Categories: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

O David Marinos κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση. Στα 16.

[O David Marinos γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1998 και ανακάλυψε το πάθος του για τις εικαστικές τέχνες, το κολάζ και τη φωτογραφία σε αρκετά μικρή ηλικία. Χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλειάς του αποτελεί το ενδιαφέρον του για το χρώμα, τη φόρμα, τον κλασικισμό και κυρίως για το ανθρώπινο σώμα. Μέσα από μια διαδικασία εξατομίκευσης το έργο του καταλήγει πάντα στο ίδιο ξεχωριστό, φρέσκο και δυναμικό αποτέλεσμα. Aν και μόλις 16 ετών o Marinos εντυπωσίαζει ήδη με την ψηφιακή του παρουσία, το διαρκώς εξελισσόμενο έργο του και την έντονη δραστηριοποίησή του σε διάφορα πεδία: υπήρξε ο ιδρυτής της Lucent Kids, μιας κολεκτίβας νέων καλλιτεχνών, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει τη δική του σειρά ρούχων με τίτλο Icey.]

David είσαι μόλις 16 χρονών. Tι πιστεύεις ότι θα κάνεις στο μέλλον;  Θα συνεχίσω να ασχολούμαι με την τέχνη και τη μόδα κάτι που σκοπεύω να σπουδάσω. Με ενδιαφέρουν τα Visual Arts, η γλυπτική αλλά έχω πολλά στο κεφάλι μου.

Τι θα δούμε σε αυτή την έκθεση στην Αθήνα; Θα παρουσιάσω διάφορες εγκαταστάσεις, προβολές, ένα video, μια σειρά από νέες φωτογραφίες που η παραγωγή τους έγινε εδώ στον Atopos και πολλά neon φώτα.

Ποια είναι η έμπνευση για αυτή την δουλειά; Η νέα δουλειά που θα παρουσιάσω βασίζεται στο γυμνό σώμα, το γυναικείο και το ανδρικό. Τα neon και UV φώτα που χρησιμοποιώ μαζί με υλικά και μπογιές που φωσφορίζουν στο σκοτάδι δημιουργούν κάτι σκοτεινό και συναισθηματικά φορτισμένο. Υπάρχει ένα μυστήριο που δεν αποκαλύπτεται. Πρέπει να ανακαλύψεις τις εικόνες, τι λένε σε εσένα, τι λένε για εσένα. Αντλώ έμπνευση από την καθημερινότητα μου, αυτά που συμβαίνουν, τι αισθάνομαι, τι μου αρέσει. Τα μεταφράζω όλα στην δίκη μου γλώσσα.

Τι πιστεύουν οι φίλοι σου για το έργο σου; Πολλοί από τους φίλους μου δεν καταλαβαίνουν καν τι κάνω. Νομίζω είναι λίγο ανώριμοι απέναντι στη δουλειά μου, με πειράζουν γιατί ασχολούμαι με το γυμνό σώμα. Προσωπικά δεν το βλέπω καθόλου έτσι. Πέρα από τα μοντέλα που επιλέγω σε πολλές εικόνες μου θα συναντήσεις και φίλους μου.

Κοιτώντας τις εικόνες που δημιουργείς, συνειδητοποιώ ότι όλα τα σώματα είναι ιδανικά σαν να είναι βγαλμένα από περιοδικά μόδας. Τι συμβαίνει αν κάποιος δεν είναι τέλειος; Είναι κάτι που με προβληματίζει. Έχω σκεφτεί να χρησιμοποιήσω παραμορφωμένα σώματα υπέρβαρα ή τελείως αδύνατα. Ίσως στο μέλλον όταν βαρεθώ τα τέλεια σώματα των μοντέλων να κατευθυνθώ σε κάτι διαφορετικό, να πειραματιστώ. Έχω αποφασίσει να δημιουργήσω εικόνες με ηλικιωμένα άτομα. Στην παρούσα περίοδο, τα άτομα που συναναστρέφομαι είναι νεαρά και σε πολλές περιπτώσεις πολύ όμορφα.

Πόσο σε απασχολεί η μόδα; Θέλεις να ασχοληθείς με την βιομηχανία μόδας την παραγωγή ρούχων; Είναι κάτι που θα κάνω στο μέλλον. Το να δημιουργήσω ρούχα είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Προς το παρόν σχεδιάζω τις ιδέες μου και με βοηθούν άτομα με την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για να φτιάξουμε τα πατρόν και να τα ράψουμε. Δημιουργώ μεμονωμένα αντικείμενα όχι κομμάτια μιας κολεξιόν.

Τι μουσική ακούς; Με την μουσική καταφέρνω να επιβιώνω την κάθε μέρα, ακούω μουσική πάντα όσο δουλεύω. Συνήθως ακούω χαλαρή μουσική, instrumental, ambient, ηλεκτρονική. Αυτή την περίοδο ακούω XXYYXX, Nujabes, Purity Ring, Crystal Castles που διαλύθηκαν πριν από κάποιες μέρες. Στο L.A. έκανα παρέα με μια Metal μπάντα άλλα τους έχασα γιατί μετακομίσαμε πάλι στην Ευρώπη.

Ακούς καθόλου μουσική από αυτή την πόλη; Γνωρίζεις καμιά ελληνική μπάντα; Α όχι. Το μόνο που ξέρω είναι το συρτάκι, μόνο αυτό.

Είσαι τόσο νέος και έχεις ζήσει σε πολλές διαφορετικές πόλεις. Μίλησέ μου γι’ αυτό. Με την μητέρα μου πάντα μετακομίζαμε σε διάφορες χώρες και ακόμα το κάνουμε. Ευρώπη, Αμερική και ξανά Ευρώπη. Είναι μια μόνιμη κατάσταση, έχω την αίσθηση ότι ψάχνουμε κάτι, κάτι άγνωστο. Μου αρέσει να γνωρίζω νέες χώρες, νέους ανθρώπους. Η μητέρα μου είναι αυτή που μου δίνει την δυνατότητα να ταξιδεύω. Κάθε φορά μου δείχνει τον τόπο και τον τρόπο για να το κάνω, είναι κάτι για το οποίο την ευγνωμονώ.

Θεωρείς ότι είσαι τυχερός που μπορείς να ταξιδεύεις τόσο πολύ ή θα προτιμούσες να συγκεντρώσεις την ζωή σου και την δουλειά σου σε μια πόλη; Νομίζω ότι με ενδιαφέρουν και τα δύο. Κάποιες φορές μου αρέσει να μένω σε μια πόλη και να δουλεύω εκεί, άλλες φορές βαριέμαι τόσο πολύ που αρρωσταίνω, πρέπει να φύγω. Θέλω να γνωρίσω τον κόσμο τι συμβαίνει και αλλού και πως μπορώ να το εντάξω όλο αυτό σε εμένα και σε αυτό που κάνω.

Τι διαβάζεις αυτό τον καιρό; Δεν διαβάζω πολύ. Έχω να διαβάσω κάποιο βιβλίο δύο ίσως και τρία χρόνια. Διαβάζω για το σχολείο. Η μητέρα μου έχει μια βιβλιοθήκη με ρώσικα και ουκρανικά βιβλία στο παλιό μας διαμέρισμα στην Μόσχα έτσι έχω διαβάσει Κάφκα, Τολστόι και κλασσική λογοτεχνία. Θα ήθελα να έχω μαζί μου βιβλία και να διαβάζω αλλά ταξιδεύουμε συνέχεια και δεν έχω το χρόνο για κάτι τέτοιο.

Νιώθεις σαν ταξιδιώτης ή σαν μέρος αυτής της πόλης; Ποια είναι τα μέρη που σου αρέσουν στην Αθήνα; Νιώθω ότι έχω μια δυνατή σχέση με την Αθήνα. Το παρελθόν της και η κουλτούρα της αναπαράγεται στη δουλειά μου. Είναι ένα σημείο αναφοράς και προσπαθώ να την γνωρίσω καλύτερα. Μου αρέσει το Κολωνάκι που είναι μια κυριλέ, καθαρή περιοχή με όλες τις μπουτίκ και τις μεγάλες μάρκες. Μου αρέσει όμως και το Μοναστηράκι για την κίνηση και την φασαρία του, η αγορά που προσπαθούν να σου πουλήσουν πράγματα να σου αποσπάσουν το ενδιαφέρον με κάθε τρόπο. Εκεί που συνυπάρχουν κάθε είδους διαφορετικοί άνθρωποι. Για τη νυχτερινή Αθήνα δεν πολυξέρω. Είμαι πολύ μικρός για να βγαίνω και να πίνω στα μπαρ.

Ποιο είναι το μέλλον για την digital art; Πιστεύω ότι είμαστε στην εποχή των νέων τεχνολογιών. Ξεπηδούν συνεχώς  νέα ρεύματα και στυλ τα οποία εύκολα και γρήγορα εκφυλίζονται και καταντούν βαρετά. Η digital art είναι σαν την ζωγραφική και την γλυπτική θα συνεχίζει να εξελίσσεται. Θέλω να ασχοληθώ με τo 3d printing.

Τι θα είναι το πρώτο πράγμα που θα ήθελες να φτιάξεις με ένα 3D ψηφιακό εκτυπωτή; Ένα ανθρώπινο σώμα ή ένα μέρος του, σίγουρα σαν τα κλασσικά ελληνικά αγάλματα όμως με μια νέα ματιά, με έντονα χρώματα,νέα υλικά, παραμορφώσεις κάτι σαν remix σε ένα κλασσικό κομμάτι.

 Occupy Atopos #David Marinos

Επιμέλεια // Βασίλης Ζηδιανάκης

Εγκαίνια // Τετάρτη 29 Οκτωβρίου // 19:00-23:00 (παρουσία καλλιτέχνη)

Ημέρες & ώρες λειτουργίας // 5, 12, 19 Νοεμβρίου // 14:00-22:00

ATOPOS // Σαλαμίνος 72 // Μεταξουργείο // Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA