Categories: ΠΟΛΗ

Το Reuters φωτογραφίζει το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού

Άδεια κτίρια, πεταμένα χαρτιά, σκουπίδια, «νεκροταφεία» αεροπλάνων, απομεινάρια ενός χώρου που κάποτε ήταν ο πλέον γεμάτος ζωή στα νότια προάστια. Το Αεροδρόμιο Ελληνικού είναι ακόμη εν σώματι εδώ, γιατί εν πνεύματι, έχει μετακομίσει στα Σπάτα εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Όμως, όλα είναι ακόμη εδώ σαν μια επίμονη έρημη πόλη που δε λέει να φύγει από το μυαλό σου. Από το 2001, το Ελληνικό βρίσκεται σε μια μόνιμη κατάσταση εγκατάλειψης, περιμένοντας κι αυτό με τη σειρά του να δει τι θα γίνει επιτέλους με την αχανή έκταση. Ένα μικρό σημείο του, στο ύψος του γκόλφ της Γλυφάδας, φιλοξενεί μερικά κουφάρια αεροπλάνων, που προστατεύονται από αρκετούς φαν τις αεροναυπηγικής και παραμένουν ακίνητα στη γωνία τους σαν εκθέματα σε μουσείο. Επίσης, συχνά-πυκνά, ο χώρος μετατρέπεται σε πρόσφορο έδαφος για τους επίδοξους οδηγούς, που θέλουν να πιάσουν το τιμόνι για πρώτη φορά και περιδιαβαίνουν τους δρόμους γύρω από τα κτίρια.

Πλέον, και μετά την ανάθεση του έργου στην Lamda Development και την μεγάλη ανάπλαση που θα υποστεί η περιοχή, ο φωτορεπόρτερ του reuters, Γιώργος Καραχάλης επισκέφθηκε το σημείο και αποτύπωσε με τη μηχανή του κάτι που θυμίζει από τη μια αεροδρόμιο και από την άλλη πόλη-φάντασμα.

O ίδιος λέει πως «του αφήνει πάντα μια πικρία όταν επισκέπτεται το χώρο», ειδικά όταν «οι πολιτικές διαμάχες που ξέσπασαν όσον αφορά την τύχη του, άφησαν τον ίδιο το χώρο να μαραζώσει για τόσο καιρό και να μη νοιάζεται κανείς γι’αυτό».

Κώστας Χανδρινός