ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Interpol είναι μόνοι τους μία μουσική σχολή και θα το αποδείξουν στη σκηνή του Release Athens X SNF Nostos

Αν ζούσες το συναυλιακό σου ντουζένι στα 00s δεν υπήρχε περίπτωση να μην θέλεις να παρακολουθήσεις ζωντανά τους Interpol ή να μην έχεις κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να ταξιδέψεις στο εξωτερικό να τους δεις και να τους ξαναδείς σε κάποιο φεστιβάλ ή σε κάποιο δικό τους live.

Ήταν ένα όνομα που όχι μόνο πρωτοστάτησε στην έκρηξη της αναβίωσης της post punk σκηνής στη Νέα Υόρκη αλλά επηρέασε και ένα σωρό άλλες μπάντες που θαμπώθηκαν από αυτό το νέο μουσικό κράμα το οποίο είχε τις βάσεις του σε ιστορικά συγκροτήματα όπως οι Joy Division, οι Television ή οι Echo & the Bunnymen (οι οποίοι μάλιστα θα εμφανιστούν την ίδια ημέρα στο Release Athens, στη σκηνή της Πλ. Νερού). 

Δημιουργήθηκαν το 1997 και χαρακτηριστικά στοιχεία του ήχου τους ήταν οι βρώμικες κιθάρες, τα βαριά και στακάτα ντραμς αλλά και το μπάσο και φυσικά η ιδιαίτερη φωνή του Paul Banks που έχει το χάρισμα να σε τρυπάει στην καρδιά και να μένει αξέχαστη. Δεν ήταν λίγα τα συγκροτήματα που προσπάθησαν να μιμηθούν το στυλ τους τα χρόνια που ακολούθησαν από την πρώτη τους κυκλοφορία “Turn On The Bright Lights” (2002).

Σε αυτό το άλμπουμ αλλά κυρίως στο “Antics” (2004) υπάρχουν τα τραγούδια που έχουν σημαδέψει τα περισσότερα μπαρόβια ξενύχτια μας στα 00s ενώ το “Our Love to Admire” (2007) ήταν η κυκλοφορία που τους εκτίναξε εμπορικά. Το 2010 ο μπασίστας Carlos Dengler αποχώρησε από τη μπάντα για να ασχοληθεί με προσωπικά πρότζεκτ και πλέον οι Interpol έγιναν τρίο. 

Το 2022 κυκλοφόρησαν το έβδομο άλμπουμ τους, “The Other Side of Make-Believe” και είναι ξεκάθαρο ότι μετά από 25 χρόνια το συγκρότημα συνεχίζει να τα σπάει με την ίδια ένταση και όρεξη και αυτό θα το αποδείξει στις 23 Ιουνίου στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ.

Interesting Facts

Οι The Killers τους υμνούν

Θα φανταζόταν κανείς ότι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές των Interpol θα είναι οι Editors (που ας μη γελιόμαστε, όλοι λέγαμε τότε ότι τους μιμούνται). Κι όμως οι The Killers ισχυρίζονται ότι το “Turn on the Bright Lights” ήταν η μεγαλύτερη επιρροή για το δικό τους ντεμπούτο άλμπουμ, “Hot Fuss”. Στο New York Governors Ball το 2016, ο Brandon Flowers διασκεύασε το “Obstacle 1” λέγοντας: «Υπήρχαν οι The Strokes και οι Yeah Yeah Yeahs, αλλά υπήρχε μια άλλη μπάντα που ήταν πιο σκοτεινή και πιο μυστηριώδης. Το πρώτο άλμπουμ (των Interpol) έπαιζε διαρκώς όταν φτιάχναμε το “Hot Fuss”».

Η δισκογραφική τους αρχικά τους είχε απορρίψει

Στη δεκαετία του ’90, οι Interpol δεν έμοιαζαν αρκετά έτοιμοι για να πετύχουν. Οι The Strokes και ο Julian Casablancas ήταν οι πρώτοι που άρχισαν να προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας και να τραβούν την προσοχή αλλά κανείς δεν ήθελε να υπογράψει τους Interpol, ούτε καν η δισκογραφική Matador, η οποία τελικά άλλαξε γνώμη μετά από λίγο καιρό. Μέχρι να συμβεί αυτό, το συγκρότημα είχε παίξει σε πολλά άδεια κλαμπάκια. 

