ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Οι Εκθέσεις της Άνοιξης στις Ευρωπαϊκές Μητροπόλεις

Η άνοιξη είναι εδώ  – με μερικά σκαμπανεβάσματα στον καιρό αλλά δεν θα πτοηθούμε. Τα λουλούδια ανθίζουν, οι πασχαλιές ευωδιάζουν, το Πάσχα έφτασε, το τριήμερο Πρωτομαγιάς έπεται και κάπως η διάθεση για εξορμήσεις έχει πάρει τα πάνω της.

Αν προγραμματίζετε ένα ταξίδι σε κάποια μητρόπολη της Ευρώπης και θέλετε σε αυτό να συμπεριλάβετε και μία επίσκεψη σε κάποια περιοδική έκθεση μιας γκαλερί ή ενός μουσείου, υπάρχουν συναρπαστικές προτάσεις. 

Μανέ, Πικάσο, Ντεγκά, Βερμέερ, Ελ Γκρέκο, ποπ αρτ, μουσικές επιρροές, Formula 1, queer museum, έχει πολλά να προσφέρει αυτή η σεζόν. Σημειώστε λοιπόν κάποιες από τις κορυφαίες ανοιξιάτικες εκθέσεις.

Παρίσι

Αν σας αρέσει ο γαλλικός μοντερνισμός και ο ιμπρεσιονισμός, επισκεφθείτε μια από τις πιο αξιόλογες γκαλερί του Παρισιού, το Musée d’Orsay. Μια διπλή έκθεση τοποθετεί τα έργα του Édouard Manet και του Edgar Degas δίπλα-δίπλα. Μέσα από την άμεση σύγκριση, η αμοιβαία επιρροή καθώς και οι μεγάλες διαφορές γίνονται εμφανείς, σε δύο ζωγράφους που επαναπροσδιόρισαν το είδος.

Manet / Degas @ Musée d’Orsay

Αν αγαπάτε τη μουσική και την ιστορία, τότε μη χάσετε το αφιέρωμα στον βασιλιά των Afrobeats της Νιγηρίας, Fela Kuti που πραγματοποιείται στη Φιλαρμονική του Παρισιού. Με τα γκρουπ του, Afrika 70 και Egypt 80, ο Fela δημιούργησε όλο και πιο περίπλοκες συμφωνικές “κατασκευές”. Η έκθεση αφηγείται αυτό το ταξίδι και τη μουσική τροχιά του καλλιτέχνη και μας κάνει να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις πηγές και την εξέλιξη του Afrobeat. 

Fela Kuti ©philharmoniedeparis.fr

Για τους θαυμαστές του Πικάσο, υπάρχει πάντα το Musée National Picasso που αυτή τη φορά θα στεγάσει μια εμβληματική έκθεση με τα έργα του ζωγράφου την οποία επιμελείται ο σχεδιαστής ρούχων Sir Paul Smith. Η μοναδική προσέγγιση του σχεδιαστή προσκαλεί το κοινό να τα δει μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα, υπογραμμίζοντας τη σύνδεσή τους με το σήμερα.

Το Foundation Louis Vuitton, επικεντρώνεται σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της ποπ αρτ του 20ου αιώνα. Η έκθεση BASQUIAT × WARHOL. PAINTING FOUR HANDS θέτει τα άναρχα έργα του Jean-Michel Basquiat απέναντι στην εμβληματική ποπ αρτ του Andy Warhol και είναι η πιο σημαντική έκθεση που έχει αφιερωθεί ποτέ στους δύο αυτούς καλλιτέχνες. Συγκεντρώνει περισσότερα από τριακόσια έργα και έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων ογδόντα καμβάδων που υπογράφουν από κοινού οι δύο καλλιτέχνες. Παρουσιάζονται επίσης μεμονωμένα έργα του καθενός καθώς και ένα σύνολο έργων άλλων σημαντικών καλλιτεχνών (Keith Haring, Jenny Holzer, Kenny Scharf, Michael Halsband…) προκειμένου να μεταφέρουν την ενέργεια της καλλιτεχνικής σκηνής του κέντρου της Νέας Υόρκης, της δεκαετίας του ‘80.

Βερολίνο

Η σπουδαία γκαλερί μοντέρνας τέχνης του Βερολίνου, The Berlinische Galerie, είναι κλειστή μέχρι τον Μάιο για τεχνικές διορθώσεις στα συστήματα φωτισμού. Όταν ανοίξει ξανά, στις 26 Μαΐου, θα στεγάσει τη νέα έκθεση σύγχρονης τέχνης του Βερολινέζου Nasan Tur που έχει το όνομα Hunted. Τα πειραματικά του έργα εφιστούν την προσοχή σε ιδεολογίες, κοινωνικούς κανόνες και κώδικες συμπεριφοράς και διευρύνουν τις επιλογές μας για ατομική δράση.

