Categories: ΠΟΛΗ

Πήγαμε στα μαθήματα social yoga που οι μαθητές αποφασίζουν πόσο θα πληρώσουν

Σ΄ ένα στενό πίσω από την οδό Αθηνάς, μια Κυριακή που ακόμα και η αγορά ησυχάζει, βρέθηκα στο Ρομάντσο, πρώην γραφείο-τυπογραφείο του ομώνυμου περιοδικού, και νυν πολυχώρο με την πρωτοβουλία του πολιτιστικού οργανισμού ΒΙΟS. Ένα κτίριο επιβλητικό, όπως μόνο τα κτίρια εκείνης της εποχής μπορούν να είναι, με μια τεράστια σιδερένια πόρτα να σε καλωσορίζει και να σου δημιουργεί προσδοκίες για το τι κρύβεται από πίσω. 

Ο λόγος της επίσκεψής μου ένα ακόμη event του πολυχώρου, η εβδομαδιαία social yoga. Mε δασκάλα την Σίσσυ Φραγκιαδάκη, hatha και aerial yoga instructor, τρεις φορές την εβδομάδα άνθρωποι με αγάπη για τη yoga, την επικοινωνία, ή κάτι διαφορετικό, συναντιούνται στον ιδιαίτερο χώρο του Ρομάντσο και για μιάμιση ώρα αφιερώνονται στο σώμα και το νου. 

Στον πρώτο όροφο του Ρομαντσο ακούγεται μουσική που σε χαλαρώνει, και τα πελώρια τζάμια αφήνουν το φως να διαχέεται γλυκά στο χώρο. Αραδιασμένα yoga mats δίνουν χρώμα στο minimal περιβάλλον και άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, αρχάριοι, προχωρημένοι, ακόμα και έγκυες, βγάζουν τα παπούτσια τους και τεντώνονται για να προετοιμαστούν για ένα ακόμη μάθημα της Σίσσυς, μάθημα που κάθε φορά είναι έκπληξη και προσαρμόζεται στις διαθέσεις της δασκάλας και των μαθητών. 

Παρακολουθώντας με ενθουσιασμό, ξεδιπλώθηκε μπροστά μου μιάμιση ώρα υπέροχης hatha flow yoga, με μια δασκάλα πρόθυμη να βοηθήσει και τον πιο ανεπίδεκτο, και μαθητές με την αρετή της ήρεμης επιμονής να στέκονται τελικά στο κεφάλι τους και μετά το τέλος του μαθήματος η Σίσσυ μου έλυσε απορίες και μου εξήγησε γιατί αξίζει να μπω κι εγώ στην ομάδα. 

H δασκάλα Σίσσυ Φραγκιαδάκη

Τι είναι social yoga; Την ονομασία την έδωσαν τα παιδιά απ το Ρομάντσο γιατί θέλανε να κάνουμε μια συνεργασία και δεν μπορούσαμε να βρούμε ποια θα είναι αυτή η φόρμουλα. Έτσι τους πρότεινα να έρχομαι εδώ με donations, δηλαδή έχουμε ένα κουμπαρά που ο καθένας μου αφήνει ότι θέλει, φιλοδώρημα για τη δασκάλα δηλαδή, και μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε, από φοιτητές μέχρι 70 χρονών. 

Τι  είδους yoga διδάσκεις στο Ρομάντσο; Όλα βασίζονται στη hatha yoga, αλλά επηρεασμένη από άλλα διάφορα είδη. Όταν πχ έχει πολύ υγρασία, κάνουμε yoga για να διώξουμε την υγρασία. Όταν νιώθω ότι υπάρχει πολύς θυμός μέσα στην αίθουσα κάνουμε yoga για να διώξουμε το θυμό. Και γενικά υπάρχει ένας κοινός κώδικας συζήτησης σχετικά με το τι θέλουμε κάθε φορά να κάνουμε,  οπότε κάθε μάθημα βγαίνει διαφορετικό.

Στα μαθήματα αυτά ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα; Έχω φτιάξει στο μυαλό μου πως θα μπορούσε να προσαρμοστεί ένα πρόγραμμα για όλα τα επίπεδα, και για πολύ προχωρημένους, και για κάποιους που δεν έχουν ξανακάνει, οπότε όταν είναι κάποια θέση για πολύ προχωρημένους, έχω βρει εναλλακτικές για τους υπόλοιπους. Γενικά το πρώτο πράγμα που λέμε σε όλους είναι να μην βασανίζουν το σώμα τους και να μην υποφέρουν. Αυτή είναι η αρχή της  social yoga. Θέλουμε να φεύγουν χαρούμενοι, λίγο πιασμένοι αλλά όχι ταλαιπωρημένοι, και να μην αισθάνονται άσχημα σε σχέση με κάποιους που μπορούν. Δεν ερχόμαστε για επίδειξη αλλά για να γίνουμε χαρούμενοι και να μας λείψει και να ξαναέρθουμε. 

Οι μαθητές είναι πάντα οι ίδιοι ή ανανεώνεται το γκρουπ;  Είναι μια ομάδα ανθρώπων που έρχονται τακτικά από πέρυσι τον Οκτώβριο, σπάνια λείπουν, και άλλοι που πηγαίνουν και έρχονται. Υπάρχει όμως ένας σταθερός πυρήνας, άνθρωποι με τους οποίους κάνουμε πλέον παρέα, κάνουμε ακόμα και brunch μετά τη yoga. 

Τι μπορεί να δώσει η yoga  σε κάποιους που δεν μπορούν να έρχονται τακτικά;  Ο καθένας το παίρνει όπως θέλει. Επειδή είμαστε σε ένα urban περιβάλλον την πληροφορία τη δίνουμε λίγη λίγη, δεν πάμε να κατακτήσουμε τα ανώτατα επίπεδα. Κάνουμε την πρακτική μας σιγά σιγά για να ξεμπλοκάρει το σώμα, να φτιάξουμε λίγο την αναπνοή, να νιώσει άνετα ο άλλος. Άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τη γιόγκα και τη γυμναστική άρχισαν να επικοινωνούν με το σώμα τους και σιγά σιγά παίρνουν και την πληροφορία της φιλοσοφίας της γιόγκα, το πιο πνευματικό κομμάτι. Οπότε από τη στιγμή που φεύγουν χαρούμενοι είτε μια φορά την εβδομάδα είτε τρεις, καλό θα τους έχει κάνει. 

Ο χώρος του Ρομάντσο συνδέεται με τη φιλοσοφία αυτή που περιγράφεις; Ναι γιατί νιώθεις ότι δεν έχεις καμία δέσμευση. Δεν αισθάνεσαι ότι δίνεις λογαριασμό σε κανέναν. Είναι τόσο urban το τοπίο εδώ μέσα και γίνονται τόσο πολλά πράγματα ταυτόχρονα που νιώθεις ότι κανένας δεν πρόκειται να σου βάλει χέρι για τίποτα. Επίσης, υπάρχει μια γενικότερα καλή συνεργασία με το χώρο, που μας βοηθάει και στο μάθημα. 

Τα μαθήματα Social Yoga γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στις 20.00 και Κυριακή στις 11.30 στον πολυχώρο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια, τηλ. 216-7003325) με είσοδο ελεύθερης επιλογής.

Σοφία Κροκιδά

Share
Published by
Σοφία Κροκιδά