Categories: ΠΟΛΗ

Μια international βόλτα στην οδό Αγίου Ιωάννου. Εκεί που χτυπάει η καρδιά του Deree.

Όποιος έχει επισκεφθεί το Deree – Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας, έχει διαπιστώσει ότι είναι ένας πολύχρωμος, πολύβουος, ολοζώντανος μικρόκοσμος. Πώς αλλιώς, άλλωστε, αφού κάθε χρόνο μέσα στο «χωριό» του Deree «ζουν» χιλιάδες σπουδαστές. «Χωριό» (ή «πολιτεία», αν προτιμάτε) γιατί διαθέτει εκτός φυσικά από τις αίθουσες διδασκαλίας, γήπεδο ποδοσφαίρου και πισίνα παρόμοιων προδιαγραφών, γραφεία, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, θέατρα, χώρο αναψυχής με μπιλιάρδα και σκάκι, εστιατόρια και καφέ. Ακόμη και πλατεία.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του είναι ο πολυπολιτισμικός του χαρακτήρας. Σπουδαστές από όλο τον κόσμο, κυρίως από τις ΗΠΑ -ενώ τελευταία μεγάλη άνοδο παρουσιάζουν και οι εγγραφές από Αίγυπτο-, επιλέγουν το Deree για να περάσουν όλο ή ένα μέρος των σπουδών τους. Η αυξητική τάση στην προσέλευση διεθνών φοιτητών οφείλεται σε έναν απλό λόγο: oι πρώτοι σπουδαστές που ήρθαν έμειναν τόσο ικανοποιημένοι που κάλεσαν φίλους και συμφοιτητές τους, το word-of-mouth λειτούργησε με γεωμετρική πρόοδο. Εν τω μεταξύ, το Κολλέγιο συνεχίζει να κλείνει συμφωνίες συνεργασίας με πανεπιστήμια στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Η Χάντερ Ορρ από το Οχάιο και η Έμιλυ Φίσερ σπουδάζουν στο Deree

Ναι, η Αγ. Παρασκευή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια κανονική φοιτητούπολη.. Το καταλαβαίνεις όταν ανεβαίνεις την Αγίου Ιωάννου και σταδιακά συναντάς όλο και περισσότερα νέα παιδιά, με κοντά σορτς, που κρατούν ένα καφέ στο χέρι και αράζουν στο στέκι τους. Δηλαδή στην πάνω πλατεία που ειδικά τα βράδια ζωντανεύει αφού είναι το ιδανικό μέρος για να πιείς ένα φτηνό ποτό, συνήθως από το γειτονικό Alcohol, και να χαζεύεις μαζί με τους φίλους σου ενώ σχολιάζεις το πώς κύλησε η μέρα στο αμφιθέατρο. Την πάνω πλατεία τιμούν ιδιαίτερα και οι international students του Deree, ειδικά το καλοκαίρι, που αποτελεί μια όαση δροσιάς.

Η Έμιλυ Φίσερ από τη Καλιφόρνια και η Χάντερ Ορρ από το Οχάιο είναι μόλις 21 ετών. Τα δυο κορίτσια επωφελούνται του καλοκαιρινού εκπαιδευτικού προγράμματος του Deree και θα περάσουν ένα μήνα στην Ελλάδα παρακολουθώντας μαθήματα, αλλά και κάνοντας ημερήσιες εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς όπως η Αίγινα και η Ύδρα. «Σπουδάζω Ιστορία, είναι ο τομέας που με ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε τι άλλο. Ήθελα να ταξιδέψω για σπουδές στο εξωτερικό και η Αθήνα είναι το ιδανικό μέρος για όποιον αγαπά να μελετά την ιστορία. Έτσι ήρθα στο Deree», μου λέει η Χάντερ όταν τη ρωτάω γιατί διένυσε τόσες χιλιάδες μίλια για να βρεθεί στα μέρη μας.

Μεταξύ των μαθημάτων οι σπουδαστές χαλαρώνουν στο γρασίδι

Ξένια Κούκιτς που κατάγεται από τη Σερβία, αλλά ζει 16 χρόνια στην Ελλάδα, σπουδάζει Επικοινωνία στο Deree και παράλληλα επωφελείται του προγράμματος Work Study και εργάζεται στο γραφείο Student Affairs, καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό μέρος των εξόδων της. «Εδώ δουλεύω τρεις ώρες την ημέρα αλλά περνάω όλο τον χρόνο μου στο Deree, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έχει τόσα πολλά πράγματα να κάνεις που δε βαριέσαι ποτέ. Εγώ για παράδειγμα παίζω στη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου». Καθώς μας ξεναγεί στο campus περνάμε μπροστά από έναν μεγάλο πίνακα που είναι καρφιτσωμένα φυλλάδια από τα μαγαζιά της περιοχής –από καφετέριες μέχρι κομμωτήρια- που αναγράφουν πάνω την έκπτωση που προσφέρουν στους σπουδαστές του Κολλεγίου.

Οι international students έρχονται στην άνω πλατεία εκεί που η γειτονιά κάνει skate και πίνει μπίρα απο το περίπτερο λίγο αφού πέσει ο ήλιος

Βγαίνοντας έξω για μια βόλτα στη γειτονιά της Αγ. Ιωάννου, μαζί μας έρχεται και ο Άλεξ που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα (από πατέρα Σύριο και μαμά Καναδή) και σπουδάζει Θέατρο. Τον καλούμε να συμμετάσχει στη φωτογράφιση και πετάει την σκούφια του. Μια πρώτη στάση για να πιούμε καφέ στη γωνιακή καφετέρια απέναντι από την είσοδο του Deree και ο Άλεξ και η Ξένια χαιρετούν τον σερβιτόρο. «Εδώ είναι ουσιαστικά σα να βρισκόμαστε σε μια προέκταση του Deree. Πολλά παιδιά εργάζονται part time στις καφετέριες της γειτονιάς. Είναι ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος να βγάλουμε τα δικά μας χρήματα».

Η Έμιλυ και η Χάντερ έχουν λίγο καιρό στην Αθήνα αλλά ήδη έχουν πιάσει πολύ καλά τη φάση που παίζει στην πάνω πλατεία. «Το σούρουπο όταν πέφτει ο ήλιος είναι ιδανικό μέρος για να βρεθούμε μεταξύ μας αλλά και να γνωρίσουμε παιδιά που ζουν στη γειτονιά. Είναι όμορφα, παίρνουμε μια μπίρα από το περίπτερο, στις ΗΠΑ θα είχαμε οριακά αυτή τη δυνατότητα αφού είμαστε 21 ετών, και καθόμαστε στο πεζούλι χαζεύοντας τους περαστικούς και όσους κάνουν skate».  

Ακούγεται κλισέ αλλά ισχύει. Οι internationals τιμούν το σουβλάκι συχνά.

Κατεβαίνοντας προς την κάτω πλατεία τα κορίτσια σταματούν σε ένα μανάβικο επί της Αγίου Ιωάννου. Να και κάτι καινούριο για αυτές καθώς ο Άλεξ τις μαθαίνει πώς χτυπάμε το καρπούζι για να δούμε εάν είναι καλό ή όχι.  Σκληρή κατάδυση στην κουλτούρα της αθηναϊκής καθημερινότητας. Τα κορίτσια γελούν προσπαθώντας να βγάλουν άκρη, ο κύριος που έχει το μαγαζί μας κοιτά χαμογελώντας, είναι συνηθισμένος σε αυτό το θέαμα καθώς καθημερινά περνούν από εκεί οι international students για να αγοράσουν τα, εξωτικά ή και όχι, γι’ αυτούς φρούτα.

Η υπέροχη θέα από τη βεράντα του πέμπτου ορόφου στις εστίες, εκεί που διαμένουν οι international students του Deree

Έχει περάσει η ώρα, η Έμιλυ και η Χάντερ παίρνουν μια πίτα γύρο, «προτιμώ το γύρο κοτόπουλο, αλλά όπως και να ’χει είναι από τα πιο χορταστικά πράγματα που έχω φάει», κι επιστρέφουμε στις εστίες του Deree. Τα κορίτσια φιλοξενούνται εκεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος τους. Το καλύτερο μας το έχουν φυλάξει για το τέλος. Στην μεγάλη βεράντα του πέμπτου ορόφου της εστίας η θέα είναι εκπληκτική. «Το δειλινό ανεβαίνουμε εδώ μαζί με άλλους φοιτητές και διαβάζουμε, μιλάμε, αγναντεύουμε την Αθήνα. Είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσουμε στο τέλος της ημέρας».

 

περισσότερα στιγμιότυπα από την international βόλτα μας στη γειτονιά του Deree

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου