Categories: ΠΟΛΗ

Η λίστα της ημέρας (5/5/14)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Bob Theater Festival στο Bios

Το σημαντικότερο φεστιβάλ νεανικού θεάτρου έρχεται και φέτος, για 7η συνεχόμενη χρονιά συγκεντρώνοντας και αναδεικνύοντας το νέο αίμα του Ελληνικού θεάτρου. Πρεμιέρες, διαγωνισμοί, αυτοσχεδιασμός, stand – up comedy, πάρτι, μουσική και, φυσικά, επιλεγμένες νεανικές παραστάσεις από τη φετινή σεζόν θα κάνουν το Βοb Theatre Festival το μεγαλύτερο νεανικό θεατρικό πάρτι της χρονιάς!Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2, Ο Μουνής, Διαβολιάδα, Περσινή Αρραβωνιαστικιά και πολλές άλλες νεανικές παραστάσεις που ξεχώρισαν φέτος, έρχονται στο Bob Theatre Festival δίνοντας στο κοινό μια τελευταία ευκαιρία να τις προλάβει.  Στις πρεμιέρες του φεστιβάλ, οι ομάδες Cheek-Bones, Ha! και CakeTree Theatre Company, αλλά και ο Μιχάλης Μαθιουδάκης θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τα καινούρια έργα τους. Tο φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 11 Μαΐου με τις ανακοινώσεις των νικητών, τις απονομές των βραβείων και με ένα μεγάλο πάρτι υπό τους ήχους των Polkar, του συγκροτήματος του Γιώργου Παπαγεωργίου, στο πρώτο τους, πολυαναμενόμενο live στην Αθήνα. Σήμερα το πρόγραμμα είναι το εξής:

18:45 Scratch Night (Προκριματικός) – Main (120’)
19:30
 Πυρηνική Οικογένεια, Cheek – Bones  – Basement (60’)
21:15
 Τα Λουλούδια στην Κυρία, σκην. Γ. Παλούμπης – Main (60’)
21:30
 Διαγωνισμός Stand-up Comedy (Προκριματικός) – Basement (120’)

Bios, Πειραιώς 84, Αθήνα
Τηλ: 210 3425335
18.45 μ.μ
Είσοδος: 9 E

HXOΣ: FFF | Rabih Mroué: Riding on a cloud στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Εικόνες. Μία εικόνα εξαφανίζεται και μία άλλη εμφανίζεται. Τις περισσότερες φορές, αυτός δεν αντιλαμβάνεται πώς συνδέεται μια εικόνα με την αμέσως επόμενή της. Χρειάζεται κάποιον που να τον γνωρίζει καλά για να του επισημάνει αυτή τη σύνδεση και να θέσει την εικόνα σε κίνηση, έτσι ώστε αυτή να μην είναι πλέον ακίνητη.
Όταν οι αναμνήσεις στο κεφάλι είναι σαν ακίνητες εικόνες, χωρίς σκηνές από το παρελθόν, πώς λειτουργεί η μνήμη;Ο τίτλος αυτής της ιδιοσυγκρασιακής και συγκινητικής «οικογενειακής» περφόρμανς είναι δανεισμένος από μια ποιητική συλλογή του Γιάσσερ Μρουέ, αδερφού του Ραμπί. Σε αυτή την περφόρμανς οι δύο αδερφοί συμπρωταγωνιστούν. Ο Γιάσσερ σχολιάζει με το δικό του τρόπο το συμβάν που επαναπροσδιόρισε την ύπαρξή του και τα όνειρά του, απαγγέλλοντας τα ποιήματά του. Ο Ραμπί, με τη σειρά του, απομυθοποιεί μια σειρά από κατασκευασμένες αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του πολέμου, προκειμένου να αμφισβητήσει τις καθιερωμένες αντιλήψεις και τις συλλογικές αυταπάτες.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 
Τηλ: 2109005800
21.00  μ.μ.
Εισιτήρια: 15€ | Φοιτ. 10€ | Άνεργοι 5€ 
Πακέτο ημέρας (2 παραστάσεις Rabih Mroue): 20€ / Μειωμ. 14€ / Φίλοι 20€

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Σημεία Εισόδου – Παρουσίαση Βιβλίου στο Ρομάντσο

Τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014, το βιβλιοπωλείο Βιβλιοστάτης και οι εκδόσεις Μέλινο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μένιου Καραγιάννη «Σημεία Eισόδου». Θα μιλήσουν οι Βάλια Καϊμάκη (δημοσιογράφος), Αλέκος Παπαδάτος (δημιουργός κόμιξ), Σοφία Παπαχρήστου (σκηνοθέτις), ενώ θα διαβάσει η
Ηλιάνα Μαυρομάτη (ηθοποιός). Το νέο μυθιστόρημα του Μένιου Καραγιάννη «Σημεία Εισόδου» είναι μια διεισδυτική ματιά στην κοινωνία του σήμερα. Το στακάτο ύφος, η ακρίβεια σε λέξεις, νοήματα και εικόνες, η δομή και η ιδιαίτερη θερμοκρασία της φωνής του αφηγητή, είναι μερικά από τα στοιχεία που καθηλώνουν τον αναγνώστη. Διασχίζοντας το λαβύρινθο της εξουσίας και της διαπλοκής, το βιβλίο εισχωρεί στις σκοτεινές κάμαρες του ανθρώπινου ψυχισμού και τολμά να συγκρουστεί με όσα θεωρούνται δεδομένα και ιερά. Πρόκειται για ένα ταξίδι αποκαλυπτικό, ενίοτε προκλητικό, αλλά συνάμα λυτρωτικό. Σε μια περίοδο που όλοι αναζητούμε διαφυγή από την δύσκολη καθημερινότητα, ένα σημείο εξόδου από τη ζοφερή πραγματικότητα, το βιβλίο επιδιώκει την αναζήτηση του σημείου εισόδου προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια 
Τηλ: 2167003325
19.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΛΕΞΗ: FFF | Rabih Mroué: Pixelated Revolution στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο διεθνώς καταξιωμένος Λιβανέζος καλλιτέχνης Ραμπί Μρουέ παρουσιάζει την πολύκροτη, «αντι-ακαδημαϊκή» σύμφωνα με τον ίδιο, διάλεξη-περφόρμανς Pixelated Revolution (2012). «Ο συριακός λαός φιλμάρει τον ίδιο το θάνατό του…» Ξεκινώντας με αυτήν τη διαπίστωση, ο Μρουέ σχολιάζει την καταγραφή –μέσω των κινητών τηλεφώνων αυτόπτων μαρτύρων– της εν ψυχρώ δολοφονίας αμάχων στην πόλη Χομς της Συρίας  και της αναπαραγωγής αυτών των βίντεο και των φωτογραφιών στο Ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα. Με ανάμικτη πικρία και ειρωνεία και ύφος εκφωνητή δελτίου ειδήσεων, ο Μρουέ προβαίνει σε έναν απροσδόκητο συνειρμό: Συνδέει αυτό το φαινόμενο με το δανέζικο κινηματογραφικό κίνημα «Δόγμα ‘95», το οποίο υπερασπίζεται την αισθητική του εσκεμμένα ερασιτεχνικού. Σταδιακά, το βλέμμα του θεατή ταυτίζεται με εκείνο του ερασιτέχνη κινηματογραφιστή, αλλά και με εκείνο του ελευθέρου σκοπευτή που πυροβολεί, διακόπτοντας για πάντα την κινηματογράφηση.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 
Τηλ: 2109005800
21.00  μ.μ.
Εισιτήρια:12€ | Φοιτ. 10€ | Άνεργοι 5€ 
Πακέτο ημέρας (2 παραστάσεις Rabih Mroue): 20€ / Μειωμ. 14€ / Φίλοι 20€
Για τα εκπτωτικά πακέτα των παραστάσεων του Rabih Mroué “Riding on a cloud” & “Pixelated Revolution”, οι Φίλοι της Στέγης θα εξυπηρετούνται μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης και τη γραμμή 213 017 8200.

HXOΣ: DIY Messthetics στο CAMP

Στο πλαίσιο μιας ημερίδας που εξερευνά τις επιρροές της avant-garde στην pop μουσική της περιόδου 1978-1974, ο Αντώνης Ξαγάς και ο Θεόφιλος Ιερόπουλος επιλέγουν punk, disco, funk, no wave, neue Deutsche Welle και συναφή ακούσματα.

CAMP Contemporary Art Meeting Point, Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, Πλ.Κοτζιά
Τηλ: 2103247679
19.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

ΕΚΘΕΣΗ: “No Respect”: Graffiti και Street Art στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Στέγη διοργανώνει σε κλειστό χώρο μία έκθεση-καταγραφή της ελληνικής graffiti & street art σκηνής, όπως αυτή αποτυπώνεται σήμερα στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας.Τα σαράντα έργα που θα δημιουργηθούν επί τόπου και θα καλύψουν τους τοίχους, τις κολώνες, το δάπεδο του εκθεσιακού χώρου, αλλά και τα αυτοκίνητα που θα τοποθετηθούν μέσα σε αυτόν, ανήκουν σε ισάριθμους graffiti και street artists, οι οποίοι προέκυψαν μέσα από έναν μεγάλο αριθμό συμμετοχών από καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στην ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος της Στέγης. Μέσα στον χώρο της έκθεσης θα προβάλλεται making of video υλοποίησης των έργων. Η έκθεση θα συνοδεύεται από κατάλογο με φωτογραφικό υλικό των έργων και με πληροφορίες για τους καλλιτέχνες.

Εμείς πάντως πήγαμε και είδαμε.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 
Τηλ: 2109005800
12:00-21:00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

MOYΣΙΚΗ: Giorgos & Vaggelis djset στο Key Bar

Οι Giorgos & Vaggelis (new entries) παίζουν από τα deck synth pop-rock- & electronica etc. etc. Κ υπόσχονται χορό και διασκέδαση. Τρώγοντας pizza.

Key Bar, Πραξιτέλους 17, Αθήνα
Tηλ: 2103230380
22.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

Άνη Ορφανίδου

Share
Published by
Άνη Ορφανίδου