Το Led It Be είναι το «σπίτι» των έργων του κινηματογραφιστή και – μέχρι πριν λίγα χρόνια – καθηγητή 3D animation, Δημήτρη Νιάχα, που ασχολείται με τους led φωτεινούς πίνακες από πλέξι γκλας τα τελευταία δύο χρόνια. Υπό το ψευδώνυμο «Δων Ψυχώτης» βρήκε έναν τρόπο να αποδώσει πιο πρωτότυπα τα έργα του που μέχρι τότε ήταν αναρτήσεις σε μπλογκ σε ψηφιακή μορφή ή στενσιλ στους τοίχους της πόλης.
Ο Δημήτρης αποφάσισε να βρει μια στέγη για τα έργα του και για αυτό τα πήρε – έστω και περιστασιακά – από το δρόμο και τα έβαλε μαζί με άλλα αντικείμενα που συλλέγει και διαθέτει προς πώληση (όπως παλιά ρολόγια, ραδιόφωνα, παιχνίδια, φωτογραφικά, δίσκοι) σε ένα μικρό μαγαζάκι στο 23 της οδού Σαρρή στου Ψυρρή, το Led It Be, όπου γίνεται επίσης ο σχεδιασμός και η κατασκευή των φωτιστικών σωμάτων. Εκεί άλλωστε θα βρεις τον Δημήτρη όλη μέρα και εκτός από τα σχέδια που ήδη έχει μπορείς να του παραγγείλεις φωτιστικό με κάποιο σχέδιο της αρεσκείας σου ή να του ζητήσεις να παρέμβει φωτιστικά σε έναν ολόκληρο χώρο, είτε είναι το σπίτι σου, είτε ο χώρος εργασίας σου.
Τα σχέδια του Νιάχα είναι ιδιαίτερα και κρύβουν πάντα ένα δυνατό κοινωνικό ή πολιτικό μήνυμα. Άνθρωπος που κάνει χαρακίρι με μια κεραία τηλεόρασης, κάποιος που ξερνάει τουβλάκια του τέτρις κρατόντας ένα χειριστήριο παιχνιδομηχανής, η ανθρώπινη εξέλιξη που βουτάει στο κενό, είναι μερικά από αυτά. Αναρωτιέμαι ποια ανάγκη έδωσε στα έργα του αυτή την κατεύθυνση: «Σε καιρό πόλεμου η τέχνη είναι όπλο αφύπνισης που πρέπει να κλωτσάει στο στομάχι κι όχι να χαϊδεύει μάτια, να εναντιώνεται σε κάθε μορφής κατεστημένο που κρατά σε πνευματικό λήθαργο και κοινωνική απομόνωση τον άνθρωπο. Πιο δυνατό είναι το έργο που εκφράζει, εμπνέει και προβληματίζει το κοινωνικό σύνολο, είναι αυτό που σε ξεκουφαίνει η σιωπή του», εξηγεί ο ίδιος.
Πώς όμως κατασκευάζεται ένα τέτοιο φωτιστικό και πόσο κοστίζει; «Τα εικονοθέματα αποδίδονται με χάραξη ή ζωγραφική (στενσιλ) στο πλεξι γκλας έτσι ώστε περιγράμματα και γεμίσματα να αντανακλούν το φως των led χαρίζοντας ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα κι έναν απαλό φωτισμό στο χώρο. Επέλεξα το led φως γιατί είναι υψηλής φωτιστικής απόδοσης και ιδιαίτερα χαμηλής κατανάλωσης, πράγμα που μου επιτρέπει να συνδέσω σε μια 12βολτη μπαταρία έναν αξιοσημείωτο αριθμό έργων, εκθέτοντας και φωτογραφίζοντάς τα σε οποιοδήποτε χώρο και φυσικά στους δρόμους της πόλης. Ένα έργο διάστασης 60×35 cm πωλείται 120 ευρώ, η δε τιμή διαμορφώνεται από τη διάστασή του.»