Categories: ΝΥΧΤΕΣFeatured

Δοκιμάσαμε πέντε μοναδικά αποστάγματα, τα “Last Great Malts” της Σκωτίας

Με το λανσάρισμα των “Last Great Malts of Scotland” αποκαλύπτεται στο κοινό μια σειρά από υπέροχους, κρυμμένους θησαυρούς της Σκωτίας.  Εδώ και πολλά χρόνια, αυτά τα εξαιρετικά αποστάγματα δημιουργούνται και αφήνονται να ωριμάσουν σε δρύινα βαρέλια. Τώρα, για πρώτη φορά οι λάτρεις του whisky ανά τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα single malts αυτών των μοναδικών αποστακτήριων.  Με προέλευση από τα Highlands και την περιοχή του Speyside, καθένα αποτελεί μια υπέροχη και ενδιαφέρουσα πρόταση, περικλείοντας την ποικιλία των αρωμάτων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που η κάθε περιοχή έχει να προσφέρει. Η Popaganda ήταν καλεσμένη στο ατμοσφαιρικό κελάρι του CV Distiller στο Χίλτον, για να δοκιμάσει τα πέντε μοναδικά αποστάγματα. 

Ο Τεό Συρόπουλος, διακεκριμένος bartender, Bar Manager του Tailor Made, μα πάνω από όλα λάτρης του ουίσκι, ως οικοδεσπότης της βραδιάς μας υποδέχτηκε όλους προετοιμάζοντάς μας με ένα ζεστό χαμόγελο και λίγα λόγια για το γευστικό ταξίδι που επρόκειτο να μας πάει. 

Αφού τοποθετούνται μπροστά από όλους μας χάρτινα σουπλά με ένα κύκλο που γράφει πάνω το όνομα κάθε αποστάγματος ξεχωριστά, έτσι ώστε η γευσιγνωσία μας να λειτουργήσει χωρίς μπερδέματα, ο Τεο πιάνει στα χέρια του την πρώτη φιάλη. Είναι το Aberfeldy Single Malt ένα αντιπροσωπευτικό Highland single malt με χαρακτηριστικές νότες μελιού.Το Aberfeldy είναι ένα αποστακτήριο της οικογένειας Dewar που ιδρύθηκε από τον John Dewar το 1898. 

Aberfeldy

Το απόσταγμα διαθέτει χρώμα ζεστό χρυσό, με πλούσια αρώματα μελιού ρεικιού και νότες από γλυκό ανανά, βούτυρο, τρούφα, δημητριακά και βανίλια.  Γεμάτο, κεχριμπαρένιο χρώμα και γεύση με νότες από λιβάνι, μοσχοκάρυδο και αρωματικό μέλι. Αποπνέει κεράσι, ανανά και βατόμουρο. Ελαφρώς καπνιστό με νότες από σέρι. Μέτριο σώμα, ισορροπημένο και παχύρρευστο. Ζωηρές γεύσεις φρέσκων φρούτων όπως μανταρίνια και νεκταρίνια, φοντάν, κακάο και ένας διακριτικός ψίθυρος τύρφης. Πλήρες και απαλό, με παρατεταμένη φρουτώδη λάμψη από πορτοκάλια Σεβίλλης και αργή, στεγνή επίγευση. Η εντυπωσιακή νέα συσκευασία αναδεικνύει τον χειροποίητο χαρακτήρα του Aberfeldy Single Malt, με το χρυσό να αποτυπώνεται στη φιάλη ως σύμβολο της διάσημης πηγής. Ένας κρυμμένος θησαυρός από τα Highland της Σκωτίας.

Στη συνέχεια περάσαμε σε ένα απόσταγμα με περίεργο όνομα, αλλά  ‘old fashioned’ που καίει ευχάριστα τον ουρανίσκο, το Craigellachie, 13 ετών. Το αποστακτήριο του Craigellachie βρίσκεται στην καρδιά του Speyside και είναι ένα από τα ελάχιστα που διατηρούν ακόμη τα παραδοσιακά ‘worm tubs’ για την ψύξη του αποστάγματος. Αυτή η σπάνια μέθοδος παραγωγής επιτρέπει ελάχιστη επαφή με το χαλκό των σωλήνων με αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα μεστό και ισορροπημένο χαρακτήρα.

Craigellachie

Έχοντας διατηρήσει την σπάνια μέθοδο παρασκευής του από το 1891, το Craigellachie είναι μια πολύτιμη αυθεντική Σκωτσέζικη κληρονομιά της Bacardi. Ιδιόμορφο και εκκεντρικό, όπως προδίδει και το όνομά του, ξεχωρίζει για τα εσπεριδοειδή μπερδεύονται με τις απαλές νότες καπνού που εκρήγνυνται σαν πυροτέχνημα. Ψητό μήλο και μια εντυπωσιακή γλύκα συμπληρώνουν τη δαιδαλώδη επίγευση. Παραδοσιακή παραγωγή χωρίς φιλτράρισμα και χωρίς ραφινάρισμα για ένα αποτέλεσμα τολμηρό, για ανθρώπους που αναζητούν τις προκλήσεις. Ογκώδες, με γεύση βύνης, πολύπλοκο στο στόμα. Όμορφο και γλυκό, σαν φωτιά που σιγοκαίει. Ένα single malt που ανταγωνίζεται ουίσκι διπλάσια σε ηλικία και απευθύνεται σε θαρραλέους.

Κάτι ιδιαίτερο προσγειώθηκε μπροστά μας έπειτα. Είναι το Deveron, ο πιο σύγχρονο single malt της αγοράς  που παράγεται στο πιο ανατολικό αποστακτήριο της Σκωτίας, έφθασε στην Ελλάδα με έναν θαλασσινό αλλά και μοντέρνο αέρα από τα 60’s. Το αποστακτήριο στο οποίο παράγει το Deveron βρίσκεται στο σημείο που ο ποταμός Deveron συναντά τη βόρεια θάλασσα. Ενάντια στον μύθο που θέλει την δημιουργία των single malts να χρονολογείται πάνω από έναν αιώνα, το αποστακτήριο Macduff ξεκίνησε μόλις το 1960 την ιδιαίτερη δημιουργία του Deveron.  Σήμερα αυτό το πρώτης κλάσης whisky δικαιώνεται και παρουσιάζεται ανάμεσα στην μοναδική γκάμα των Last Great Malts”.

Deveron – με την ιδιαίτερη συσκευασία που δεν παραπέμπει σε ουίσκι

Το περιβάλλει η χαρακτηριστική μυρωδιά του θαλασσινού αέρα, σε συνδυασμό με δυνατές, γευστικές και πικάντικες αποχρώσεις μήλου. Ένα απόσταγμα όπου οι νότες από καπνισμένα δημητριακά και ψημένα μήλα μπερδεύονται με μια μοναδική αλμύρα. Η ιδιαίτερη παραγωγή του, βοηθά στο να δημιουργηθεί ένα malt ευκολόπιοτο, με υπέροχα φρουτώδη χαρακτηριστικά.

Όταν κάτι είναι απαγορευμένο, είναι δέκα φορές πιο απολαυστικό. Έτσι δεν είναι; Το Aultmore 12 ετών ή αλλιώς «απαγορευμένο» ήταν το επόμενο ουίσκι που δοκιμάσαμε. Ένα σπάνιο single malt που θεωρείται ως ‘top class’ από τους ειδικούς του ουίσκι, με πολλές βραβεύσεις. Για πάνω από έναν αιώνα διατίθετο μόνο σε συλλέκτες, ενώ ακόμη και σήμερα διανέμεται σε περιορισμένες ποσότητες.

Aultomore 12 ετών

Σπάνιο, αιθέριο, μυστήριο, αυτό το Speyside single malt είναι ίσως το πιο ντελικάτο από την σειρά των «Last Great Malts». Καλά κρυμμένο για πάνω από έναν αιώνα στο πιο απόμερο αποστακτήριο της Σκωτίας, το Aultmore 12 ετών εκπλήσσει με τις περίφημες νότες γρασιδιού, αλλά και την εξαιρετική του απαλότητα. Παράγεται κοντά στο Buckie, σε ένα ομιχλώδες τοπίο γνωστό ως Foggie Moss μέσα στο οποίο κυλάει η φυσική πηγή νερού που χαρίζει στο Aultmore τον ελαφρύ, καθαρό, κορυφαίας κλάσης χαρακτήρα του. Αυτό το σπάνιο απόσταγμα ήταν για χρόνια μια μυστική απόλαυση μεταξύ ντόπιων. «A nip of the Buckie Road» (μια γουλιά στον δρόμο προς το Buckie), αυτό ήταν το σύνθημα για να σου σερβίρουν το περιβόητο αυτό απόσταγμα.

Ένα γλυκό και τραγανό απόσταγμα με αρώματα από γρασίδι και άγρια αρωματικά λουλούδια. Γεννημένο από την ομίχλη και το βάλτο, με άρωμα κατάφυτο από δροσερά βρύα και ντελικάτα άνθη. Πολύ απαλό χωρίς κανένα ίχνος καπνού.  Ένα εξαιρετικό προϊόν με υπέροχα απαλή γεύση. Αν προσθέσει κανείς την απαγορευμένη μυστηριώδη κληρονομιά του, η απόλαυση του Aultmore γίνεται ακαταμάχητη. 

Για το τέλος ο Τεό άφησε το απόσταγμα εκείνο που μας έκανε να νιώσουμε λίγο σαν βασιλιάδες – αν και ήδη με την ατμόσφαιρα και τη φροντίδα που λάβαμε από το προσωπικό του CV Distiller  νιώσαμε εξ αρχής μέλη κάποιας βασιλικής οικογένειας -. Το Royal Brackla. Το ομώνυμο whisky είναι γνωστό σαν “το προσωπικό whisky του βασιλιά”, μιας και ήταν το πρώτο που βραβεύτηκε με βασιλική πιστοποίηση, πίσω στο 1836. Ηγεμονικό τόσο στην ουσία του όσο και στο όνομά του, με πλούσια, ρωμαλέα γεύση και γλυκύτητα από σέρι. To Royal Brackla είναι ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια. 

Royal Brackla

Ένα υπέροχο Σκωτσέζικο whisky με γεύση από αμύγδαλα, φρούτα και ελαφριά μπαχαρικά. Εξαιρετικό νέκταρ που ταιριάζει σε ένα βασιλιά. Αμύγδαλα, σταφύλια και άφθονα μπαχαρικά, ποτισμένα με γλυκάδα από σέρι. Ένα πολυτελές whisky με γεμάτη, πλούσια γεύση και σπάνιο χαρακτήρα. 

Στο τέλος της διαδικασίας μας προσφέρθηκαν ξηροί καρποί και απολαυστικά μπρουσκετάκια έτσι ώστε να απολαύσουμε το Malt που μας άρεσε περισσότερο συνοδεία φαγητού. Δεν ήταν εύκολο να ξεχωρίσεις κάποιο. Είναι αλήθεια. Προσωπικά όμως, με κέρδισε κάτι τολμηρό, που έκαψε ευχάριστα τη στοματική μου κοιλότητα, αφήνοντας μου μια επίγευση κάποιου λευκόσαρκου φρούτου. 

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη