Η Χριστίνα Σαμπανίκου προτείνει να διδάσκεται στα σχολεία ο Καβάφης αντί των θρησκευτικών

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν μεγαλώνατε;  Στο δημοτικό διάβαζα με πάθος τους Μυστικούς Εφτά της Ένιντ Μπλάιτον. Είχα επηρεαστεί τόσο πολύ που μαζί με τις δύο κολλητές μου ιδρύσαμε τις Μυστικές Τρεις και μάλιστα φτιάξαμε και κονκάρδες με τα αρχικά Μ.Τ. Το πρώτο μυστήριο που θέλαμε παθιασμένα να λύσουμε ήταν η ταυτότητα ενός τύπου που έμενε στην γειτονιά μας και κάθε πρωί έβγαζε στο μπαλκόνι του έναν παπαγάλο που φώναζε συνθήματα υπέρ της Χούντας. Όταν ξεπέρασα το σύνδρομο του ντεντέκτιβ και σε εντελώς ακατάλληλη ηλικία έπεσε στα χέρια μου Η Προφητεία (The Omen) των Ντέιβιντ Σέλτζερ και Χάρβευ Μπέρνχαρντ, κάτι που ανησύχησε πολύ τους γονείς μου και μετά  λάτρεψα την Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση και φαντασιωνόμουν πως ήμουν η Μαρίνα και υποφέρω για τον ναυτικό μου.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε και ξαναδιαβάσατεΤα Άπαντα του Κ. Καβάφη ξανά και ξανά. Ξέρω σχεδόν όλα τα ποιήματά του απέξω. Πρέπει να γίνει μάθημα στα σχολεία ο Καβάφης. Να καταργήσουν τα θρησκευτικά και στη θέση τους να μπει εκείνος.

Σας ώθησε ποτέ βιβλίο να κάνετε κάτι ανόητο;  Έχω κάνει πολλές, πάρα πολλές ανοησίες. Έχω μία τεράστια συλλογή από ανοησίες, έχω κάνει διατριβή στις ανοησίες και χαίρομαι γιατί χάριν σε αυτές έχω εξαιρετικές στιγμές να θυμάμαι. Μία από αυτές ήταν μετά από Τον Χορό των Ρόδων του αγαπημένου Αντώνη Σουρούνη που με έκανε να πιστέψω πως μπορώ να παίξω ρουλέτα και να βγω κερδισμένη.

Ποιο βιβλίο εύχεστε να είχατε γράψει;  Ο Βρυκόλακας Θανάσης Βάγιας του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Το λάτρεψα μετά την παράσταση Ο ‘Ελλην Βρυκόλαξ του Κωνσταντίνου Ντέλλα. Θα ήθελα να το έχω γράψει και να το έχω παίξει αλλά φυσικά να μην το έχω πάθει.

Η παράσταση «Σκάσε ή Η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη» σε κείμενο Χριστίνας Σαμπανίκου παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Κινητήρας (Ερεχθείου 22) μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.
Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου