Αυτός είναι ο πιο ενδιαφέρων κήπος της Θεσσαλονίκης

Θέλοντας να ξεπεράσουν τα στεγανά της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από μια μακριά πορεία σε αυτή μέσω προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών όπως θέατρο, περιβαλλοντική εκπαίδευση, αγωγή υγείας σταδιοδρομίας, η ομάδα του “Κήπου” πήρε την απόφαση να δημιουργήσει αυτά τα σεμινάρια προκειμένου να επεκτείνει την πορεία της εκπαίδευσης ενηλίκων. «Ο “Κήπος” συνδεόταν πάντα για εμάς με ότι πιο όμορφο, δημιουργικό, δροσερό και αναπαυτικό υπάρχει σε αυτό τον κόσμο», αναφέρει η Μαρία Αράπη – Φράγκου, από την ομάδα του Κήπου.

Όλα τα σεμινάρια είναι πρωτότυπα, ακόμα και αν η θεματική τους θεωρείται κλασική, όπως η Φιλοσοφία, η δημιουργική γραφή, το θέατρο, η φωτογραφία, η ιστορία, οι γλώσσες, γιατί αυτό που τα κάνει ιδιαίτερα είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν. Η μέθοδος στον Κήπο είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ενηλίκων-μαθητών και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συνεργασία στη διαμόρφωση όλων των θεμάτων που αφορούν την ολοκλήρωση του κάθε σεμιναρίου.

Καίριο ρόλο φυσικά έχουν και οι συνεργάτες – δάσκαλοι: άνθρωποι εξαιρετικά καταρτισμένοι, που αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν και αυτό αντανακλάται στη δουλειά τους. Κάτι εξίσου σημαντικό σε αυτόν τον Κήπο είναι οι εξαιρετικά χαμηλές και προσιτές τιμές των σεμιναρίων. Ενημερώνομαι πως «ο “Κήπος είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρία, στόχος του είναι να δώσει την ευκαιρία στον καθένα να παρακολουθήσει όποιο κομμάτι της γνώσης τον ενδιαφέρει, στη βάση αυτή οι τιμές είναι απόλυτα προσιτές.»

Χαρακτηρίζοντας τη δουλειά που επιτελούν με μια πρόταση αυτή είναι: «Προσπάθεια για τη διαρκή επιμόρφωση». Με όποια μορφή μπορεί να πάρει αυτή. Δηλαδή σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, επισκέψεις σε μουσειακούς πολιτιστικούς χώρους, επικοινωνία με τις κοινότητες της πόλης, ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την κοινωνία.

Τι γίνεται όμως με τους ενήλικες – μαθητές; Πώς αντιδρούν και πώς προσαρμόζονται σε ένα πεδίο που μπορεί να άφησαν πίσω πριν χρόνια;

«Από τις πιο ευχάριστες αντιδράσεις των μαθητευόμενων μας είναι οι δημιουργίες φιλίας μεταξύ τους, που τους ακολουθεί στην καθημερινή τους ζωή, στο να διασκεδάζουν μαζί και να ταξιδεύουν. Το φιλικό περιβάλλον του Κήπου καθορίζεται τόσο από τους οικοδεσπότες, όσο και από τους επισκέπτες. Καθημερινά βιώνουμε με μεγάλη χαρά τις ιδιαίτερες σχέσεις που διαμορφώνονται ανάμεσα στους συμμετέχοντες στα σεμινάρια, τους εισηγητές κι εμάς τους ίδιους. Παρέες και σημαντικές φιλίες έγιναν στον Κήπο.»

Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται για άλλη μια φορά, διάφορα σεμινάρια όπως: Φυσικά καλλυντικά, Θρησκειολογία, Ψηφιακός λόγος, Υποκριτική στην κάμερα, Φτιάξε μια μικρού μήκους ταινία, stop motion animation, Αποκρυφισμός στον Κινηματογράφο, Ζωγραφική μέσα από τον Ιμπρεσιονισμό, Χαρακτική, Δημιουργική γραφή παιδιών- εφήβων, Photoshop, Σενάριο κινηματογράφου, Ιστορία της Τέχνης, Αστυνομική λογοτεχνία, Σκηνογραφία, Εφηβικό Θέατρο και πολλά ακόμη.

Εδώ και λίγες ημέρες,ο «Κήπος» ανθίζει στο νέο του χώρο στην Ορφανίδου 6, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ένα χώρο που «ετοιμάσαμε με μεγάλη φροντίδα ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες αυτών που ονειρευόμαστε». Κλείνοντας, μέσα στα μελλοντικά σχέδια μας είναι να βρουν στέγη στον Κήπο όλες οι δημιουργικές φωνές της πόλης.

Μάρθα Οστιούνη

Share
Published by
Μάρθα Οστιούνη