ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

The Noise Figures: «Η εκμηδένιση της εναλλακτικής έκφρασης κορυφώνεται με πόλεμο ενάντια στην τέχνη»

Από τις blues μέχρι τις psych garage καταβολές τους, οι Noise Figures δημιουργούν εδώ και 11 σχεδόν χρόνια, αξιοσημείωτες μελωδίες με εθιστικά riffs και εκκωφαντική διάθεση. Με τέσσερις δίσκους στο ενεργητικό τους και συμμετοχές σε πολυάριθμα διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ, δίπλα σε ονόματα όπως ο Iggy Pop και οι Slowdive, οι δύο φίλοι έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν. Τώρα, προετοιμάζουν το πέμπτο άλμπουμ τους έχοντας επιστρέψει στο στούντιο με μπόλικη διάθεση, μετά από δύο αρκετά αδρανή χρόνια εξαιτίας της πανδημίας και των lockdowns.

Λίγο πριν βρεθούν στη σκηνή του six d.o.g.s. στις 10 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Endless Daze, για μία ακόμη εκρηκτική βραδιά μαζί με τους Honeybadger, τους ρωτήσαμε για όσα ετοιμάζουν, για το νέο τους single “Crawling On The Walls” και για την άποψη που θέλει τον σκληρό ήχο να συνδέεται παραδοσιακά με “alpha male icons”.

Δέκα χρόνια έχουν περάσει όμως και από την κυκλοφορία του πρώτου σας, ομώνυμου άλμπουμ. Τι συναισθήματα σας γεννά η πάροδος του χρόνου; Ετοιμάζετε κάτι special με αφορμή τα γενέθλιά του;

Ο πρώτος μας δίσκος ήταν αυτός που μας έβαλε ουσιαστικά στο χάρτη, που μας έβγαλε στον δρόμο, μας έμαθε πως να γράφουμε λίγο πιο συγκροτημένα και μας ωρίμασε μουσικά. Μερικές φορές τον ακούμε και μας φαίνονται περίεργα τα φωνητικά, η παραγωγή που ήταν υλικό από τρία διαφορετικά στούντιο, η πιο DIY προσέγγιση, αλλά ακόμα είναι ένας δίσκος που μας ζητάνε να παίζουμε στις συναυλίες και που, έχοντας εξαντληθεί πολύ νωρίς στη φυσική του μορφή, σίγουρα κάποια στιγμή θα τον επανακυκλοφορήσουμε. Ίσως μαζί με την επέτειο του “Aphelion” θα είναι μια καλή ευκαιρία. Κοντά είναι.

Πριν από μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε το νέο σας single, Crawling On The Walls, πιστό στον heavy αργόσυρτο ρυθμό σας που έχουμε αγαπήσει. Ποια η σημασία αυτού του κομματιού για εσάς;

Το “Crawling On The Walls” είχε ντεμαριστεί πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των sessions του άλμπουμ “Telepath” (2018). Έμεινε προσωρινά εκτός δισκογραφίας γιατί δεν ήταν ακόμα ίσως η κατάλληλη στιγμή για να λειτουργήσει ως μέρος του συγκεκριμένου άλμπουμ. Ηχογραφήθηκε όπως έπρεπε πριν λίγο καιρό και κυκλοφόρησε τώρα, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ χαρούμενοι.

Βρίσκεστε σε διαδικασία δημιουργίας του πέμπτου σας δίσκου. Πείτε μου μερικά λόγια για το τι πρόκειται να ακούσουμε. Πότε αναμένεται η κυκλοφορία του;

Αυτή τη φορά γράφουμε τον νέο μας δίσκο, ένα κομμάτι τη φορά, με μία εντελώς διαφορετική διαδικασία. Το “Crawling On The Walls” ήταν το πρώτο κομμάτι λοιπόν που ολοκληρώθηκε και έχουμε ήδη άλλα 10 που είναι έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα. Από αυτά θα διαλέξουμε εκείνα που θα σχηματίσουν τον πέμπτο μας δίσκο. Πιστεύουμε πως γύρω στο φθινόπωρο του 2023 θα έχουμε την κυκλοφορία.

Τα stages των καλοκαιρινών φεστιβάλ σας έχουν προτιμήσει διόλου λίγες φορές. Ποια από αυτές τις εμφανίσεις θα ξεχωρίζατε και στη σκηνή ποιου φεστιβάλ θα θέλατε να βρεθείτε στο μέλλον;

Το να πατάς στην ίδια σκηνή με εφηβικούς σου ήρωες όπως ο Iggy Pop, η Pj Harvey, οι Slowdive, οι BJM είναι αδιανόητο και κάθε φορά αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία. Θα είναι από τις αξέχαστες στιγμές που έχουμε περάσει και που πολλές φορές μας θυμίζουν γιατί συνεχίζουμε να παίζουμε. Το φεστιβάλ Levitation θα ήταν μια ωραία μελλοντική εμπειρία.

Είστε εκπρόσωποι του «σκληρού ήχου», ο οποίος έχει παραδοσιακά συνδεθεί με αρκετά “alpha male icons”. Οι καιροί όμως αλλάζουν, και το κοινό φαίνεται να κάνει μια στροφή σε πιο ευγενικές φιγούρες ανδρών που μιλούν ανοιχτά για την ευαλωτότητά τους, μέσα από περισσότερο soft παρακλάδια της rock, όπως η indie και το pop-rock. Πώς τα βλέπετε σήμερα τα πράγματα στο είδος σας; Υπάρχουν νέα συγκροτήματα που ξεχωρίζετε;

Εμείς απλά βάζουμε λίγο παραπάνω fuzz στις κιθάρες και ίσως παίζουμε λίγο δυνατά στα live μας. Σε αυτό πολλές φορές βοηθάει και ο ηχολήπτης μας, Νίκος Τριανταφύλλου. Δε θα έλεγα ότι είμαστε εκπρόσωποι του σκληρού ήχου, υπάρχουν πολύ πιο σκληρές μπάντες από εμάς. Πολλοί εκφράζουν ανοιχτά την ευαλωτότητά τους μέσα από τους στίχους τους όσο σκληροί κι αν φαίνονται μουσικά. Άλλοι το κάνουν όντως μουσικά με πιο ήπιο ήχο όπως περιγράφεις σωστά. Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, ακόμα και στον πιο σκληρό ήχο, στην heavy ή στην punk μουσική. Από τα νέα συγκροτήματα ξεχωρίζουμε τους νεοσύστατους Enough!, Frenzee και Breeding The Shadows.

Μετράτε πλέον περισσότερα από δέκα χρόνια κοινής πορείας. Τι έχει γίνει πιο εύκολο και τι δυσκολίες συναντάτε με το πέρασμα του χρόνου; Έχουν υπάρξει στιγμές που να φτάσατε κοντά στην απόφαση να βάλετε μια «τελεία» στους Noise Figures;

Είμαστε όντως στα 11 χρόνια πλέον και δεν έχει υπάρξει στιγμή που να σκεφτήκαμε να σταματήσουμε να παίζουμε μουσική. Ακόμα και στη δύσκολη διετία που πέρασε λόγω του Covid-19, κατά την οποία αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε περιοδείες και πολλά άλλα πλάνα, δεν υπήρξε αυτή η σκέψη. Το μόνο που αρκεί είναι η ανάγκη μας για να γράφουμε μουσική και να τη μοιραζόμαστε. Όταν έχεις μια κιθάρα κι ένα σετ τύμπανα η αλήθεια είναι ότι κάπου αρχίζουν να στενεύουν τα δημιουργικά περιθώρια, οπότε αναγκάζεσαι να γίνεσαι πιο εφευρετικός και να δοκιμάζεις συνεχώς διαφορετικά πράγματα, ώστε να τα επεκτείνεις καλλιτεχνικά με άλλους τρόπους. Στα καλά νέα, όταν είσαι μια μπάντα δύο ατόμων όλα γίνονται πιο γρήγορα και πιο ευέλικτα, από τις αποφάσεις και τις μουσικές ιδέες μέχρι άλλα πολύ πρακτικά ζητήματα, όπως η μετακίνηση ή η διαμονή σε ένα τουρ.

Δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω τι αποτύπωμα σας έχει αφήσει η επιμονή της κυβέρνησης στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και επαγγελμάτων εν γένει.

Η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και η εκμηδένιση της οποιασδήποτε εναλλακτικής έκφρασης κορυφώνεται εμμονικά με πόλεμο ενάντια στην τέχνη. Σχολές με τόσο μεγάλη ιστορία και προσφορά στην τέχνη θα έπρεπε να αναβαθμιστούν και να μιλάμε για ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας στη χώρα μας. Αντιθέτως μιλάνε για την πλήρη απαξίωσή τους.

Τι ετοιμάζετε για το live σας στο six d.o.g.s με τους Honeybadger, στο πλαίσιο του Endless Daze;

Στο επερχόμενο live μας στο six d.o.g.s. θα παίξουμε για πρώτη φορά νέα κομμάτια από το επερχόμενο άλμπουμ μας και πολύ υλικό από όλα τα προηγούμενα. Θα χαρούμε να σας δούμε εκεί!

The Noise Figures • Honeybadger Live at six d.o.g.s
Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 105 51, Αθήνα
Παρασκευή, 10 Μαρτίου στις 20:30
Εισιτήρια 10€ στο viva.gr
Περισσότερες πληροφορίες για το event, εδώ
Λουίζα Σολομών-Πάντα