Ακούγοντας ζευγάρια από πλαστικές ρόδες να χαράζουν μια ξύλινη επιφάνεια πολλοί είναι εκείνοι που τους τελευταίους μήνες περνούν μια πόρτα στον δρόμο της Λεωνίδου στον Κεραμεικό για να ανακαλύψουν τι συμβαίνει πίσω από αυτήν.
Κι αν κάποιοι φτάνετε στο σημείο πιο υποψιασμένοι, πιστεύοντας ότι αντικρίσετε μια σεκάνς του Lords of Dogtown γρήγορα καταλαβαίνετε πως ο χώρος που επισκεφθήκατε είναι κάτι παραπάνω από ένα skate park.
Στην αυλή του LATRAAC που άνοιξε επίσημα τις πόρτες της τον περασμένο Απρίλη θα συναντήσετε κόσμο που βγάζει τα παπούτσια του και τα αντικαθιστά με rollers που χρησιμοποιούνται σε freestyle ή aggressive γραμμή, εκείνους που πέφτουν και σηκώνονται για να ξανανέβουν απτόητοι στη σανίδα του skate. Ακόμα και αν δεν γνωρίζετε τίποτα για τη συγκεκριμένη κουλτούρα και τη σκηνή της Αθήνας η κίνηση των παραπάνω στην εντυπωσιακή ξύλινη κατασκευή που βρίσκεται στο βάθος θα κερδίσει την προσοχή σας.
Ο εμπνευστής του χώρου ασχολείται με το skate κυρίως όμως καταπιάνεται με τον ψηφιακό σχεδιασμό. Σε μια κορνιζαρισμένη μεταξοτυπία μπορείτε να δείτε όλα εκείνα τα κομμάτια που ο αρχιτέκτονας Ζάχος Βάρφης χρησιμοποίησε προκειμένου να δημιουργήσει τις καμπύλες της μοναδικής στο είδος της ράμπας στην Αθήνα. Μερικά κομμάτια από ένα πάτωμα κατοικίας και κάποια ντουβάρια που έχουν απομείνει από την κατεδάφιση που έγινε στο οικόπεδο τη δεκαετία του ‘60 συνυπάρχουν με το bowl του Κεραμεικού.
Από τη στιγμή που στην πόλη δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχό ενώ τυχαία, την ίδια στιγμή με εκείνον, μεγάλη εταιρεία ειδών ένδυσης και υπόδησης άρχισε να δημιουργεί μια παρόμοια κατασκευή στο Λονδίνο, ο Ζάχος Βάρφης ενθαρρύνθηκε για να προχωρήσει στο project που συνδυάζει την κουλτούρα του skate με το design, τις νέες τεχνολογίες κατασκευής με τις αναπλάσεις χώρων στην πόλη και τις κοινωνικές προεκτάσεις που αυτές συχνά έχουν.
«Κάποιοι έχουν την εντύπωση πως το skate είναι άθλημα, άλλοι το έχουν συνδυάσει με μια είδους «αλητεία», η γέφυρα που συνδέει αυτές τις δύο απόψεις εδώ είναι είναι η δημιουργικότητα. Πέρα από το skate και τον κόσμο του μας ενδιαφέρει το design και όσοι το εκτιμούν. Μας έχουν καλέσει να μιλήσουμε για το έργο στο εξωτερικό, μας επισκέπτονται research labs που ασχολούνται με το αστικό τοπίο και μας αντιμετωπίζουν σαν περίπτωση μελέτης». Όπως εξηγεί ο Ζάχος Βάρφης, το LATRAAC είναι μια διαφορετική προσπάθεια που ταιριάζει στην περιοχή του Κεραμεικού αφού «η ταυτότητα του skate είναι διαχρονικά επαναστατική αλλά και περιθωριακή. Η συγκεκριμένη περιοχή της Αθήνας έχει καταφέρει να αγκαλιάσει πολλές και να εκφράσει πετυχημένα νέες ταυτότητες παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει».
Σίγουρα στο LATRAAC θα συναντήσεις εκείνους που έρχονται εξοπλισμένοι προκειμένου να κάνουν διαδρομές στο ψηφιακά σχεδιασμένο bowl. Όμως, από όταν άνοιξε τις πόρτες τους εκτός από skaters και περαστικούς, καλλιτέχνες και ξένα μέσα (Independent, Guardian κ.α.) έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την εναλλακτική ανάπλαση ενός οικοπέδου 120 τ.μ. που δεν απευθύνεται μόνο σε όσους ασχολούνται με την ισορροπία πάνω σε σανίδες και ροδάκια. Μουσικοί και performers από την Αυστραλία και το Βερολίνο έχουν χρησιμοποιήσει ήδη το bowl σαν σκηνή, έχουν πραγματοποιηθεί dj sets ενώ σκοπός της ομάδας του LATRAAC είναι ο χώρος να συνεχίσει να συνεργάζεται με όσους θέλουν να κάνουν κάτι δημιουργικό σ’ αυτόν.
Κανείς δεν πληρώνει είσοδο για να χρησιμοποιήσει το πρώτο τοποθετημένο σε έναν αστικό κήπο skate bowl της Αθήνας. Από το «αναψυκτήριο κήπου», όπως το αποκαλεί ο αρχιτέκτονας, μπορείτε να παραγγείλετε κάποιο ρόφημα ή ένα ποτό, ενώ μετά τις 23:00 θα δείτε το LATRAAC να λειτουργεί αποκλειστικά σαν μπαρ. Επίσης, προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις φαγητού, απλές συνταγές με ποιοτικά υλικά όπως panini με λιαστές ντομάτες, σπανάκι και κασέρι ή με προσούτο και μοτσαρέλα, σάντουιτς με σύγκλινο και απάκι, αυγά σε διάφορους τύπους, french toast, αλμυρά και γλυκά pancakes. Το πιο δημοφιλές πιάτο της κουζίνας του είναι η υγιεινή επιλογή ενός σάντουιτς με αβοκάντο, χαλούμι και χούμους με παντζάρι.
Παρατηρώντας όσους κινούνται πάνω στην ξύλινη κατασκευή θα καταλάβετε πως το bowl θέτει μόνο τους κανόνες χρήσης αφού κάποια στιγμή σε εξαντλεί, σε αναγκάζει να κάνεις ένα διάλειμμα και να παραχωρήσεις τη θέση σου στον επόμενο που θα την χαράξει. Κι αν οι καμπύλες του μπορούν να εντυπωσιάσουν ακόμα και εκείνους που δεν αισθάνθηκαν πότε το ενδιαφέρον να το χρησιμοποιήσουν αυτό οφείλεται στο ότι το bowl του LATRAAC ξεφεύγει από την αποκλειστικά λειτουργική προσέγγιση που έχουν τέτοιου είδους κατασκευές -τουλάχιστον στο εξωτερικό- συνδυάζοντας το design, τους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς και μια πρόταση διαφορετικής εξόδου από τις 12:00 μέχρι τη 01:00.