Categories: ΝΥΧΤΕΣFeatured

Ποιο είναι αυτό το νέο μπαρ που άνοιξε στην Κλειτίου;

Η μακρόστενη πόρτα του 10ΒΗΤΑ που βρίσκεται στο μικρό στενάκι της οδού Κλειτίου, δίπλα από ένα μαγαζί  με γούνες ανοίγει. Η μαρμάρινη μπάρα μοιάζει οικεία και φιλόξενη. Αν σηκώσεις τα μάτια σου στην οροφή θα δεις ότι από πάνω σου κρέμονται φωτιστικά – υδρόγειες σφαίρες που εξηγούν το logo του μπαρ και συνυπάρχουν αρμονικά με ντισκόμπαλες. Ο Παντελής Λαμπρινάκος, ιδιοκτήτης του μικροσκοπικού και ζεστού 10ΒΗΤΑ, έτρεχε κάποτε το «Άσπρο» που μεσουράνησε στη χρυσή εποχή της περιοχής του Ψυρρή, συνεπώς ξέρει από μαγαζιά με ιστορία. Έστησε το 10ΒΗΤΑ στον πεζόδρομο της Κλειτίου – σημειωτέων πριν δύο μήνες έκλεισε ένα χρόνο ζωής –  με γνώμονα την περιοχή, που αγαπά αλλά και το μέγεθός του, γιατί μοιάζει με φωλιά. «Ήθελα να φτιάξω ένα χώρο στον οποίο ο κόσμος να μπορεί να έρθει για να αποσυμπιεστεί, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε και περισσότερο σε ένα σημείο όπου η μια άκρη της πόλης μπορεί να συναντηθεί με την άλλη και να περνάνε καλά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μικροσκοπικός κόσμος του μπαρ βασίζεται σε τρία πολύ βασικά πράγματα. Το ένα είναι η μουσική. Καθώς ο ιδιοκτήτης υπήρξε και ο ίδιος dj για πολλά χρόνια, έχει δώσει μεγάλη βάση στο κομμάτι αυτό. Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο djs της Αθήνας, ντύνουν τις νύχτες στο 10ΒΗΤΑ με funky, soul, rock, hip hop αλλά και λίγο electro και house ρυθμούς. Για να νιώσεις όμως άνετα σε ένα μαγαζί, πρέπει αυτό να σε κρατάει γλυκά μέσα στους τοίχους του. Η διακόσμηση του 10ΒΗΤΑ, την οποία έχουν επιμεληθεί φίλοι του μπαρ, κάνει ακριβώς αυτό. Ο ζωγράφος Δημήτρης Τάταρης έχει βάλει τις διακριτικές του πινελιές, ενώ για την υπέροχη οροφή και μερικά ακόμα εντυπωσιακά μιρκοαντικείμενα όπως ένα παλιό ραδιόφωνο και vintage τηλεοράσεις, υπεύθυνος είναι ο Joe Poe, του Retrosexual Vintage Shop.  To 10BHTA είναι ένα μπαρ που στήθηκε με αυτό που λέμε “a little help from my friends“.

Το logo του μπαρ

Παρεμβάσεις του Joe Poe

Retrosexual τηλεοράσεις στο μπαρ

Το τρίτο και ίσως βασικότερο στοιχείο του μπαρ είναι η καλή σχέση ποιότητας – τιμής όσο αναφορά τα ποτά. Το απλό ποτό κοστίζει 6 ευρώ, ενώ τα κοκτέιλ είναι από 7 – 8 ευρώ (εκτός αν μιλάμε γιατί πολύ ιδιαίτερο που μπορεί να φτάσει και τα 10). Όσο για την μπίρα, είναι κάτι παραπάνω από τίμια, με το μεγάλο draught να ανέρχεται στα 4 ευρώ. Μάλιστα, έχει ήδη στηθεί ο χειμερινός κατάλογος του 10ΒΗΤΑ που περιλαμβάνει εξαιρετικά κοκτέιλ, ανάμεσά τους και δύο πολύ πρωτότυπα take away gin cocktails. Εμείς δοκιμάσαμε το “Tears Of a Clown” που ομολογουμένως μας έψησε με το δραματικό του όνομα. Έχει βάσει το τζιν και σερβίρεται με blueberries και blue curacao, που δημιουργούν το εφέ των δακρύων, των πιο θλιμμένων πλασμάτων στον κόσμο. Η πραγματική έκπληξη όμως είναι το δεύτερο take away κοκτέιλ “Fish In a Bag“, που δίνεται σε πλαστικό σακουλάκι (όπως περίπου τα χρυσόψαρα που πωλούνται στα λούνα παρκ) και έχει και μια φλούδα γκρέιπφρουτ αντί του χρυσόψαρου. Και τα δύο ανέρχονται στα 8 ευρώ λόγω της πολυπλοκότητας της παρασκευής τους. 

Winter Berry Mojito

Russian Rose Martini

Tears Of a Clown

Αν δεν θες να εγκαταλείψεις το μπαρ, μπορείς να παραγγείλεις ένα “Winter Berry Mojito” (ίσως το πιο καλύτερο κοκτέιλ του χειμερινού καταλόγου) με kraken rum ή το ιδιαίτερο “Russian Rose Martini” που περιέχει ροδόνερο, Lychee – χυμό ενός γιαπωνέζικου φρούτου – και έχει φινίρισμα από κόκκινα ροδοπέταλα. Οι άνθρωποι πίσω από τη μπάρα του 10ΒΗΤΑ, αγαπούν πολύ τους ανθρώπους που προτιμούν τα old fashion straight cocktails πάντως και δεν περιμένουν να τους εντυπωσιάσεις. Για αυτό ίσως το μπαρ θα γίνει η φωλιά σου αυτό το χειμώνα, γιατί βγάζει τη ζεστασιά από κάτι παλιό και γνώριμο. Ίσως να φταίνε και οι μπαρόκ ταπετσαρίες. 

Info: 10BHTA, Κλειτίου 10 Β, τηλ. 21 0325 4133
Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη