Categories: ΣΙΝΕΜΑ

Οι Καλύτερες Ταινίες των 10s: #9 Κάποτε… στο Χόλιγουντ (2019)

Μπορεί η Νέα Υόρκη να είναι η βασίλισσα των κινηματογραφικών πόλεων, αλλά τη δεκαετία του 2010 το Λος Άντζελες, πόλη-φετίχ του νουάρ και αιώνιο μίσος του Γούντι Άλεν, έγινε αντικείμενο λατρείας από πολλούς σκηνοθέτες που αποφάσισαν να αναδείξουν τη σαγηνευτική πλευρά του. Η αυθεντικότητα του LA αποτυπώθηκε σε αστυνομικά μυστήρια, νυχτερινές περιπέτειες, ακόμα και σε biopics και μιούζικαλ: η δεκαετία ξεκίνησε με την αποθέωση της κουλ εικόνας του από το Drive του Νίκολας Βίνγτινγκ Ρεφν και κορυφώθηκε με το σχεδόν τουριστικό La La Land του Ντέμιεν Σαζέλ – ενδιάμεσα θαυμάσαμε κρυφές ή οικείες γωνιές του στο Έμφυτο Ελάττωμα του Πολ Τόμας Άντερσον, το Tangerine του Σον Μπέικερ, το Νυχτερινό Ανταποκριτή του Νταν Γκιλρόι και το Straight Outta Compton του Φ. Γκάρι Γκρέι.

Μέχρι που φέτος, ο Κουέντιν Ταραντίνο μάς χάρισε τον υπέρτατο φόρο τιμής στην πόλη με το Κάποτε… στο Χόλιγουντ.

Η ταινία είναι ένα θαυμάσιο στιγμιότυπο της ποπ κουλτούρας των 60s, ένας ευχάριστος παιάνας για τη χαμένη αθωότητα εκείνης της εποχής, μια buddy comedy με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τον Μπραντ Πιτ, μια ευκαιρία να περιπλανηθείς σε λαβυρίνθους λεπτομερειών για τις ταινίες, τη μουσική και τη νυχτερινή ζωή του Λος Άντζελες το 1969 και, φυσικά, ένα εναλλακτικό μάθημα ιστορίας που αποκαλύπτει για πρώτη φορά την καρδιά και την ευαισθησία του δημιουργού που δεν είδε ποτέ αυτί που δεν έκοψε ή Ναζί που δεν έκαψε. Μην ανησυχείτε, κι εδώ ένα άγριο σκυλί ξεσκίζει το πρόσωπο μιας κοπέλας σε κοντινό πλάνο, αλλά ο Ταραντίνο είναι μάλλον ο μοναδικό άνθρωπος στον κόσμο που μετά από αυτό θα προκαλούσε την αντίδραση “awwww”.
Το Κάποτε… στο Χόλιγουντ είναι το γλυκόπικρο σύνολο των σκηνών ανθολογίας του, από την κατάρρευση του έκπτωτου τηλεοπτικού σταρ Ρικ Ντάλτον (Ντι Κάπριο) στο τροχόσπιτό του και την επίσκεψη του Κλιφ (Πιτ), κασκαντέρ με ενδεχομένως φονικό παρελθόν, στο Spahn Ranch όπου έρχεται αντιμέτωπος με την «οικογένεια» του Τσαρλς Μάνσον μέχρι την οδήγηση στις κεντρικές λεωφόρους του Λος Άντζελες στο σούρουπο, όταν φωτίζονται οι μαρκίζες, και βεβαίως την όμορφη μέρα του διασημότερου θύματος του Μάνσον, της Σάρον Τέιτ (Μάργκο Ρόμπι), στην πόλη, που καταλήγει στο σινεμά όπου παίζεται η ταινία της. Ο Ταραντίνο πενθεί για το όνειρο που κυνήγησε εκείνη, ο Ντάλτον και χιλιάδες άλλοι και που μπορεί να ήταν πάντα απλώς ένα παραμύθι.
Το Κάποτε… στο Χόλιγουντ κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες στις 22/8/2019
Μάρα Θεοδωροπούλου