Nasan Tur Shadow ©Berlinische Galerie

Κάνοντας απολογισμό μετά από ένα χρόνο πολέμου στην Ευρώπη, το Bode Museum διοργανώνει την έκθεση Timeless – Contemporary Ukrainian Art in Times of War. Ένας συναρπαστικός συνδυασμός θρησκευτικών έργων και αντικειμένων από την Ουκρανία μεταξύ 3ου και 18ου αιώνα, με σύγχρονα έργα Ουκρανών καλλιτεχνών που ζουν σήμερα στη χώρα.

Maryna Solomennykova, Ukrainian Madonna, detail, 2022 © Maryna Solomennykova

Άμστερνταμ

Για μια μεγάλη δόση κουλτούρας, κατεβείτε στην υπέροχη Museumplein του Άμστερνταμ αυτή την άνοιξη. Η διάσημη πλατεία περιβάλλεται από μερικά από τα καλύτερα μουσεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού μουσείου Rijksmuseum, του Μουσείου Βαν Γκογκ και του Μουσείου Stedelijk.

Στο Rijksmuseum, η νέα έκθεση με τη δουλειά του Vermeer συγκεντρώνει σε ένα μέρος περισσότερους πίνακες ζωγραφικής του Ολλανδού καλλιτέχνη από ποτέ. Δυστυχώς, είναι sold out. Αλλά στο website του Rijksmuseum έχει μια ωραία εικονική περιήγηση στο έργο του, με αφήγηση από τον αγαπημένο Stephen Fry. Αν θέλετε απεγνωσμένα να απολαύσετε Vermeer, μπορείτε να πάρετε το τρένο προς το Ντελφτ για να δείτε το στούντιό του στο Prinsenhof.

Vermeer @ Rijksmuseum

Αν αγαπάτε τη φωτογραφία τότε επισκεφθείτε το Foam για να δείτε την έκθεση με τη δουλειά του Νοτιοαφρικανού φωτογράφου Ernest Cole, ο οποίος κατέγραψε τη ζωή στο απαρτχάιντ.

Ernest Cole – House of Bondage @ Foam

Η πρώτη γκαλερί τέχνης Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο άνοιξε στη Dead End Gallery στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Περιλαμβάνει έργα που δημιουργούνται από μηχανές και αλγόριθμους, συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών ζωγραφιών και διαδραστικών εγκαταστάσεων. Πώς ακριβώς; Οι προγραμματιστές αρχικά δημιούργησαν ένα λογισμικό για να φτιάξουν έναν φανταστικό καλλιτέχνη, όπως για παράδειγμα, την τεχνητή καλλιτέχνιδα Irisa Nova. Και μετά εγένετο έργο. 

Είτε θεωρείται τέχνη είτε όχι, η γκαλερί AI τροφοδοτεί σίγουρα τη συζήτηση για το πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο της τέχνης. Στα περισσότερα έργα οι άνθρωποι έχουν 6 δάχτυλα αφού ακόμα τα προγράμματα βρίσκονται υπό βελτίωση, παρ’ όλα αυτά η πώλησή τους κυμαίνεται από 3.000 έως 10.000 ευρώ.

Μαδρίτη

Ένας Πικάσο δεν είναι ποτέ αρκετός και αν ταξιδέψετε στην Ισπανία τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε το Museo del Prado, για τον εορτασμό της 50ής επετείου από τον θάνατό του. Θα απολαύσετε μια επιλογή από τα έργα του μαζί με έργα του δικού μας Ελ Γκρέκο, του οποίου ο ρόλος στην ισπανική αναγέννηση του χάρισε το παρατσούκλι του.

Picasso and El Greco @ Museo Nacional del Prado, Madrid

Ενώ και άλλα μουσεία της Μαδρίτης (La Casa Encendida, Casa de Velázquez και Μουσείο Reina Sofia) διοργανώνουν εκθέσεις με θέμα τον Πικάσο αυτήν την άνοιξη, για κάτι εντελώς διαφορετικό, κατευθυνθείτε προς το IFEMA MADRID. Θα απολαύσετε μια οπτικοακουστική περιήγηση στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Formula 1. Η επιμέλεια έχει γίνει από ένα εντυπωσιακό καστ ειδικών της F1, ιστορικών και δημοσιογράφων και είναι η πρώτη επίσημη έκθεση στην ιστορία της Formula 1. 

Formula 1®: The Exhibition @ IFEMA MADRID

Βιέννη

Στο μουσείο Albertina της Βιέννης, μια από τις πιο ολοκληρωμένες εκθέσεις θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαΐου. Παρουσιάζοντας έξι αιώνες σπουδαίων έργων, η έκθεση Dürer, Munch, Miró κάνει μια αναδρομή στους καλλιτέχνες του 15ου αιώνα, Martin Schongauer και Albrecht Dürer, στους δασκάλους του 19ου αιώνα, Henri de Toulouse-Lautrec και Edvard Munch και φτάνει μέχρι τη λαμπρότητα των Marc Chagall και Joan Miró. Είναι από αυτά τα γεγονότα που δεν πρέπει να χάσετε και θα διαρκέσει μέχρι 14 Μαΐου.

Dürer, Munch, Miró.
The Great Masters of Printmaking @ Albertina

Edvard Munch | Madonna, 1895/1902 | ALBERTINA, Wien

Φλωρεντία

Περπατώντας στη Φλωρεντία είναι αδύνατο να μη βρεθείτε τυχαία μπροστά από ένα ανεκτίμητο έργο τέχνης. Οι περισσότεροι δρόμοι μοιάζουν με μουσεία. Μια επίσκεψη στο Uffizi είναι πάντα υπέροχη, αλλά στην πόλη αυτή την άνοιξη διοργανώνεται επίσης η καταπληκτική έκθεση Reaching for the Stars. From Maurizio Cattelan to Lynette Yiadom Boakye.

Reaching for the Stars @ Palazzo Strozzi ©Ela Bialkowska OKNO studio

Η συλλογή του Fondazione Palazzo Strozzi περιλαμβάνει 70 σύγχρονα έργα Ιταλών και διεθνών καλλιτεχνών, ανάμεσά τους οι: Maurizio Cattelan, Cindy Sherman, Damien Hirst, Lara Favaretto, William Kentridge, Berlinde De Bruyckere, Sarah Lucas και Lynette Yiadom-Boakyeto οι οποίοι γιορτάζουν την 30ή επέτειο της Συλλογής ‘Sandretto Re Rebaudengo’, μιας από τις πιο διάσημες και φημισμένες συλλογές σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Πρόκειται πραγματικά για έναν αστερισμό από έργα τέχνης που εκτίθενται σε κάθε χώρο του Palazzo Strozzi.

Λονδίνο

Όπως και η έκθεση του Musée d’Orsay για τους βασικούς ιμπρεσιονιστές, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου κινείται αναλόγως. Για την έκθεση After Impressionism: Inventing Modern Art, το μουσείο έχει φτιάξει μια συλλογή με μερικούς από τους κυρίαρχους πρωταγωνιστές του ιμπρεσιονισμού, μεταξύ 1880 και 1914, συμπεριλαμβανομένων των: Paul Cézanne, Vincent van Gogh και Paul Gauguin. 

Paul Gauguin, ‘Vision of the Sermon (Jacob Wrestling with the Angel)’, 1888, Oil on canvas, 72.20 x 91.00 cm © National Galleries of Scotland, Edinburgh

Αν θέλετε κάτι πιο αφαιρετικό, τότε κάντε μία επίσκεψη στην Tate Modern. Η έκθεση Hilma af Klint & Piet Mondrian: Forms of Life είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψετε το οραματικό έργο της Σουηδής ζωγράφου Hilma af Klint και να γνωρίσετε την επιδραστική τέχνη του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian. 

Αν και δεν συναντήθηκαν ποτέ, η Af Klint και ο Mondrian επινόησαν και οι δύο τις δικές τους γλώσσες αφηρημένης τέχνης με ρίζες στη φύση. Στο επίκεντρο και των δύο καλλιτεχνικών ταξιδιών τους ήταν η κοινή επιθυμία να κατανοήσουν τις δυνάμεις πίσω από τη ζωή στη γη. Και οι δύο καλλιτέχνες μοιράζονταν το ενδιαφέρον τους για νέες ιδέες στην πνευματικότητα, την επιστημονική ανακάλυψη και τη φιλοσοφία. Η Af Klint ήταν επίσης μέντιουμ και αυτή η έκθεση παρουσιάζει τα, μεγάλης κλίμακας, αλλόκοτα αριστουργήματα που πίστευε ότι της ανατέθηκαν από ανώτερες δυνάμεις. Θα βυθιστείτε σε αυτές τις ιδέες μέσα από τα ζωντανά σχήματα και χρώματα στο όμορφο, πολύπλοκο έργο και των δύο καλλιτεχνών.

Τέλος, κατευθυνθείτε προς το μουσείο Queer Britain που μόλις άνοιξε, για να γνωρίσετε την ιστορία της βρετανικής LGBTQ+ κοινότητας. Η πρώτη του έκθεση We are Queer Britain, σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της πρώτης Παρέλασης Υπερηφάνειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια συλλογή με ηχητικά ντοκουμέντα, αντικείμενα και εικόνες από τον κόσμο του ακτιβισμού, της τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας της κοινότητας, που καλύπτει πάνω από 100 χρόνια queer ζωής.

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά