Η Χλόη Κουσουλά, επικεφαλής της Intervolve, μας μίλησε για τη σημερινή δράση της οργάνωσης, το σχολείο και τα workshops που έχουν δημιουργήσει, καθώς και για τη συνολική αντιμετώπιση από και προς τους πρόσφυγες.
«Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιούμαστε σε μόνιμη βάση στο camp της Softex στα Διαβατά αν και συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε σε έκτακτες ανάγκες οπουδήποτε χρειαστεί. Από τον Ιούνιο έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια κοινότητα μεταξύ των προσφύγων. Αν και αρχικά αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες.
Από τον Αύγουστο λειτουργεί το δημοτικό μας σχολείο με καθηγητές και καθηγήτριες από την κοινότητα αυτή, το οποίο έχει πλέον και τη στήριξή του Υπουργείου Παιδείας, έχουμε ένα καφέ – chai shop, μια ομάδα cinema, η οποία προβάλει καθημερινά ταινίες και ντοκιμαντέρ, ομάδα ποδοσφαίρου, μια ομάδα επιπλοποιών και ξυλουργών, ένα workshop ραπτικής, ένα workshop φωτογραφίας το οποίο πραγματοποιείται 3 φορές την εβδομάδα εντός της Softex και 3 φορές την εβδομάδα σε συνεργασία με μαθητές του Α.Π.Θ. στο πανεπιστήμιο, το Cultural Centre στο όποιο προσφέρουμε 14 δραστηριότητες την εβδομάδα μεταξύ άλλων μαθήματα αγγλικών, ελληνικών για ενήλικες και παιδάκια, μαθήματα μουσικής και ζωγραφικής, ένα «κατάστημα» ρούχων στο όποιο κάθε οικογένεια έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί να δοκιμάσει ρούχα και παπούτσια, όπως και σε μόνιμη βάση συνεχίζουμε τη διανομή αγαθών καθώς και φρέσκων λαχανικών και φρούτων για να συμπληρώσουμε τα γεύματα που παρέχονται από το στρατό».
Η οργάνωση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε δωρεές του κοινού, κυρίως από το εξωτερικό έχοντας αναπτύξει δυνατούς δεσμούς με αντίστοιχες ομάδες και οργανώσεις. Γι’ αυτό και τo νέο site της Intervolve (intervolve.gr) θα είναι έτοιμο σύντομα προκειμένου να διευκολύνει την ενημέρωση όλων και να δέχεται ευκολότερα δωρεές.
Η ομάδα ετοιμάζεται να προσφέρει χαρά και παιχνίδι 2-7 Ιανουαρίου σε 3500 παιδιά από 12 camp. Όπως αναφέρει η Χλόη, «σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τη Help Refugees καθώς και με την στήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – Helexpo και του τουριστικού γραφείου Zorpidis, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τον Αστερόκοσμο, όπου θα περάσουν μια μέρα στο παγοδρόμιο και στο λούνα παρκ και στο τέλος θα πάρει το καθένα από αυτά ένα δώρο το όποιο έχουν διαλέξει για αυτό οι γονείς του. Έχουμε αρκετές ιδέες για το μέλλον αν και η προτεραιότητα μας είναι και θα είναι η ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία. Θεωρούμε πως ο φόβος που υπάρχει από την πλευρά των Ελλήνων απέναντι τους, οφείλεται σε άγνοια ή ακόμα και σε παραπληροφόρηση Ας θυμηθούμε για ακόμη μια φορά ότι κάνεις από αυτούς δεν ήρθε ή δεν αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα γιατί το επέλεξε ή γιατί το ήθελε. Νομίζω ότι τουλάχιστον οφείλουμε να τους δείξουμε από την πλευρά μας τι σημαίνει φιλοξενία. Συνεχίζω να πιστεύω πως αυτά που έχουμε κάνει εμείς για αυτούς δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που έχουν κάνει αυτοί, για τουλάχιστον εμένα. Ο καθένας από αυτούς, με την δική του ιστορία: από τον Σύριο τέως σύμβουλο ΟΗΕ στην Πρεσβεία της Αθήνας μέχρι τον 24χρόνο φοιτητή φιλολογίας που μιλούσε 7 γλώσσες, στην παγωμένη πλημμυρισμένη Ειδομένη, στους -11 να σου προσφέρουν τα γάντια τους, το κασκόλ τους μέχρι και το φαγητό τους. Η ευγνωμοσύνη τους μέχρι σήμερα, όταν σου φιλούν τα χέρια και το μέτωπο, το «ευχαριστώ» το οποίο σε οποιαδήποτε γλώσσα ακούγεται ακριβώς το ίδιο συνεχίζει να με συγκινεί. Η ικανότητά τους να σταματούν οι ίδιοι τα δάκρυα των εθελοντών μας, η ειλικρίνειά και η εντιμότητα τους. Αρνούνται να πάρουν το οτιδήποτε αν ήδη το έχουν, δεν είναι άπληστοι. Όπως είχα πει και παλιότερα, “το τι προσφέρουμε εμείς στους πρόσφυγες είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό το τεράστιο μάθημα ζωής που παίρνουμε από αυτούς. Εμείς είμαστε αυτοί που παίρνουμε εδώ. Αυτοί απλόχερα μας δίνουν.”»
Τέλος, σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος από την Πολιτεία, η Χλόη Κουσουλά υποστηρίζει πως «η έλλειψη συντονισμού συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα. Πιστεύουμε πάντως πως το προσφυγικό δεν βρίσκεται καθαρά και μόνο στα χέρια των αρχών αλλά και στης ίδιας της κοινωνίας. Η Ευρώπη δε, λειτουργεί εγκληματικά και προς την Ελλάδα και προς τους πρόσφυγες”. Μπορείς να δεις τα camps που υπάρχουν τώρα στη χώρα εδώ.