Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Το πρώτο μυθιστόρημα του Quentin Tarantino, Κάποτε στο Χόλιγουντ, κυκλοφορεί στα ελληνικά

Ακόμα και αν δεν έχετε ζήσει τα ‘60s ή τα ‘70s στην Αμερική, ο Quentin Tarantino θα σας κάνει να πιστέψετε ότι ήσασταν εκεί. Το πολυαναμενόμενο πρώτο μυθιστόρημα του διάσημου σκηνοθέτη (και πλέον και συγγραφέα), Κάποτε στο Χόλιγουντ, που αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της χρονιάς και αναδείχθηκε σε best seller στη λίστα των New York Times, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σε μετάφραση του Βαγγέλη Γιαννίση.

Η πολυβραβευμένη ταινία αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του Tarantino και ήταν η αρχή για τη μυθιστορηματική εκδοχή της, που ικανοποιεί στο έπακρο τους λάτρεις της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής κουλτούρας εκείνων των δεκαετιών. Αν η ταινία είχε χαρακτηριστεί ως «ένα γράμμα αγάπης προς το σινεμά», το βιβλίο κερδίζει επάξια τον χαρακτηρισμό «ένα έπος αγάπης προς το σινεμά». Κι αυτό γιατί εμβαθύνει περισσότερο σε χαρακτήρες, σταρ της εποχής, σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, αφανείς ήρωες όπως καρατερίστες, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Μοιράζεται ιστορίες από το Χόλιγουντ, περνά την άποψη του Tarantino για την καλλιτεχνική αξία ταινιών και σειρών από τα ‘50s και έπειτα μέσα από τους ήρωές του, δεν τελειώνει εκεί που τελειώνει η ταινία (έχει πολλά ακόμα να πει) και απαντά ακόμα και στο ερώτημα αν όντως ο Cliff Booth (ο ρόλος του Brad Pitt στην ταινία) σκότωσε τη γυναίκα του εν ψυχρώ. Σαν μια ποπ, διαφορετική και απόλυτα διασκεδαστική εγκυκλοπαίδεια για την ιστορία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Ο διάσημος σκηνοθέτης καταφέρνει με το πρώτο του μυθιστόρημα να κάνει αυτό που κάνει και με τις ταινίες του. Να μας εκπλήξει, να μας κάνει να νιώσουμε το αίσθημα της νοσταλγίας ακόμα και για κάτι που μπορεί να μην έχουμε ζήσει ποτέ, να προκαλέσει το αυθόρμητο γέλιο μας ή ακόμα και να μας σοκάρει με τα ευφυή τρικ του. Πρόκειται για ένα πραγματικά σαγηνευτικό μυθιστόρημα που αποτελεί και έναν φόρο τιμής στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου και σε όλα όσα διαμόρφωσαν τον ίδιο ως σκηνοθέτη. Εκκεντρικός ακόμη και στη λεπτομέρεια, ο Tarantino ήθελε η πρώτη αγγλόφωνη έκδοση να κυκλοφορήσει αρχικά με μαλακό εξώφυλλο, επειδή όταν ήταν παιδί, οι νουβέλες είχαν μαλακό εξώφυλλο. Ακριβώς έτσι θα βρείτε και την ελληνική έκδοση.

Ο Quentin Tarantino πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1992 με την ταινία Reservoir Dogs και στη συνέχεια συν-έγραψε το σενάριο, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο Pulp Fiction, με το οποίο κέρδισε το πρώτο του βραβείο Όσκαρ, στην κατηγορία Καλύτερου Σεναρίου. Ακολούθησαν οι ταινίες Kill Bill vol. 1 και Kill Bill vol. 2, Death Proof, το έπος του για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Άδωξοι Mπάσταρδη, το Django ο Tιμωρός (με το οποίο απέσπασε για δεύτερη φορά Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου) και Οι μισητοί Οκτώ. Η πιο πρόσφατη ταινία του Ταραντίνο, το Κάποτε στο… Χόλιγουντ, απέσπασε πέντε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, δέκα για BAFTA και ακόμα δέκα για βραβείο Όσκαρ.

Το βιβλίο Κάποτε στο Χόλιγουντ μπορείτε να βρείτε στις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και στα ηλεκτρονικά και φυσικά βιβλιοπωλεία
POPAGANDA