Με τη βοήθεια του λάγνου φωτισμού από τα καμπαρέ που έχουν απομείνει στην περιοχή της Τρούμπας, η Μahayana records προσκαλεί όσους θέλουν να αποφύγουν το καθιερωμένο σπιτικό ρεβεγιόν στην πιο κακόφημη συνοικία του Πειραιά. Εκεί που κάποτε συμβίωναν ναυτικοί, ρεμπέτες, εραστές του αγοραίου έρωτα και οικογένειες προσφύγων, το Red light district θα υποδεχθεί το νέο χρόνο με alternative ήχους στους δρόμους της Φίλωνος και της Δεύτερης Μεραρχίας, όπου βρίσκονται το Troubar και το Lola’s Bar αντίστοιχα.
Ο Johannes είναι κάτοικος Καστέλλας και ανήκει στην ομάδα που στελεχώνει το δισκογραφικό label. Γνωρίζει την ιστορία της Τρούμπας μέσα από τις διηγήσεις των μεγαλύτερων. Εκείνων που πρόλαβαν τα γραμμένα «στο πόδι» ρεμπέτικα και την ατμόσφαιρα στο γιαχνί σοκάκι, εκεί που ο καπνός από το χασίς και οι μυρωδιές των πολίτικων συνταγών γίνονταν ένα. « Άκουγα τους παππούδες να λένε μεταξύ τους πως η Τρούμπα, όπως την ήξεραν, δεν υπάρχει πια και ως πιτσιρικάς άρχισα να την εξερευνώ. Το ρεμπέτικο ξεκίνησε από εκεί, από τους δρόμους που μαζεύονταν οι πρόσφυγες, τα κουτσαβάκια, οι μάγκες με τα μπουζούκια τους. Ήταν μια αστική κουλτούρα που αργότερα την πήραν άνθρωποι, όπως ο Χατζηδάκης, και την έβαλαν στα σαλόνια της Αθήνας.
Όταν o Μεταξάς έκλεισε τους τεκέδες, τα κουτσαβάκια μπήκαν στη φυλακή και έπαιζαν στα κρυφά μπαγλαμαδάκι όταν δεν ήταν ο φύλακας τριγύρω. Αργότερα, επί δημαρχίας Σκυλίτση γκρεμίστηκαν πολλά κτήρια φοβερής αρχιτεκτονικής και οι ναυτικοί δεν έπιναν πια στα καμπαρέ, μιλώντας στις γυναίκες για τους έξι μήνες που πέρασαν βλέποντας μόνο θάλασσα. Από τότε μέχρι σήμερα η περιοχή γεμίζει με ναυτιλιακές εταιρίες. Ο Johannes ισχυρίζεται πως τα «κέντρα παρηγοριάς», όπως αποκαλεί τα εναπομείναντα καμπαρέ είναι σήμερα μέρη που μπορείς να πιεις μια μπύρα βλέποντας έναν αγώνα του Ολυμπιακού. Θέλει να δει στην περιοχή όπου ο Μικρασιάτης παππούς του εγκαταστάθηκε να ξαναζωντανεύει αυτό που λέμε «μπέσα». «Εδώ γεννήθηκε το ρεμπέτικο και εδώ πρέπει να γυρίσει, να ανοίξουν μαγαζιά που θα το αναβιώσουν. Να κυκλοφορεί στους δρόμους της Τρούμπας κόσμος που θα ενδιαφερθεί για την προέλευση του ονόματός της, που θα αναζητήσει το σοκάκι που σύχναζε ο Μάρκος Βαμβακάρης, που θα γνωρίζει πως αν εδώ κάποτε ρουφιάνευες ένα καυγά στην αστυνομία, το όνομα σου ήταν συνώνυμο της ντροπής».
Αν λοιπόν δεν έχεις σχέδια για το που θα σε βρει ο νέος χρόνος και σε έλκει ο μύθος των κόκκινων φαναριών, το Red light district σε περιμένει να μετρήσετε μαζί αντίστροφα.
Η σελίδα του event sto facebook.