Categories: ΕΞΟΔΟΣ

Buñuel Uptempo Bistro: Το νέο μπαρ του κέντρου είναι αφιερωμένο στην κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας

Ο Luis Buñuel υπήρξε κορυφαίος εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού στον κινηματογράφο, άφησε ως παρακαταθήκη του αριστουργηματικές ταινίες όπως «Ο Ανδαλουσιανός Σκύλος» και, καθώς έχτιζε την σημαντική φιλμογραφία του είχε μια αγάπη για το ποιοτικό αλκοόλ -έδειχνε μάλιστα να έχει αδυναμία στο dry martini.

Το κλασικό αυτό cocktail του άρεσε ώστε να χτίσει γύρω από αυτό μια ολόκληρη σκηνή αφιερωμένη στην παρασκευή του και τον σωστό τρόπο απόλαυσής του στην ταινία «Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας». 

Αυτά τα χαρακτηριστικά του σκηνοθέτη ήταν αρκετά για δανείσει το όνομα του σε ένα νέο μικρό μπαρ της Αθήνας, σε ένα ποτάδικο νέας γενιάς που τιμά το παλιό με την τεχνογνωσία του σήμερα, πιστεύοντας ότι το κλασικό είναι το νέο καινούριο.

«Ο Ανδαλουσιανός Σκύλος» του Luis Buñuel τυπωμένος σε ιαπωνική μεταξοτυπία…

… δεσπόζει σε έναν καινούριο χώρο της πόλης.

Δύο αδέρφια δημιουργούν με τους δικούς τους όρους και μας καλούν να πιούμε στο όνομα του Ισπανού στην Πατριάρχου Ιωακείμ στον αριθμό 60, μερικά βήματα μακριά από το μετρό του Ευαγγελισμού. Ο Αντώνης και ο Σταμάτης Σταματιάδης ήθελαν να φτιάξουν «ένα μπαράκι στο Κολωνάκι, ένα μαγαζί εφάμιλλο των απαιτήσεων που έχουμε από ένα γαστρονομικό εστιατόριο, ένα μέρος που με τις μουσικές του θα σε σηκώσει από το σκαμπό, ένα στέκι». Οι προθέσεις τους αυτές εξηγούν και το πλήρες όνομα του μαγαζιού που είναι Buñuel Uptempo Bistro.

Η ιδιότητα του πρώτου εκ των δύο αδερφών είναι μάγειρας/ ζαχαροπλάστης, η ιδιότητα του δεύτερου barman/ μάγειρας. Ο Σταμάτης Σταματιάδης έχει εμπειρία στην κουζίνα, γεγονός που τον έχει βοηθήσει πίσω από τη μπάρα και κατά την παρασκευή των cocktail του τα οποία είναι αυστηρά κλασικά με δικές του δημιουργικές πινελιές που απολαμβάνουμε στη μύτη και την επίγευση.

Ο Αντώνης Σταματιάδης…

και ο Σταμάτης Σταματιάδης…

…βρίσκονται πίσω από το νέο ατμοσφαιρικό μπαρ της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από το dry martini που έχει πολλά πρόσωπα στο νέο ατμοσφαιρικό μπαρ της Αθήνας, το daquiri σε κουβανέζικο στυλ που περιλαμβάνει ένα in-house blend ρουμιών και ζάχαρης από κοκοφοίνικα, το bloody mary αρωματισμένο από καβούρι, negroni σε ποτήρι καπνισμένο από ξύλο ελιάς, royal hawaiian (το πρώτο tiki cocktail με τζιν αντί για ρούμι) με πραγματικό ανανά, manhattan αρωματισμένο με μπέικον είναι μόνο μερικές από τις ελαφρώς πειραγμένες προτάσεις του μπαρ που ακολουθεί τη δική του γραμμή στα κλασικά ποτά χωρίς όμως δεν αλλάζει το DNA της κάθε συνταγής. Φυσικά, μπορείτε να παραγγείλετε το δικό σας αγαπημένο cocktail, με μόνη προϋπόθεση να ανήκει στην κατηγορία των timeless. 

