Categories: ΠΟΛΗ

Μπήκαμε στο νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή

Ήταν ένα μακρύ ταξίδι που κράτησε δεκαετίες και είχε τελικό προορισμό το νούμερο 13 της οδού Ερατοσθένους, μια ανάσα από το Καλλιμάρμαρο. Το όραμα του Βασίλειου και της Ελίζας Γουλανδρή να στεγαστεί η ιδιωτική τους συλλογή έργων τέχνης σε μουσείο, προκειμένου να είναι προσβάσιμη στο κοινό, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.

Η διαδρομή για να φτάσουμε ως εδώ είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, αφού ματαιώθηκαν τα πλάνα για ανέγερση κτιρίου σε σχέδια του παγκοσμίου φήμης Κινέζου αρχιτέκτονα Ι.Μ. Πέι αρχικά στην Ρηγίλλης και κατόπιν στην Ριζάρη.

Μερική άποψη του αίθουσας του πρώτου ορόφου που περιλαμβάνει έργα Πικάσο, Ροντέν, Μιρό, Καντίνσκι.

Τρία έργα Βαν Γκογκ κι ένας πίνακας του Γκογκέν.

Τελικά το επιβλητικό κτίριο της Ερατοσθένους, που συνδυάζει άψογα το κλασικό με το σύγχρονο, επιλέχθηκε ως η ιδανική στέγη της συλλογής. Στο μουσείο, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. και εκτείνεται σε 11 ορόφους, εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, λειτουργούν ένα πωλητήριο και ένα Café – Εστιατόριο, στο οποίο το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Ανδρέας Λαγός και η ομάδα του Oh Boy, βιβλιοθήκη τέχνης με 6.000 τόμους βιβλίων, παιδικό εργαστήριο, καθώς κι ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο, 190 θέσεων.

Σε πρώτη φάση στο μουσείο εκτίθενται 180 έργα και αντικείμενα τέχνης, ενώ σκοπός είναι να εναλλάσσονται τα έργα, ειδικά στον 3ο και 4ο όροφο που φιλοξενεί Έλληνες καλλιτέχνες, μοντέρνους και σύγχρονους, ώστε να έχει το κοινό πρόσβαση στην πλήρη συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή.

Η Θεία Μορφή, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (αρχές 1580).

Αριθμός 13, του Τζάκσον Πόλλοκ (1950).

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Πρόεδρος του ΔΣ  του ιδρύματος Fleurette Καραδόντη τα έργα της συλλογής τους ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή «τα ζούσαν στην καθημερινότητά τους».

Τι θα δούμε στο Μουσείο; Tην κύρια θέση στη συλλογή κατέχει η μοντέρνα και η σύγχρονη τέχνη, ευρωπαϊκή κυρίως, με έργα που χρονολογούνται από την περίοδο 1880-1980. Στον 1ο και 2ο όροφο του κτιρίου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, υπό το πράο βλέμμα του Θεοτοκόπουλου, έργα των Σεζάν, Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Μονέ, Πικάσο, Τουλούζ-Λοτρέκ, Μπονάρ, Μπρακ, Μιρό, Καντίνσκι, Κλέε, Πόλοκ, Μπέικον, Τζιακομέτι, Σαγκάλ, Αρπ, Νίκολσον, Χέπγουορθ,  Τινγκελί, Μπράουνερ, Μπάλθους, Ντε Κίρικο κ.ά. Στον 3ο και 4ο εκτίθενται οι έλληνες μοντέρνοι και σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως ο Μπουζιάνης, ο Τσαρούχης, ο Μόραλης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Τόμπρος.

Τμήμα αίθουσας του 3ου ορόφου.

Το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή ανοίγει για το κοινό στις 2 Οκτωβρίου.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλλης υπογράμμισε ότι το «μουσείο είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλους, ένα εργαστήριο θέσεων και αντιθέσεων», εξήγησε ότι πρόγραμμά του θα καταπιαστεί με σύγχρονα θέματα όπως το προσφυγικό αφού «η Τέχνη ενώνει γι’ αυτό επιθυμούμε στη συλλογή να έχουν πρόσβαση και τα νέα παιδιά που μεγαλώνουν στην Ελλάδα ανεξαρτήτως καταγωγής» και ότι σκοπός του μουσείου «δεν είναι να διδάξει τέχνη αλλά να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με τα έργα ώστε να όταν φύγει από το κτίριο να έχει κίνητρο για νέες αναζητήσεις».

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλης, η η Πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος Fleurette Καραδόντη και η υπεύθυνη της συλλογής Μαρία Κουτσομάλλη-Μορώ (φωτ. Ανδρέα Σιμόπουλου).

Γεγονός είναι ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα καλωσορίζουν παιδιά, εφήβους και ενήλικες, προσφέροντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε δημιουργικά εργαστήρια και δραστηριότητες με αφετηρία τις τέχνες και στόχο την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.

Στον όροφο του πρώτου υπογείου υπάρχει ο χώρος που προορίζεται για τις περιοδικές εκθέσεις. Η πρώτη θα φιλοξενηθεί το φθινόπωρο του 2020.

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, facebook.com/BEGoulandrisFoundation
instagram.com/begoulandrisfoundation, #BEGoulandris
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00, Παρασκευή 10.00-22.00, Δευτέρα κλειστά. Εισιτήρια: Γενική είσοδος  8€, Μειωμένο εισιτήριο  6€. Μειωμένο εισιτήριο δικαιούνται άτομα άνω των 65 ετών, παιδιά και έφηβοι 12-17 ετών, φοιτητές, άνεργοι, υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία. Ελεύθερη είσοδο δικαιούνται τα Μέλη του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, παιδιά έως 12 ετών, ΑμεΑ και ο συνοδός τους, εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν σχολεία, κάτοχοι κάρτας ICOM – ICOMOS, διπλωματούχοι ξεναγοί, δημοσιογράφοι.
Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.