Ο John Peel τους έβαλε στο παιχνίδι

Όπως έχει συμβεί με πολλά συγκροτήματα, ο θρυλικός DJ John Peel έβγαλε τους Interpol από την αφάνεια, όταν κανείς άλλος δεν ενδιαφερόταν γι’ αυτούς. Στις ηχογραφήσεις Peel Sessions που έγιναν στις 26 Απριλίου 2001, το γκρουπ ακούγεται να ερμηνεύει πιο ωμά κάποια από τα μισοτελειωμένα κομμάτια τα οποία λίγο καιρό αργότερα αποτέλεσαν τις καλύτερες στιγμές του “Turn on the Bright Lights”. 

Ο Paul Banks παραλίγο να μην είναι ο τραγουδιστής

Όταν δημιουργήθηκαν δεν είχαν κατασταλάξει στο ποιος θα τραγουδούσε. Έφτιαχναν τραγούδια, έπαιζαν όλοι καλά αλλά κανείς δεν είχε δηλώσει εξ’ αρχής ότι θέλει να είναι ο τραγουδιστής. Αυτό άλλαξε όταν ο Daniel Kessler, ο οποίος σκεφτόταν μήπως αναλάβει ο ίδιος τα φωνητικά, έπεισε τον Banks να δοκιμάσει να τραγουδήσει τα δικά του κομμάτια σε μια μικρή αίθουσα προβών και έχει πει για εκείνο το περιστατικό: «Θυμάμαι όταν άρχισε να τραγουδάει, ο Carlos κι εγώ κοιταχτήκαμε και είπα: “Holy shit, man”. Για μένα εκείνη ήταν μια από τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας. Ένα από τα πράγματα που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Η δυναμική τους απογειώθηκε όταν αντικατέστησαν τον πρώτο ντράμερ

Μέχρι τότε είχαν φτιάξει ένα EP, μοίραζαν ντέμο κασέτες και flyers για να προμοτάρουν το συγκρότημα αλλά κάτι έμοιαζε να μη λειτουργεί. Όταν έφυγε ο Greg Drudy και ήρθε ο Sam Fogarino, ένιωσαν ότι μαζί μπορούν να πετύχουν πολλά. Ο Banks έχει δηλώσει: «Όταν λέω ότι είχα την αυτοπεποίθηση ότι ήμασταν ικανοί να γράψουμε καλή μουσική, αναφέρομαι στην περίοδο που γνωρίσαμε τον Sam. Ο Greg είναι πραγματικά ένας σπουδαίος ντράμερ και εξαιρετικός τύπος. Δεν θέλω να ακουστεί σαν να μειώνω τη συνεισφορά του, αλλά όταν ήρθε ο Sam, ένιωσα μια αμεσότητα και σκέφτηκα “εδώ είμαστε”».

15 tracks των Interpol που πρέπει να ακούσεις

Η διεισδυτική φωνή του Paul Banks, τα πεταρίσματα στο μπάσο από τα μαγικά δάχτυλα του Carlos Dengler και στίχοι σαν ποίηση που σε κάνουν να θες να τους επαναλαμβάνεις διαρκώς στο σκοτεινό αντικείμενο του πόθου σου, είναι μερικά από τα πιο δυνατά στοιχεία της μπάντας. Άλλωστε ποιος δεν θέλει να ακούει να του λένε: “I wish I could eat the salt off of your lost faded lips. We can cap the old times make playing only logical harm. We can cap the old lines make playing that nothing else will change”; Άκουσέ τα διαβάζοντας τους στίχους και θα με θυμηθείς.

Release Athens X SNF Nostos, Παρασκευή 23 Ιουνίου

Πλατεία Νερού: Siouxsie, Echo & the Bunnymen, Ladytron 

Ξέφωτο ΚΠΙΣΝ: Interpol, Viagra Boys, The Haunted Youth

Διάθεση εισιτηρίων:

Τηλεφωνικά στο 11876
Online στα releaseathens.gr / viva.gr
Φυσικά σημεία: Καταστήματα  Wind, Public, Media Markt, Ευρυπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης
Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr / www.snfnostos.org

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά