Categories: ΝΥΧΤΕΣ

Γιατί το «RAVE PARADE» είναι το καλοκαιρινό πάρτι που δεν πρέπει να χάσεις

25η Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, ο δρόμος έξω από το AREA 19 έχει πλημμυρίσει από νέους που πλησιάζουν μαζικά και προσπαθούν με βιαστικές κινήσεις και γρήγορα βήματα να φτάσουν κοντά στο stage. Τα αμάξια ακινητοποιημένα, η ουρά στην είσοδο ατελείωτη, η ηλεκτρονική μουσική σε καλεί επίμονα προς το μέρος της . Το πρώτο RAVE PARADE είναι γεγονός και φέρνει κάτι καινούργιο στην απρόβλεπτη νυχτερινή ζωή της πόλης. Όλοι χορεύουν και τα ”πριόνια” δίνουν και παίρνουν. Ένας τύπος χορεύει με τα εσώρουχά του, άλλοι ”τα δίνουν” με γυαλιά ηλίου κολλημένα στο κεφάλι. Φαινομενικά αταίριαστες παρέες γίνονται ένας μεγάλος κύκλους που τους χωράει όλους και..πάει κάπως έτσι! Ψάχνω μπας και δω τον Τάκη τον κυριλέ, άδικος κόπος, ο δρόμος της Ορφέως έχει ”καταληφθεί” από πωρωμένους ravers. Δύο μήνες μετά την φοβερή επιτυχία του πρώτου parade, η παρέα του Luben μαζί με τους Athens Drunks Crew και την ομάδα του Senza, είναι πανέτοιμοι για την καλοκαιρινή τους παρέλαση. Όχι, μην μπερδεύεσαι, δεν είναι κάποια εθνική εορτή. Είναι η μεγαλύτερη RAVE παρέλαση της Αθήνας και θα γίνει το Σάββατο, 23 του Μάη, στο Κέντρο Πολιτισμού ”Ελληνικός Κόσμος”. Στην γιορτή αυτή θα ζήσουμε το RAVE του 2015 και όχι του 1995. Η ηλεκτρονική μουσική, η House, η Techno, το Acid House, η Jungle, η Drum&Bass και το UK Garage θα ”σκίζουν” τα ηχεία, σε ένα OPEN AIR PARTY που γίνεται με άκρως νοσταλγική αλλά και κεφάτη διάθεση. Το Σάββατο η Αθήνα θα ξαναδεί κύκλους και οι αυθεντικοί ravers θα αναβιώσουν τα ένδοξα 90’s. 

Η ομάδα του Luben.tv μας κάνει να λυνόμαστε στα γέλια, κάθε μέρα μέσα από το site της. Το έξυπνο χιούμορ και το ταλέντο τους στο να σχολιάζουν την επικαιρότητα με αστείες ατάκες, τους έχει μετατρέψει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στους πιο αγαπητούς χαρακτήρες του ελληνικού διαδικτυακού κόσμου. Λίγες ώρες πριν την παρέλαση βρέθηκα με τα παιδιά, στα γραφεία τους στα Εξάρχεια. Εκείνοι φόρεσαν τις μάσκες τους, μπήκαν στο κλίμα και μας έμαθαν τι θα πει «αληθινό» rave.  

Tο προηγούμενο rave πάρτι που διοργανώσατε τον Μάρτιο, είχε 7000 attends στο facebook! Πιστεύατε ποτέ πως θα έχει τέτοια επιτυχία; Η αλήθεια είναι ότι ούτε εμείς καταλάβαμε καλά-καλά. Ξέραμε βέβαια ότι  υπάρχει κάποιου είδους νοσταλγία για εκείνη την εποχή, από πολύ και διαφορετικό κόσμο όλων των ηλικιών. Οι σελίδες που αναζητούν τον «Τάκη τον Ρέιβερ» στο facebook συγκεντρώνουν χιλιάδες ανθρώπους, τα θρυλικά βίντεο αποσπάσματα από τα «ρεπορτάζ» και τις ειδήσεις της 90ς ελληνικής τηλεόρασης γίνονται ανάρπαστα. Στο ίντερνετ υπάρχει μια ξεχωριστή μυθολογία, με memes για την μάνα ρέιβερ, τους ήρωες εκείνης της εποχής, και όλα αυτά τα αγαπάμε κι εμείς πολύ. Σκεφτήκαμε να στήσουμε ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ που ξεκινάει από αστείο αλλά καταλήγει στην αγάπη μας για την ίδια την 90ς ηλεκτρονική σκηνή και τον ήχο της.

Γιατί το ξανακάνετε; Κάναμε το πρώτο, γουστάραμε, είχε βέβαια τις δυσκολίες του. Το ξανακάνουμε για να γίνει αυτή τη φορά όπως πρέπει. Στην διοργάνωση του RAVE PARADE συμμετέχουν εκτός από την ομάδα του Luben, οι Athens Drunks Crew και το crew του Senza.

Πρόλαβε κανείς σας κάποιο rave party των 90’s ή o,τι έχετε δει από το youtube; Εκτός από κάποια σεσημασμένα γερόντια (γέλια) οι περισσότεροι ήμασταν μωρά τότε. Οπότε όπως είναι λογικό φιλτράρουμε ό,τι συνέβη τότε από θολές μνήμες με τα μεγαλύτερα αδέρφια μας που κουβάλαγαν τριπαριστά σιντί και φλάιερς στο σπίτι ή φόραγαν τα θρυλικά ανάποδα φλάι, από «χωμένους» μεγαλύτερους συμμαθητές μας και βέβαια έχουμε ξοδέψει άπλετες ώρες στο youtube να βλέπουμε καλτ βίντεο. Γενικά ζούμε πολύ στο ίντερνετ, όπως ίσως έχετε καταλάβει!

Αρκετός κόσμος σας έκραζε στα σχόλια γιατί δεν παίξατε «αληθινό rave». Αυτή την φορά να περιμένουμε κάτι καλύτερο ή μήπως τελικά μια ομάδα από πιτσιρίκια δεν μπορεί να αποτυπώσει το πραγματικό vibe της εποχής; Σκληρή ερώτηση! Η αλήθεια είναι ότι το λεξικό λέει ότι το «rave» δεν είναι απαραίτητα κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος, όπως ίσως λανθασμένα έχει ξεμείνει να σημαίνει πλέον ή να ταυτίζεται με το πιου-πιου των Holymen, Star Children κλπ . Ένα «rave party» ήταν περισσότερο η κατάσταση, δηλαδή ένα μεγάλο μουσικό gig με decks και ηλεκτρονική μουσική που κάλυπτε ένα τεράστιο φάσμα από την House, την Techno, το Acid House, την Jungle, την Drum&Bass, το UK Garage κ.α. Τα τελευταία 5-6 χρόνια στην Αθήνα υπάρχει μια πολύ ουσιαστική μουσική σκηνή και ένα ακροατήριο που επαναφέρει αυτόν τον τρόπο ανοιχτής διασκέδασης. Από πάρτυ σε πανεπιστημιακές σχολές και καταλήψεις ή στα -αρκετά πλέον- μαγαζιά της πόλης η ηλεκτρονική σκηνή έχει την πρωτοκαθεδρία. Υπάρχουν φοβερά crew όπως οι Athens Drunks Crew και αρκετοί άλλοι που το κρατάνε ζωντανό. Είναι ίσως η πρώτη φορά που στην Ελλάδα παρακολουθούμε μουσικά ρεύματα ταυτόχρονα με την υπόλοιπη Ευρώπη, κι αυτό γαμάει.

Τι άλλο να περιμένουμε από σας; Και άλλες τέτοιες ρετρό φάσεις; Κι άλλα party; Θα μας άρεσε να συνεχίσουμε να κάνουμε RAVE PARADE, με τον φόβο βέβαια ότι μπορεί σύντομα αυτό να κουράσει. Πιο μετά ποιος ξέρει; Εμείς γουστάρουμε τα πάντα, δε βαριόμαστε ένα χάλια 90’s trash party, ένα stoner live, ένα κινηματογραφικό φεστ, μια κλειστή συναυλία που απευθύνεται σε 10 άτομα ή ένα φεστιβάλ για την παγκόσμια ημέρα burger!

Πάμε λίγο στο site σας. Το μόττο του Luben είναι «ελέγχουμε την φάση»; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Δεν ακούγεστε και πολύ μετριόφρωνες. Έλα, γαμάει το μόττο μας! Οκ, δεν σημαίνει κάτι φοβερό εδώ που τα λέμε. Για πολλούς και διάφορους λόγους, που δεν έχει νόημα τώρα να αναφέρουμε, το ελληνικό ιντερνετ λίγο-πολύ ήταν πάντα πέντε χρόνια πίσω σε σχέση με το ότι συνέβαινε στο global. Αυτό φαίνεται να σπάει τα τελευταία χρόνια, από πολλά site, όχι μόνο από μας. Θέλουμε με το Luben και με οτιδήποτε άλλο ετοιμάζουμε, να βοηθήσουμε να εμπεδώνεται αυτή η ευρύτερη κουλτούρα στο .gr. To χιούμορ είναι ένα βασικό στοιχείο, η επαφή με το pop culture ένα άλλο, η διάδραση με τους χρήστες ένα τρίτο…. «Έλεγχος φάσης» είναι κάτι σαν κωδική ονομασία για οτιδήποτε που έχει αναφορά σε αυτή την προσπάθεια, μια μαλακία που σκεφτήκαμε για να συνεννοούμαστε καταρχήν μεταξύ μας.

Ποιοι θα ανέβουν πάνω στη σκηνή και τι θα ακουστεί από τα ηχεία το Σαββάτο; Θα δούμε όντως κύκλους; Κύκλους δεν ξέρουμε αν θα δείτε, αλλά θα νιώσετε μια ΠΩΡΩΣΗ με το όλο σκηνικό, θα φροντίσουν για αυτό οι Athens Drunks Crew, οι Analogue, τα παιδιά από το Cannibal Radio, o Τσουρκόκο με τα μουστάκια του και οι νεοσύστατοι Bass Invaders!  Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε ομάδες και crew που παίζουν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και αποτελούν την σύγχρονη προσέγγιση για το τι σημαίνει RAVE με αναφορές και στο παρελθόν. Η είσοδος είναι ελεύθερη και αυτό είναι μια επιλογή για να κρατήσουμε ακριβώς αυτό το στοιχείο ζωντανό. To RAVE PARADE είναι το RAVE του 2015, όχι του 1995. 

Σημείωση: Οι διαδρομές πήγαινε-έλα για το RAVE PARADE γίνονται πιο απλά. Απλώς μπαίνετε εδώ (link: https://get.uber.com/invite/LUBEN), και μια διαδρομή αξίας 12ε από την UBER είναι δική σας.

RAVE PARADE-SUMMER EDITION, Σάββατο, 23/5, 23:00, Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, κτήριο 56, Είσοδος Γ, Πειραιώς 254, Ταύρος, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ. 

 

Όλγα Νικολαΐδου

Share
Published by
Όλγα Νικολαΐδου