Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Κάρυ και συμπάθεια στους Στύλους του Ολυμπίου Διός

Αν θέλει κανείς να γίνει χορτοφάγος χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια θα πρέπει να κλείσει μια θέση σε πτήση της Air India ή απλώς να εντοπίσει τα καλά ινδικά εστιατόρια στη πόλη του. Γιατί δεν είναι απλώς αναρίθμητες οι επιλογές των vegetarians στην ινδική κουζίνα – αλλά και θεϊκά νόστιμες. Όπως για παράδειγμα το Korma λαχανικών ή με όσπρια, κυρίως ρεβίθια και φακές σε δεκάδες παραλλαγές. Όπως το δικό μου αγαπημένο πιάτο, το Daal Makhani: φακές με καρυκεύματα, ψιλοκομμένη ντομάτα, μπόλικο τζίντζερ και τσίλι.

Με αυτή την ευγενική σκέψη στο μυαλό περπατούσα στο κέντρο και αποφάσισα να περάσω όλως τυχαίως έξω από το Indian Chef. Ένα μικροσκοπικό εστιατόριο στο κέντρο, στην Αθ. Διάκου, που ενδέχεται να προσπεράσεις αν βιάζεσαι, καθώς στο πεζοδρόμιο υπάρχουν μόλις δυο-τρία τραπεζάκια και η πρόσοψή του είναι μικρή. Καλό είναι όμως να σταθείς. Γιατί στο δικό μας τραπέζι το Daal Makhani κατέφθασε ιδανικά χυλωμένο. Ελαφρώς γλυκό, ελαφρώς πικάντικο ήταν πραγματικά ό,τι έπρεπε για να οξυνθούν οι αισθήσεις και να γεμίσει ο ουρανίσκος με αρώματα. Οι φακές ινδικές, γλυκές από τη φύση τους, τρώγονται παρέα με naan, την ινδική πίτα που αντικαθιστά το ψωμί ή αναμειγνύονται με ρύζι. Δοκιμάζοντας το σχεδόν κρεμώδες Daal Makhani με naan (επιλέξαμε την απλή εκδοχή, το σκέτο) το φαγητό έγινε ακόμα πιο νόστιμο, σαν να δημιουργείται μια τρίτη γεύση από την ένωσή τους.  

 «Την επόμενη φορά θα στο φτιάξουμε πιο καυτερό» μου λέει γελώντας ο Mukhtiar Singh που καταλαβαίνει μάλλον πως δεν είμαι οπαδός των καυτερών. «Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που μας ζητάνε ορισμένα πιάτα έξτρα καυτερά. Όμως ο κόσμος δεν πρέπει να ταυτίζει την ινδική κουζίνα μόνο με τις καυτερές γεύσεις. Υπάρχουν και πιάτα στη παράδοσή μας που δεν είναι καθόλου καυτερά κι άλλα που είναι μετρίως καυτερά. Εξάλλου δεν είναι η κουζίνα της Ινδίας ίδια σε κάθε τόπο. Για παράδειγμα τα φαγητά στον Βορρά είναι πολύ πιο καυτερά απ’ ό,τι στον Νότο, αφού κάνει κρύο και οι άνθρωποι χρειάζεται να παραμένουν ζεστοί. Γι’ αυτό και στον Βορρά συναντάμε περισσότερα πιάτα με αρνί που συνδυάζονται καλύτερα με τις καυτές πιπεριές».

Το Indian Chef είναι οικογενειακή υπόθεση. Ο Mukhtiar άνοιξε το εστιατόριο με τον αδερφό του Aman Preet και τη συμμετοχή και εργασία κι άλλων μελών της οικογένειάς τους –των Gagan Preet Kaur, Harshimran PreetKaur και Paramjeet Kaur. «Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί όταν αρχίσαμε να μην βρίσκουμε εύκολα δουλειά» σημειώνει. Ο Aman ζει εξάλλου στην Ελλάδα πάνω από είκοσι χρόνια και ο εγώ σχεδόν δεκαπέντε». «Εγκέφαλος» της κουζίνας είναι η αδερφή τους που έχει καταγράψει τις οικογενειακές συνταγές από την Ινδία κι έρχεται κάθε πρωί στο μαγαζί για να μαγειρέψει τις βάσεις, κάποιες απαραίτητες και πιο απαιτητικές σάλτσες. Έπειτα, τη σκυτάλη αναλαμβάνουν οι μάγειρες που φτιάχνουν επί τόπου τα πιάτα κάθε παραγγελίας. «Τα περισσότερα υλικά τα βρίσκουμε από προμηθευτές μας εδώ στην Ομόνοια, κάποια άλλα όμως τα φέρνουμε από το Λονδίνο ή την Ινδία» προσθέτει o Mukhtiar που πηγαινόερχεται στη κουζίνα και το τηλέφωνο χτυπάει διαρκώς για παραγγελίες- delivery.

Στο μεταξύ, στη τηλεόραση παίζουν back to back ταινίες Bollywood -με τα πολύχρωμα σάρι, τις σύνθετες χορογραφίες, όλη αυτή την από το πουθενά χαρά να πρωταγωνιστούν μαζί με τους ομορφότερους ίσως ανθρώπους του πλανήτη που τραγουδούν και να χορεύουν σαν να μην υπάρχει αύριο. Και μοιάζει σαν να έχεις περάσει από μια μίνι-πύλη, κάποιο μυστικό πέρασμα της Αθήνας που σού επιτρέπει να χαθείς έστω και μια ώρα σ’ έναν άλλο πολιτισμό. Την ονειροπόληση διακόπτει το κοτόπουλο Καράι. Κύβοι κοτόπουλου μαγειρεμένοι με φρέσκια τομάτα και πιπεριά, φαγητό που γίνεται και πάλι καλύτερο όταν συνδυάζεται (αυτή τη φορά με ρύζι). Κι αυτό μάλλον γιατί  το ρύζι απορροφά τη σάλτσα και αφήνει να αναδειχθεί καλύτερα η γεύση του κρέατος.

«Όλοι εμείς είμαστε χορτοφάγοι ανέκαθεν και οι γονείς μας επίσης, όπως και οι πρόγονοί τους. Υπάρχουν άνθρωποι στην Ινδία που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ κρέας» μας λέει ο Mukhtiar. «Μα καλά πώς ελέγχετε τότε το τα φαγητά;» τον ρωτάμε και απάντησή του έρχεται αφοπλιστική: κόβει ένα κομματάκι κοτόπουλο από το φαγητό και μας δείχνει το χρώμα του. «Έτσι. Το καταλαβαίνω, από το χρώμα και από το πόσο εύκολα κόβεται το κρέας. Πάντως κάθε παρατήρηση είναι καλοδεχούμενη. Ξέρεις γιατί; Γιατί έχουμε ένα ρητό στην Ινδία που λέει: «ο πελάτης είναι θεός» συμπληρώνει ο ιδιοκτήτης πριν ανέβει και πάλι στο μηχανάκι για το επόμενο delivery, κάπου έξω, εκεί στη πόλη.

Indian Chef, Aθανασίου Διάκου 22, τηλ. 210 9233585

Μελίνα Σιδηροπούλου

Share
Published by
Μελίνα Σιδηροπούλου