Η μικρή στοά στη Λέκκα είχε πάντα μια γλυκιά αύρα, σχεδόν καθησυχαστική όπως το τέλος των παιδικών παραμυθιών. Αυτή η μαγική της ιδιότητα κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον της ομάδας του περίφημου καφέ Mind the Cup, που εδώ και καιρό αναζητούσε νέο χώρο στο ιστορικό κέντρο, προκειμένου να στεγάσει τη δημιουργικότητά της.
Κρυμμένο, αλλά και οικείο αυτό το μικρό ξεσκέπαστο τούνελ έδωσε και την ιδέα για το όνομα του καινούριου πρότζεκτ.
Το «βάφτισαν» Peek A Bloom, τρεις λέξεις που φέρνουν στο μυαλό ταυτόχρονα τη γνωστή αγγλική παιδική έκφραση για το κρυφτό, αλλά και ότι μπορεί να ανθίσει, από το λουλούδι του καφέ κι αυτό της αψιθιάς από όπου παράγεται η «πράσινη νεραΐδα», το αψέντι, μέχρι το πλατύ χαμόγελο.
To Peek A Bloom είναι, λοιπόν, το καινούριο παιδί του Χρήστου Καβράκου, του Νίκου Γερανάκη και του Παναγιώτη Αγγελακόπουλου, οι οποίοι καταθέτουν τη δική τους ξεχωριστή πρόταση στον καφέ, στα κοκτέιλ και στο ελαφρύ φαγητό.
Ο μακρόστενος, γνώριμος στους περισσότερους, χώρος βάφτηκε σε ανοιχτόχρωμους φωτεινούς συνδυασμούς χρωμάτων, το παλιό μωσαϊκό διατηρήθηκε, ενώ επιλέχτηκαν ξύλινα αναπαυτικά καθίσματα- κάποια από αυτά επενδεδυμένα με μικρά μαξιλάρια σε παστέλ αποχρώσεις που ενισχύουν τα vibes της απλότητας και της άνεσης.
Εξίσου όμορφες λεπτομέρειες, ο πάγκος που είναι τοποθετημένη η μηχανή του καφέ, η συρόμενη πόρτα αντίκα ηλικίας 300 ετών, φερμένη από ένα παλιό αρχοντικό της Δημητσάνας και το μακρόστενο μοναστηριακό τραπέζι, φτιαγμένο από τάβλες οι οποίες, σε κάποια άλλη ζωή, υπήρξαν τα ξύλα ανάμεσα σε σιδηροδρομικές ράγες.
Στη δεξιά πλευρά της εισόδου, το βλέμμα τραβάει το υπεσύγχρονο μαύρο καβουρδιστήρι καφέ Giesen από την Ολλανδία, καθώς περιβάλλεται από ένα γυάλινο πλαίσιο σαν να είναι έκθεμα σε μουσείο, ενώ πάνω του σαν κορώνα βρίσκεται η νέον επιγραφή «Made for Humans», που αποτελεί και το mandra του Peek A Bloom. Εδώ, καβουρδίζονται οι εκλεκτοί σπόροι καφέ Wallace Family από την Κολομβία που καλλιεργούν με επιτυχία ένα τσούρμο πεισματάρικα αδέρφια σε υψόμετρο 1.800-2.000μ., παρά τις αντιξοότητες.
Αυτός ο καφές στη συνέχεια «μεταμορφώνεται» από τους έμπειρους baristi σε εσπρέσο, καπουτσίνο, machiatto, affogato αλλά και σε έξοχο φίλτρου, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους V60, Chemex και Shyphon. Γλυκόπιοτος, γευστικός με έντονο σώμα, με τη μέθοδο cold drip, γίνεται επίσης και δροσερός cold brew (o οποίος σερβίρεται με ιδανικό τρόπο σε χαμηλό ποτήρι με παγόμπαλα), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκδοχές tonic και choco cold brew.
Το κέντρο του Peek A Bloom μονοπωλεί μια μεγάλη, πολυεπίπεδη πέτρινη εσοχή φτιαγμένη για να φιλοξενεί τα ποτά. Η συλλογή περιλαμβάνει δεκατέσσερα είδη τζιν, δεκαπέντε ετικέτες ρούμι και οκτώ rhum (το γαλλικού στυλ ρούμι που φτιάχνεται από ζάχαρη κι όχι από μελάσσα), καθώς και τριάντα οκτώ επιλογές ουίσκυ, ανάμεσά τους single και vatted malts ανεξάρτητων παραγωγών, όπως το Wilson Morgan Islay και το Double Barrel Douglas Laing’s.
Την παράσταση όμως κλέβουν τα δέκα μπουκάλια με αψέντι, διαφορετικής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, ξεκινώντας από το Vesinthe και το François Guy με 45% έως το Rodnik’s Classic με 70%. Ακριβώς εδώ ξεκινά κι ένα ταξίδι στο χρόνο, στο μυστήριο και στους κύκλους της διανόησης των προηγούμενων αιώνων. Πάνω στην ψηλή μπάρα στέκεται ένας κομψός ασημένιος άγγελος που κρατά στα υψωμένα χέρια του ένα γυάλινο δοχείο με παγωμένο νερό το οποίο έχει τέσσερις μικρές ασημένιες βρύσες. Αυτό το κομψοτέχνημα δεν είναι τίποτε άλλο από το βασικό εργαλείο παρασκευής του αψεντιού.
Παραδοσιακά το αψέντι φτιάχνεται τοποθετώντας ένα κύβο ζάχαρης σε ένα τρυπητό κουταλάκι, ειδικό για αυτή τη δουλειά. Κατόπιν, αυτό το κουτάλι τοποθετείται πάνω σε ένα ποτήρι, που περιέχει μια μεζούρα αψέντι, στο οποίο στάζει το παγωμένο νερό από τον ασημένιο άγγελο. H διαδικασία συνεχίζεται μέχρι το ποτήρι να γεμίσει από ένα γαλακτώδες μείγμα, αποτελούμενο από 3-5 μέρη νερού και 1 μέρος αψέντι, ένα ποτό ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό.
Ο Νίκος Μοσχονάς που επιμελήθηκε τη λίστα των ποτών στο Peek A Bloom δεν περιορίστηκε φυσικά μόνο στο absinthe drip. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία του και βασιζόμενος στο θρύλο των καταραμένων ποιητών, δημιούργησε δέκα signature κοκτέιλς με έντονα μποέμ χαρακτήρα, επιλέγοντας πέντε διάσημα για τους στίχους και τις καταχρήσεις τους πνεύματα: τον Charles Baudelaire, που έγραψε τη θρυλική ποιητική συλλογή «Άνθη του κακού», τον Charles Cros, τον Stéphane Mallarmé, τον Paul Verlaine και τον αντισυμβατικό Arthur Rimbaut. Το κοκτέιλ Black Venus με pisco, ρούμι και σιρόπι αψέντι με βιολέτα και άνηθο αποτελεί φόρο τιμής στην μιγάδα ερωμένη του Μπωντλέρ, το Τuesday Meeting με τζιν, αψέντι, λικέρ Luxardo Maraschino, αγγούρι, άνηθο και μαϊντανό «μιλάει» για τις περίφημες συναντήσεις στο σαλόνι του Μαλαρμέ, το Nina de Villard με κονιάκ, βερίκοκο, μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για το bloody mary, αψέντι, ντομάτα και ΙΡΑ μπύρα, πήρε το όνομά του από την μεγάλη κυρία των γραμμάτων και ερωμένη του ποιητή Τσαρλς Κρος, ενώ το Sun & Flesh (τζιν, κονιάκ, vinsanto ανανά, σιρόπι από μαύρο τσάι lapsang souschong και αψέντι) αποτελεί ωδή στον Ρεμπώ και στον ήλιο. Πολυεπίπεδο γευστικά και έντονο είναι το The Browl, ένα πορτοκαλί ποίημα βασισμένο σε cachaça, pisco, ανανά και πιπεριά habanero, εμβαπτισμένα σε εστραγκόν, ωδή στον παθιασμένο καυγά μεταξύ των δύο ιερών τεράτων Βερλαίν και Ρεμπώ, που κατέληξε στον πυροβολισμό του δεύτερου.
Την κουζίνα, που προσανατολίζεται στο healthy brunch, έχει αναλάβει ο σεφ Ανδρέας Νικολόπουλος προτείνοντας δυναμωτικές σαλάτες όπως η Mairilyn Candy Monroe, με παντζάρια τριών χρωμάτων, πράσινα λαχανικά, καρύδι, σταφίδες, κατσικίσιο τυρί και μαντζουράνα που αφήνει έντονη αίσθηση και σάντουιτς όπως το ανοιχτό Pablo Escobar με μαύρο ψωμί, μοσχαρίσια λάπα, μαρμελάδα κρεμμυδιού και ρόκα και το Rocky Marciano, επίσης με μαύρο ψωμί, προσούτο, σπανάκι και ντοματίνια. Comfort πιάτο αποτελούν τα Memphis pancakes με σιρόπι σφενδάμου ή νουτέλα, άφθονα blueberries και raspberries και ζάχαρη άχνη, ενώ χορταστικά είναι τα ισπανικής έμπνευσης τηγανιτά αυγά Pancho Villa, με ψιλοκομμένη πιπεριά jalapeño αλλά όχι ιδιαίτερα πικάντικα, κόλιανδρο, μπαχαρικά, φασόλια και σάλτσα ντομάτας για την οποία θα χρειαστείτε επιπλέον ψωμί. Η κουζίνα λειτουργεί μέχρι τις 20:00-20:30, αλλά για όσους επιθυμούν να συντροφεύσουν το ποτό τους με κάτι ελαφρύ μετά από αυτή την ώρα υπάρχει ένα πλατώ τυριών και αλλαντικών, μπρουσκέτα με αβοκάντο και chorizo, το Scott Fitzgerald σάντουιτς, με σολομό, καθώς και μοτσαρέλα με κέιλ, σπανάκι και λάδι βασιλικού.
Peek A Bloom, Λέκκα 14, Σύνταγμα, τηλ. 210-32.19.000