Με λαμπατέρ που προκαλούν έναν χαμηλό φωτισμό στη μπάρα, τοίχους πράσινους στο χρώμα της τσόχας, μπλε ρουά σε μερικά από τα καθίσματα, χρυσές υπογραμμίσεις σε διάφορα σημεία του χώρου και έναν πολυέλαιο φτιαγμένο πριν την εφεύρεση της ηλεκτροδότησης, στη διακόσμησή που έγινε από τον -γνωστό για την υπογραφή σε δημοφιλή μπαρ του κέντρου- Άλεξ Πετράκη σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, η ωδή στο παρελθόν μαλακώνει από λεπτομέρειες όπως μια γυμνή κολόνα, μια χάλκινη καμπύλη στον τοίχο, με μαύρο χρώμα δίπλα σε μια ξύλινη βαριά βιτρίνα για τα ποτά. Άλλωστε, η αναρχία στη μεγάλη οθόνη είναι συνδεδεμένη με το όνομα του σκηνοθέτη που μεγαλούργησε κατά τον 20ο αιώνα.

Στο Buñuel Uptempo Bistro δεν θα βρείτε λίστα με signature cocktails.

Σερβίρει αυστηρά κλασικές συνταγές ελαφρώς πειραγμένες…

…όπως negroni καπνισμένο σε ξύλο ελιάς.

Με κρασιά απ’ όλο τον κόσμο, με ετικέτες από την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και πιάτα που εκμεταλλεύονται την ωμή γεύση των πρώτων τους υλών, το Buñuel Uptempo Bistro προσφέρει μια πλήρη γευστική εμπειρία του τόσο στα τραπέζια του που συνοδεύονται από αιωνόβιες καρέκλες βενετσιάνικου και βιενέζικου τύπου όσο και στην ατμοσφαιρική μπάρα του. 

Γνωρίζετε ότι το royal hawaiian είναι το πρώτο tiki cocktail που φτιάχτηκε με τζιν αντί για ρούμι;

Στο μπαρ της Πατριάρχου Ιωακείμ θα το απολαύσετε με πραγματικό ανανά.

Το tartare και το ceviche από ψάρι ημέρας, το carpaccio από γαλλικό φιλέτο μόσχου, οι μπρουσκέτες με duxelle μανιταριών και παστράμι γαλοπούλας, το λαδοτύρι Τήνου, το παλαιωμένο pecorino με μαύρη τρούφα, το prosciutto προβατίνας, το jamon iberico κι ένα σφηνάκι με consomme από βοδινό κρέας είναι οι νόστιμες προτάσεις ενός μπαρ που θέλει να προσφέρει υψηλή ποιότητα τόσο στα ποτήρια όσο και στα πιάτα μας.

Ένα πιάτο όπως το carpaccio από γαλλικό φιλέτου μόσχου με φρέσκα αμπελοφάσουλα και παλαιωμένο pecorino με μαύρη τρούφα…

μπορείτε να το συνοδεύσετε με το δικό σας αγαπημένο cocktail…

…αρκεί η συνταγή του να έχει δημιουργηθεί την περίοδο της ποταπαγόρευσης.

Τα κλασικά του cocktails, που είτε δημιουργήθηκαν είτε έγιναν γνωστά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, κοστίζουν από 9 έως 11 ευρώ ενώ το απλό ποτό κοστίζει 8 ευρώ. Το Buñuel Uptempo Bistro δεν αποτελεί μόνο νυχτερινό προορισμό, αλλά λειτουργεί από νωρίς το πρωί με ποικιλίες καφέ από την Area 51, με γλυκά που αλλάζουν καθημερινά από το Choc O Rock Pastry La, με brunch τα Σαββατοκύριακα που περιλαμβάνει από αυγά sous vide και benedict σε ψωμί με την υφή βάφλας και χειροποίητη hollandaise μέχρι στρείδια. Παράλληλα θέλει να γίνει ένα σημείο ραντεβού για after work drinks. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 2 το βράδυ. 

Το Buñuel Uptempo Bistro δεν αποτελεί μόνο νυχτερινό προορισμό…

αλλά λειτουργεί από νωρίς το πρωί…

…με ποικιλίες καφέ από την Area 51, με γλυκά που αλλάζουν καθημερινά από το Choc O Rock Pastry La, με brunch τα Σαββατοκύριακα.

Buñuel Uptempo Bistro, Πατριάρχου Ιωακείμ 60, Κολωνάκι. Τηλ: 2111132626
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.