Categories: ΕΞΟΔΟΣ

Barro Negro: Ακόμα κι αν η τεκίλα δεν είναι το ποτό σου, σε αυτό το μπαρ θα αλλάξεις γνώμη

Το χαρακτηριστικό φυτό του Μεξικού, η γαλάζια αγαύη έχει πλούσια ιστορία που ξεκινάει από τους Αζτέκους, αφού ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν την απόλαυση που προσφέρει στα ποτήρια μας.  

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, η τεκίλα άρχισε να παράγεται με την προσοχή και τις τεχνικές που απαιτεί ένα κρασί για να γίνει.

Η αγαύη είναι ένα φυτό που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το σταφύλι όσον αφορά τον τρόπο που την επηρεάζει το μικροκλίμα.

Κι αυτή είναι η μαγεία της για τους τρεις εμπνευστές ενός μπαρ που θέλει να μας συστήσει όλα όσα έχει να μας προσφέρει γευστικά το εθνικό ποτό του Μεξικού, κι είναι πολλά αυτά.  

Με αφορμή το νέο μπαρ της Αθήνας που δημιουργήθηκε στην οδό Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου, διαβάζω ότι το αποτέλεσμα που δίνει μια premium τεκίλα συνδέεται με τα αρώματα της αγαύης σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής, στην blanco συναντάμε τον καρπό της στην ωμή μορφή του ενώ στην anejo είναι βρασμένος.

Υπάρχουν τόσα trivia γύρω από την τεκίλα που πραγματικά χρειάζεται μελέτη για να τη μάθεις.

Βέβαια, πλέον μπορείς απλά να κάτσεις σε μια μπάρα της πόλης που δημιούργησαν τρεις μύστες του ποτού, να αρχίσεις να δοκιμάζεις και να ρωτάς. 

Ο αθηναϊκός ναός της τεκίλας μόλις άνοιξε στην οδό Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου.

Στον χώρο του Barro Negro, οι Γιώργος Καβακλής (δημιουργός του Spoiled της Δάφνης), Στέλιος Παπαδόπουλος (Jose Cuervo global brand ambassador) και ο Θάνος Ξύκης (mixologist) δεν ήθελαν να κινηθούν σε διακοσμητικά κλισέ, απέφυγαν ν’ αποτυπώσουν με φολκλόρ τρόπο τον χαρακτήρα του μπαρ τους που είναι αφιερωμένο στην αγαύη.

Τα στοιχεία που θυμίζουν Μεξικό στο μπαρ είναι οι καμάρες (με τη μία να είναι βαμμένη ροζ ώστε να παραπέμπει διακριτικά σε χασιέντα) και τα μαύρα κεραμικά που συνδέονται με το όνομά του. Barro Negro σημαίνει μαύρος πηλός.

Πρόκειται για να ένα είδος κεραμικής το οποίο χρησίμευε για την αποθήκευση του μεσκάλ και τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς εικαστικούς με αποτέλεσμα να συναντά κανείς μαύρα πιθάρια σε γκαλερί και εκθέσεις μοντέρνας τέχνης. 

Το Barro Negro είναι αφιερωμένο στο παραδοσιακό ποτό του Μεξικού…

και φτιάχνει μερικά από τα πιο ωραία και ευκολόπιοτα cocktail της πόλης. Δοκιμάστε το bloody maria του.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιστορία που μας έρχεται από το Μεξικό είναι το γεγονός πως, σε αντίθεση με την τεκίλα, η αναγνώριση του μεσκάλ ως απόσταγμα άργησε πολύ, έγινε το 2005.

Στο Barro Negro με τις 120 φιάλες τεκίλας και μεσκάλ φαίνεται ότι θα γνωρίσουμε καλύτερα το καπνιστό ποτό που μπορεί να παραχθεί και από τα 30 διαφορετικά είδη αγαύης κι  αυτή είναι η βασική διαφορά του με τη συγγενική τεκίλα. 

Από την ατμόσφαιρα μέχρι την άκρως ενημερωμένη κάβα και τη μπάρα του που χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους παρασκευής cocktail, το Barro Negro θέλει να ενώσει το παλιό με το νέο, την παράδοση με τον σύγχρονο χαρακτήρα ενος ποτού που πολλοί αντιμετωπίζουν ως κατάλληλο μόνο για σφηνάκι ή ως μια μεθυσμένη κακή ανάμνηση.  

Στο Barro Negro γνωρίζουμε κι ένα απόσταγμα που δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο η τεκίλα αν και τα τελευταία χρόνια αποτελεί τάση.

Μπορείτε να γνωρίσετε το μεσκάλ σκέτο ή σε cocktail.

Η margarita του Barro Negro είναι εκπληκτική όπως και η paloma του που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Το bloody maria είναι μαγειρεμένο από τους ίδιους και τόσο-όσο καυτερό για να καταλαβαίνετε τις γεύσεις του, το παραλλαγμένο old fashioned είναι μια ευχάριστη έκπληξη, όπως και η pina colada που στο μπαρ της Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου ανθρακώνεται, εμφιαλώνεται και προσφέρεται ως εκπληκτικό long drink που ξεφεύγει από ό,τι μπορεί να έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα. 

Κι αυτά είναι μόνο λίγα απ’ όσα ωραία προσφέρει ο κατάλογό τους που μπορεί ναι μεν να είναι εκπαιδευτικός αν σκεφτούμε ότι να φανερώνει πόσα διαφορετικά προφίλ μπορεί να έχει η τεκίλα, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα σας σερβίρουν δύσκολα, «διαγωνιστικά» ποτά που απευθύνονται σε λίγους.

Στο Barro Negro όλα είναι ισορροπημένα και ευκολόπιοτα, τα ποτά του  καλύπτουν κάθε γευστική παλέτα και κυρίως μας επανασυστήνουν ένα πραγματικά ευγενές απόσταγμα.

To Barro Negro δεν απευθύνεται μόνο σε γνώστες του fine drinking…

είναι το νέο χαλαρό μπαρ που θέλει να βάλει ό,τι καλύτερ στα ποτήρια μας.

Μπορείτε να γνωρίσετε το νέο μπαρ της πόλης καθημερινά από τις 10:00 έως τις 4:00 (εκτός από την Κυριακή που ανοίγει στις 18:00 και κλείνει στις 3:00). Αν τεκίλα δεν είναι το ποτό σας έχει κι αλλά φυσικά, αλλά δώστε της μια ευκαιρία εδώ, το πιο πιθανό είναι ότι θα αλλάξετε γούστα.

Barro Negro, Ιωάννου Παπαρηγοπούλου 15, Αθήνα. Τηλ: 2100107618
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη