφάνειες και τις πορτοκαλί λεπτομέρειες έκανε το καφέ να ξεχωρίσει για το design του, αλλά ήταν το φιλικό προσωπικό του Kick και οι φανταστικές μουσικές επιλογές που έφερναν τον κόσμο ξανά και ξανά για να κάνει remote εργασία, να πάρει take away καφέ ή απλά να απολαύσει με την παρέα του ένα από τα καλύτερα μέρη της πόλης.

Το πολυσχιδές μωσαϊκό των ανθρώπων που περνάει καθημερινά τις πόρτες του, είχε την ανάγκη για περισσότερα πιάτα στο πνεύμα του καφέ και η ομάδα του ανταποκρίθηκε στην απαίτηση αυτή ανοίγοντας το Flake ακριβώς αντικριστά, στην άλλη πλευρά του πεζόδρομου.

Το Flake είναι ένα φούρνος που παράγει καθημερινά πολύ καλό ψωμί που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό πελάτη των φούρνων τρίτης γενιάς, αλλά και εδέσματα αλμυρά και γλυκά. Εμείς μιλήσαμε με την ομάδα για να μάθουμε όσα θέλουμε να ξέρουμε για τον φούρνο τους.

Πώς το Flake έγινε το αδερφάκι του Kick;

Πρόκειται για μία ιδέα που δημιουργήθηκε περίπου 1,5 χρόνο πριν. Στο Kick, λόγω χώρου, δεν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα καθαρό πόστο κουζίνας ώστε να προσφέρουμε περισσότερες επιλογές σε φαγητό και χρειαζόμασταν αυτόν τον έξτρα χώρο για να ολοκληρώσουμε το όραμα μας και αυτό που θέλαμε να προσφέρουμε στο κοινό.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Flake;

Το Flake είναι ένα microbakery τρίτης γενιάς. Σκοπός ήταν να παράγουμε πλέον όλες τις επιλογές που διατίθενται στα τρία χρονιά ζωής του Kick, εξ ολοκλήρου φτιαγμένες από την ομάδα μας. Γλυκά, κατάλογος για brunch, και επιπλέον να φτιάξουμε ένα πολύ καλό ψωμί για τον κόσμο που αγαπά τους υδατάνθρακες.

Τι επηρέασε τη δημιουργία το μενού;

Δουλεύουμε πολύ με την εποχικότητα για αυτό και οι αλμυρές και γλυκιές δημιουργίες μας θα αλλάζουν ανά περίοδο, σε κάθε τομέα του κατάλογου μας.

Είστε ένας φούρνος τρίτης γενιάς. Τι κάνει τον κατάλογο του μαγαζιού να ξεχωρίζει από άλλους φούρνους;

Σίγουρα αυτό που κάνει το Flake να ξεχωρίζει, είναι η πρώτη ύλη που είναι και το πιο σημαντικό για τα καλά πιάτα και η όρεξη της ομάδας μας για να δημιουργήσει παρασκευές με έναν pop και όχι τόσο συμβατικό χαρακτήρα.

Ποιες είναι οι δικές σας αναμνήσεις από τους φούρνους που πηγαίνατε μεγαλώνοντας;

Ο κλασικός παραδοσιακός φούρνος, με τα αμέτρητα ψωμιά όλων των ειδών στοιβαγμένα στα ράφια, η μυρωδιά της σφολιάτας και, προπάντων, η καλημέρα από τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το ταμείο. Αυτή την αίσθηση θαλπωρής θέλουμε να αποπνέει και το Flake για τους επισκέπτες του.

Πόσο ανταποκρίνεστε στις διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και επιλογές των ανθρώπων που σας επισκέπτονται;

To Kick ξεκίνησε να παρέχει επιλογές για όλες τις διατροφικές ανάγκες, και με τη σειρά του έτσι κάνει και το Flake. Προσπαθούμε να διατηρούμε έναν δυνατό vegetarian και vegan χαρακτήρα, άλλα χωρίς να ακυρώνουμε και οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Οπότε υπάρχει κάτι για όλους στο microbakery μας.

Τις πρώτες ύλες σας πώς τις επιλέγετε;

Η συνέπεια και η σταθερότητα είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζουν την κουζίνα μας. Έτσι, με σταθερές συνεργασίες από προμηθευτές, και αυστηρές συνταγές ως προς την επεξεργασία και την ολοκλήρωση μίας παρασκευής στοχεύουμε πάντα στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η καλή πρώτη ύλη είναι η βάση όλων οπότε για εμάς είναι πολύ σημαντικό.

Τι πρέπει να δοκιμάσει οπωσδήποτε από τον κατάλογο κάποιος που έρχεται στο Flake;

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά αγαπημένα, άλλα στον τωρινό κατάλογο θα προτείναμε σίγουρα το brioche roll με κρέμα πορτοκάλι, το open toast με το αβοκάντο, και για όσους είναι ομνιβόροι σίγουρα το chicken rillette και τη γαλατόπιτά μας.

Γιατί η Κυψέλη είναι αυτή τη στιγμή η πιο ζωντανή γειτονιά στην Αθήνα;

Η Κυψέλη πάντα ήταν από τις πιο ζωντανές γειτονιές της Αθήνας. Δεν έχασε ποτέ τον χαρακτήρα της. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ζωντανεύει ακόμη περισσότερο καθώς μένουν εδώ άνθρωποι που αναγνωρίζουν την πραγματική ομορφιά της και δεν την επιλέγουν σαν έσχατη λύση λόγω της τοποθεσίας της και μονό. Για εμάς η Κυψέλη είναι το σπίτι μας, και είναι από τις πιο πολύχρωμες και όμορφες γειτονιές της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς υποδέχτηκε η τοπική κοινότητα το Flake;

Σαν αδερφάκι του Kick, το Flake έχει τον ίδιο χαρακτήρα, τόσο αισθητικά όσο και ιδεολογικά, και ο κόσμος φαίνεται να το αγκαλιάζει πολύ. Του κινεί την περιέργεια να δοκιμάσει την προσπάθεια μας σε ένα πολύ απαιτητικό κλάδο όπως αυτός της κουζίνας εν έτει 2023. Αρκετός κόσμος βλέπει τον χώρο ανοιχτό μονό στο ισόγειο και σαν επέκταση του Kick, ενώ αν κατέβει τις σκάλες του Flake θα δει έναν καινούργιο κόσμο να ξεδιπλώνεται. Το υπόγειο του Flake θα ανοίξει με τη νέα σεζόν και θέλουμε να είναι το στέκι του χειμώνα!

 

Flake, Σποράδων 24, Κυψέλη
@flake.athens
Γιάννης Τσιούλης

Share
Published by
Γιάννης Τσιούλης