Categories: ΣΙΝΕΜΑ

Ξέρουμε τι θα μαγειρέψετε αφού δείτε το «Περιπλανώμενος Σεφ»

10 χρόνια περιπλάνησης, 108 πιάτα φτιάχνονται από το μηδέν σε 24 ώρες , ένας σεφ και μία ταινία διάρκειας 85’ λεπτών αποδεικνύουν την αφοσιώση που απαιτεί η τέχνη της ανώτερης μαγειρικής, μας υπενθυμίζουν πώς το φαγητό μπορεί να αποτελέσει μια πολύπλευρη εμπειρία, για ορισμένους μάλιστα είναι ένας συναρπαστικός τρόπος ζωής. 

Τον Ιανουάριο, το CineDoc συνεχίζει τις προβολές του με το ντοκιμαντέρ της βραβευμένης σκηνοθέτιδος Hye-Ryoung Park, Περιπλανώμενος Σεφ, ένα γευστικό ταξίδι στην Κορέα. 

Η ταινία παρακολουθεί τον διάσημο Κορεάτη σεφ Jiho Im για δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Im διασχίζει βουνά, ποτάμια και πεδιάδες σε όλες τις καιρικές συνθήκες για να συλλέξει τα υλικά της μαγειρικής του -από άγριες πικραλίδες μέχρι βρύα.  

Ο σεφ Im πιστεύει ότι η Μητέρα Φύση βρίσκεται στην καρδιά της μαγειρικής τέχνης και με αυτό το σκεπτικό περιπλανιέται σε όλη την κορεατική χερσόνησο σε αναζήτηση πρώτων υλών για τα πιάτα του. Γι’ αυτόν, τίποτα στη φύση δεν δημιουργήθηκε τυχαία και κάθε υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί στη μαγειρική και για να θεραπεύσει το ανθρώπινο σώμα. 

Η ταινία τον συναντά καθώς αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του: να δημιουργήσει μέσα σε μόλις 24 ώρες 108 νέα πιάτα -αριθμός σημαδιακός για τους βουδιστές- ως φόρο τιμής στη θετή του μητέρα.

Κι όπως ένα πιάτο μπορεί να είναι πολυεπίπεδο, έτσι και η προβολή του Περιπλανώμενος Σεφ έχει δύο μέρη: Το πρώτο είναι η μέρα που θα επιλέξετε να το δείτε. Το δεύτερο είναι η συνταγή που σας προτείνουμε να φτιάξετε και να την απολαύσετε μετά την προβολή. 

Πώς θα πετύχουμε το σωστό Kimbap (θυμίζει ιαπωνικό sushi, αποτελεί ελαφρύ και on the go γεύμα, είθισται να καταναλώνεται σε πικ-νικ) στο σπίτι σύμφωνα με την Kangju An, τη Chef Πρεσβείας της Δημοκρατιας της Κορέας:

Υλικά

2 Kg ρύζι Καρολίνα 

1 συσκευασία αποξηραμένα φύκια για χρήση kimbap

4 πιπεριές κίτρινες 

4 πιπεριές κόκκινες 

3 πράσινες σαλάτες

250 g μανιτάρια πλευρώτους φρέσκα 

10 καρότα

3 αγγούρια μεγάλα

2 συσκευασίες πίκλες κίτρινης ρέβας (ολόκληρες ή κομμένες σε λωρίδες) 

300 g κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος

3 τόνους σε κονσέρβα με λάδι (200 g η καθεμία) 

15 αβγά

10 φέτες κίτρινο τυρί 

χυμός 1 λεμονιού

2 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο

2 κουταλάκια του γλυκού  ζάχαρη κρυσταλλική

Μαγιονέζα

Σησαμέλαιο

Αλάτι

Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε καλά το ρύζι (μέχρι να φύγει το άμυλο και το νερό να μείνει διαφανές) και τo αφήνουμε για 10’ στην κατσαρόλα με νερό να φουσκώσει. Η αντιστοιχία νερό με ρύζι είναι 1 προς 1.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το ρύζι. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν το νερό φτάσει στο 1/3 του ρυζιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα. Αφήνουμε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το  νερό και να γίνει κολλώδες. 

Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και καρυκεύουμε το ρύζι με λίγο σησαμέλαιο, αλάτι και πιπέρι. 

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά: Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε λωρίδες. Ξεπλένουμε την πράσινη σαλάτα με νερό. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα κάνουμε σοτέ, προσθέτοντας 1 κτσ σόγια σος, 1 κτγ σκόρδο, 1 κτγ ζάχαρη, λίγο σησαμέλαιο και πιπέρι. Κόβουμε τα καρότα σε ζουλιέν. Κόβουμε κάθετα (κατά μήκος) τα αγγούρια στα 4, αφαιρούμε την ψίχα τους, τα ξανακόβουμε στη μέση κατά μήκος (σύνολο 8 λωρίδες) και τα αλατίζουμε αρκετά. Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τη ρέβα.

Καρυκεύουμε τον κιμά με 1 κτ. σόγια σος, 1 κτγ σκόρδο, 1 κτγ ζάχαρη, 1 κτγ σησαμέλαιο και πιπέρι, και κάνουμε σοτέ. 

Στραγγίζουμε το λάδι από τις κονσέρβες τόνου, ανακατεύουμε τον τόνο με λίγο χυμό λεμονιού, μαγιονέζα και πιπέρι.

Χτυπάμε τα αβγά και αδειάζουμε σε ένα τηγάνι (ίσα να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του τηγανιού) για να φτιάξουμε μια λεπτή στρώση ομελέτας. Την κόβουμε είτε σε λεπτές λωρίδες είτε σε πιο φαρδιές.

Τοποθετούμε όλα τα υλικά μπροστά μας για να συνεχίσουμε με το τύλιγμα.

Στρώνουμε στο sushi mat ένα φύλλο αποξηραμένο φύκι με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και την πιο σκληρή (τραχιά) προς τα πάνω. Στρώνουμε μια λεπτή στρώση από ρύζι με το χέρι και φροντίζουμε να καλύψουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια, αφήνοντας λίγο κενό στη μία πλευρά για να μπορέσουμε να τυλίξουμε.

Τοποθετούμε ένα προς ένα τα υλικά στη μέση και με το ειδικό σουπλά τυλίγουμε σε ένα σφικτό ρολό.

Κόβουμε τις άκρες με ένα κοφτερό μαχαίρι και στη συνέχεια κόβουμε κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε.

Έτοιμο!


Περιπλανώμενος Σεφ (Wandering Chef) 85΄| 2018 | Κορέα 

  • Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, 20.00, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31
    Tην προβολή θα προλογίσει η Madame Ginger, Food Blogger. Μετά την προβολή ακολουθεί επίδειξη και δοκιμή πιάτων της κορεάτικης κουζίνας, από τη σεφ της Πρεσβείας Kang Ju An. Δύο μαθήματα μαγειρικής θα προσφερθούν στο κοινό του CineDoc από τα «Μαθήματα Μαγειρικής» (Culinary center & Cookery Club).
  • Σάββατο & Κυριακή 18 & 19 Ιανουαρίου, 16.00, Κινηματογράφος Δαναός, Λ. Κηφισίας 109
    H προβολή την Κυριακή 19 Ιανουαρίου γίνεται σε συνεργασία με το Wok Shop που θα προσφέρει γευστική δοκιμή στους θεατές.
  • Κυριακή 26 Ιανουαρίου, 16.00, Κινηματογράφος Ααβόρα, Ιπποκράτους 180

Τιμές εισιτηρίων: 6 ευρώ / 3 ευρώ μειωμένο (ισχύει μόνο για τις προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο). Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας και σε συνεργασία με το Wok Shop και τα «Μαθήματα Μαγειρικής» (Culinary center & Cookery Club). 

Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αμαλιάδα και από φέτος και στην Καλαμάτα. Οι προβολές συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις, με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. 

Το 2019-20 παρουσιάζει δύο νέες ταινίες κάθε μήνα -ένα ντοκιμαντέρ και μια ταινία για παιδιά και νέους-σε ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλους: φανατικούς του ντοκιμαντέρ, σινεφίλ, μαθητές, δασκάλους, μικρομηκάδες, σεφ, χορευτές… μα πάνω απ’ όλα, λάτρεις του καλού σινεμά.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του Cinedoc θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.