To Afrikana άνοιξε τον Μάρτιο του 2013 στην οδό Ιεροφάντων, σε ένα απομονωμένο σημείο του Κεραμικού. Σύμφωνα με την Ναυσικά Χατζή, την ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, στo Afrikana ο χρόνος σταματάει για να μπορείς να ταξιδέψεις σε εξωτικά μέρη, κρατώντας ένα από γευστικά κοκτέιλ που προσφέρει το μπαρ στο χέρι και ξεφυλλίζοντας έναν από τους δεκάδες ταξιδιωτικούς οδηγούς που κοσμούν την βιβλιοθήκη του. Σχεδόν κάθε μέρα στo Afrikana (εκτός Δευτέρας και Τρίτης δηλαδή που το μπαρ είναι κλειστό) υπάρχει live μουσική από διακεκριμένους jazz και funk soul καλλιτέχνες της ελληνικής σκηνής, που με τις μουσικές τους έχουν σκοπό να μυήσουν το αθηναϊκό κοινό στις ιδιαίτερες μελωδίες τους.
Το όνομα του Afrikana προδίδει μια αγάπη για την μαύρη ήπειρο και ο διάκοσμος του μαγαζιού την επιβεβαιώνει, με μια μινιμαλιστική προσέγγιση ωστόσο, καθώς δεν μπιζάρει από μυριάδες tiki στοιχεία, αλλά κρατά έναν ήρεμο χαρακτήρα. Η Ναυσικά εξηγεί στην Popaganda πως κόλλησε με την Αφρική και την jazz και μας λέει τι θα δούμε, αν πάμε ένα βραδύ στο Afrikana για ποτό.
Πώς αποφάσισες να ανοίξεις ένα jazz bar; Έχασα τη δουλειά μου λόγω κρίσης και έπρεπε κάτι να κάνω. Ευτυχώς υπήρχε ένα κεφάλαιο που πάντα ήθελα να κάνω κάτι, μια επιχείρηση και φάνηκε πως ήταν η κατάλληλη ώρα.
Γιατί Afrikana; Έχεις κάποια σχέση με την ήπειρο αυτή; Έχω μεγάλη αδυναμία στην Αφρική. Η γιαγιά μου πήγαινε συνεχώς ταξίδια εκεί, οπότε είχαμε πάντα επαφή. Οι πίνακες που κοσμούν το μαγαζί είναι δικοί της. Μετά το πρώτο μου ταξίδι εκεί, την ερωτεύτηκα τη χώρα. Την πρώτη φορά επισκέφθηκα την Ουαγκαντουγκού, πρωτεύουσα της Μπουρκίνα – Φάσο, που είναι η πιο φτωχή χώρα της Αφρικής. Έκατσα τρεις εβδομάδες. Όταν έφτασα εκεί ένιωσα σα να έχω ξαναπάει. Η ομορφιά του τοπίου σε αντίθεση με της συνθήκες διαβίωσης σε συγκλονίζει. Επίσης μου έκανε εντύπωση πως παρόλη την ανέχεια, οι άνθρωποι ήταν χαμογελαστοί και χόρευαν στους δρόμους. Δεν υπήρχε μιζέρια. Ένιωσα μια οικειότητα με τους ανθρώπους και βρήκα πολλά κοινά με εμάς τους Έλληνες. Έπειτα ξαναπήγα βοηθώντας μια φίλη μου σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα, όπου ενημερώσαμε τις γυναίκες του Μαλάουι για την αντισύλληψη. Είμαστε σε ένα κατάμεστο από γυναίκες θέατρο που δυστυχώς όλες έπασχαν από AIDS. Ήταν συγκλονιστικό. Έτσι κόλλησα με την Αφρική. Ήθελα λοιπόν το όνομα του μαγαζιού να είναι εξωτικό και επειδή είχα όλα αυτά τα πράγματα που συνδέονται με την Αφρική και είναι αυθεντικά ήθελα να φανούν. Είναι και ο χώρος. Με το που είδα το μαγαζί τρελάθηκα. Ήταν σε χάλια κατάσταση βέβαια, αλλά η πέτρα και το ξύλο ήταν αυτό ακριβώς που φανταζόμουν. Πριν ήταν αφτεράδικο, rave μπαρ.
Τι θα δει κανείς στο Afrikana; Εδώ θα δει κάποιες από τις καλύτερες jazz funk soul μπάντες της Αθήνας και της Ελλάδας θα έλεγα. Έχουμε συγκεντρώσει την ελίτ των μουσικών αυτής της κατηγορίας, jazz και fusion jazz μπάντες με afro στοιχεία. Μερικοί από αυτούς είναι οι Crazy People Music, Mode Plagal, Γιώργος Κοντραφούρης, Αντρέας Πολυζωγόπουλος, Γιώτης Σαμαράς, David Lynch, Αγγελική Τουμπανάκη, Τηλέμαχος Μούσας, Afrodyssey Orchestra, Δημήτρης Τασαίνας & Soul Vibrators, Yinka & The Fuzics, Datfunk Band, Idra Kayne. Από τα βασικά μας πλεονεκτήματα επίσης, πιστεύω ότι είναι η ατμόσφαιρα. Είναι πολύ ταξιδιάρικη. Είναι σα να είσαι στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου και περιμένεις να πετάξεις κάπου μακριά. Έχω και τους ταξιδιωτικούς οδηγούς εδώ, που είναι προσωπική μου συλλογή και βλέπω κόσμο ακόμα και το βράδυ να κάθονται με το φακό από το κινητό και να διαβάζουν τους οδηγούς. Εδώ σταματάει ο χρόνος και ζεις τη φάση σου σαν να είσαι κάπου αλλού. Αυτό θέλουμε να περάσουμε. Να αράζεις εδώ και να φαντάζεσαι τα επόμενα ταξίδια σου. Επίσης, επειδή σχεδιάζω και ρούχα, υπάρχει και μπουτίκ από όπου μπορείς να ψωνίσεις και το βράδυ ακόμα.
Είναι μεγάλη η jazz κοινότητα στην Αθήνα δηλαδή; Παρόλο που το μαγαζί είναι σε απομονωμένο σημείο και η περιοχή δεν έχει μια ταυτότητα, πάμε καλά. Στην αρχή ήταν δύσκολο βέβαια. Απλά ήθελα να φτιάξω ένα μαγαζί που όποιος μπει θα θέλει να ξαναέρθει και τελικά με την αγάπη και την πολύ δουλειά έγινε. Θέλαμε οι θιασώτες της jazz να έχουν ένα μέρος που να μπορούν να έρθουν να διασκεδάσουν. Δεν είναι ρατσισμός αυτό βέβαια, αλλά κάποιος που δεν τον ενδιαφέρει αυτή η μουσική δεν θα έρθει από μόνος του. Είναι ωραίο που έρχονται όμως και άνθρωποι που θέλουν να ψαχτούν με την jazz. Όσο υπάρχουν τέτοια μαγαζιά αναπτύσσεται και το jazz κοινό. Γιατί αν σου αρέσει και θες να ψαχτείς, που θα πας να ακούσεις; Μιλώ για live, όχι έναν δίσκο, γιατί άλλη είναι η ενέργεια του live. Έτσι νιώθω ότι βάζουμε ένα λιθαράκι στο να αναπτυχθεί μια τζαζ κοινότητα κάτι που στην Ευρώπη συμβαίνει εδώ και μια 20ετία. Εδώ δυστυχώς δεν έχουμε αυτή την παιδεία. Θέλω να τονίσω πως το Afrikana είναι jazz bar και όχι live stage και με αυτό εννοώ ότι μετά το live δε σημαίνει ότι πρέπει να φύγεις γιατί δε θα συμβεί τίποτα άλλο εδώ, αλλά πως μπορείς να αράξεις να πιείς ένα ποτό ακόμα. Μάλιστα τα καλοκαίρια βγάζουμε τραπεζάκια έξω και επειδή ο δρόμος δεν είναι πολυσύχναστος είναι σαν αυλή. Πραγματικά μπορείς να αράξεις πολύ όμορφα.
Μπορείς να μας προτείνεις τρία από τα κοκτέιλ του καταλόγου σας για το καλοκαίρι; Έχουμε είκοσι δικά μας κοκτέιλ, τα οποία έχω επιμεληθεί εγώ μαζί με ένα μπάρμαν και πάντα γίνονται προσθήκες από τα παιδιά που περνάνε από το μπαρ. Ένα top 3 για το καλοκαίρι είναι το Afrikana’s Soul, που έχει bourbon, μαύρο κάρδαμο, χυμό ανανά, μέλι και αφρό καρύδας από πάνω. Το Cohito που είναι μια παραλλαγή του Mojito με δυόσμο, βασιλικό badita de coco και λάιμ και το Zulu που είναι για όσους αγαπούν τα καυτερά με βότκα, τσίλι, τζίντζερ και λάιμ. Τώρα ετοιμάζουμε και καινούριες συνταγές και μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουμε cocktai party με κοκτέιλ σε σπέσιαλ τιμές.
Afrikana Jazz Bar, Ιεροφάντων 13 (συνέχεια οδού Κεραμικού), Γκάζι, τηλ. 210 – 3410445, facebook page