Categories: ΜΟΔΑ

Η Melina Vatinel συνδυάζει τις πτυχώσεις του origami και την ισορροπία του Bauhaus

Η έμπνευση για τη Melina Vatinel έρχεται κυρίως από την τέχνη και την αρχιτεκτονική. Αγαπάει ιδιαίτερα τις καμπύλες του art nouveau, μένει έκθαμβη μπροστά στην λιτότητα και τους συνδυασμούς χρωμάτων του Luis Barragan, λατρεύει τις πτυχώσεις του origami και την ισορροπία του Bauhaus.

Οι τσάντες Vatinel εμφανίστηκαν πριν από μερικά χρόνια, σαν προσωπική ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας της Ελληνογαλλίδας σχεδιάστριας που έχει κάνει θεατρικές σπουδές κι έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως ηθοποιός.

«Αν θεωρήσουμε ότι το να είσαι σχεδιαστής κατατάσσεται στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, τότε ναι, έχω ασχοληθεί με κάτι συναφές στο παρελθόν.  Επίσης, οι γονείς μου έχουν τελειώσει τη Σχολή Καλών Τεχνών, οπότε μεγάλωσα σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον. Ωστόσο το να είσαι σχεδιαστής περιλαμβάνει κάποιες γνώσεις που μάλλον έχουν να κάνουν με πιο πρακτικά επαγγέλματα. Σίγουρα το ζητούμενο είναι το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά πάντα σε συνδυασμό με την λειτουργικότητα. Και συνήθως η λειτουργικότητα ισοδυναμεί με απλά μαθηματικά».

Τα τελευταία 15 χρόνια έκανε πολύ συχνά ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους. Γι’ αυτό και αποφάσισε ότι πρέπει να βρει έναν τρόπο να δημιουργήσει κάτι από όλα αυτά τα ερεθίσματα, τις πόλεις, τα βιώματα, τα μουσεία που είχε επισκεφθεί. «Ξεπηδούσαν στο μυαλό μου ιδέες και ο τρόπος που βρήκα να τις εκφράσω διοχετεύτηκε στο σχεδιασμό τσαντών. Αρχικά σχεδίαζα και έραβα τσάντες για τις φίλες μου και για μένα. Οι τσάντες μου άρχισαν να αρέσουν σε ένα ευρύτερο κοινό και το 2018, μια εταιρία στο εξωτερικό μου έκανε την πρόταση να αναλάβει την χρηματοδότηση, την υλοποίηση και τη διαχείριση της μάρκας Vatinel», περιγράφει η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για τις τσάντες Vatinel κάναμε μεγάλη έρευνα ώστε να επιλέξουμε εξαιρετικής ποιότητας υλικά, που να ξεχωρίζουν και να αντέχουν στον χρόνο». Τα δέρματά του brand έρχονται από το μεγαλύτερο βυρσοδεψείο της Ιταλίας. Τα χρώματα επιλέχθηκαν με βάση την διαχρονικότητά τους και την ευκολία στο να τα συνδυάσει κανείς. Όσο για τα σχέδια, έχουν  κυρίως αρχιτεκτονικές αναφορές, καθαρές γραμμές και πολλές καμπύλες.

Η φιλοσοφία του brand βασίζεται στο τρίπτυχο «κομψότητα, ποιότητα, πρακτικότητα». Σκοπός του είναι να προσφέρει τσάντες με ιδιαίτερο design που εκφράζουν τον τρόπο ζωής των σύγχρονων γυναικών, «ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνεχή κίνηση, από θηλυκότητα και από δυναμισμό. Θέλουμε οι τσάντες μας να έχουν προσωπικότητα, όπως και οι γυναίκες που τις φορούν. Και να αντέχουν στο χρόνο, να γερνούν όμορφα, να κουβαλούν την ιστορία τους».

Η Melina Vatinel δεν είναι από τους ανθρώπους που ακολουθούν τη μόδα στην προσωπική της ζωή. Υποστηρίζει ό,τι της αρέσει, συνήθως είναι ένας συνδυασμός ωραίων πραγμάτων που προέρχονται από διάφορες δεκαετίες. «Αγαπώ ιδιαίτερα τις λιτές γραμμές, τα ευγενή υλικά και τα αμιγή χρώματα. Θεωρώ επίσης ότι τα αντικείμενα από μόνα τους πρέπει να είναι εύγλωττα, να περνούν ένα μήνυμα, χωρίς να χάνουν την λειτουργικότητά τους. Θα ήθελα οι τσάντες μας να προκαλούν την αισθητική συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν κοιτάζει ένα βάζο Gallé».

Η τελευταία της συλλογή αποτελείται από πέντε διαφορετικές τσάντες, με σκοπό να καλύψει τις διάφορες ανάγκες που έχει μια γυναίκα στην καθημερινότητά της, αλλά και να αναβαθμίσει στυλιστικά το απλό, άνετο ντύσιμο, που εξυπηρετεί τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής που έχουν οι μεγάλες πόλεις.

Οπότε, η σχεδιάστρια μας προτείνει αντιφατικούς συνδυασμούς – οι καμπύλες παρέα με πιο κάθετες γραμμές, οι πτυχώσεις με κάτι πολύ αφαιρετικό, τα έντονα χρώματα συνδυασμένα με γήινα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις τσάντες Vatinel θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.