ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

She Past Away: Το ελληνικό κοινό αισθάνεται τη μουσική μας πιο βαθιά

Τους She Past Away άργησα να τους ανακαλύψω. Άργησα πολύ. Αλλά λένε ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει, οπότε θα κρατήσω αυτό για να νιώσω καλύτερα. Έγινε τυχαία στην καραντίνα, μέσα από τις προτάσεις του Spotify και ήρθε σαν μια γλυκιά έκρηξη στον εγκέφαλό μου. 

Ο σκοτεινός κόσμος τους, τα ατμοσφαιρικά darkwave synth τους, σε συνδυασμό με την επιβλητική φωνή του Volkan Caner και την τουρκική γλώσσα που δεν γνωρίζω αλλά κάπως περίεργα δένει συγκλονιστικά με αυτή τη νταρκίλα, πραγματικά με αναστάτωσαν. Ίσως μάλιστα το γεγονός ότι δεν καταλάβαινα τους στίχους, να δημιούργησε περισσότερο μυστήριο και να άγγιξε μόνο συναίσθημα. Απλό, αγνό, χωρίς εξηγήσεις.

Μιλώντας με φίλους διαπίστωσα ότι δεν είμαι μόνη σε αυτό. Αντιθέτως, ήμασταν αρκετοί που νιώσαμε ότι ένας νέος, καταπληκτικός μουσικός κόσμος ανοίγεται μπροστά μας όταν τους ακούσαμε. Έστω και με διαφορά φάσης (εγώ). Και βέβαια, ψάχνοντας λίγο παραπάνω εκείνη την περίοδο, είδα όχι μόνο ότι το ελληνικό κοινό τους λατρεύει αλλά έχουν δώσει και αρκετά, καταπληκτικά live στο παρελθόν εδώ και μάλιστα συνδέονται με τη χώρα μας και με άλλους τρόπους. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους Belirdi Gece (2012) που κυκλοφόρησε από την ελληνική Fabrika Records έγινε ανάρπαστο και τα δύο ακόμα που ακολούθησαν, το Narin Yalnızlık (2015) και το Disko Anksiyete (2019) είναι γεμάτα διαμάντια από την αρχή ως το τέλος. 

Οι She Past Away έχουν σημειώσει μία μοναδική διεθνή καριέρα. Το post punk συγκρότημα με τις goth, darkwave και electro επιρροές δημιουργήθηκε στην Προύσα το 2006, από τους Volkan Caner (φωνητικά/κιθάρα) και τον İdris Akbulut (μπάσο), ο οποίος έμεινε στο συγκρότημα μέχρι το 2015 και έχει ελληνικές ρίζες. Από τότε, μαζί με τον Volkan είναι ο Doruk Öztürkcan, στα πλήκτρα και το drum machine, ο οποίος δεν ήταν ξένος της αρχικής σύνθεσης αφού ήταν ο παραγωγός τους. Ο Volkan δεν παραλείπει τα τελευταία χρόνια να επισκέπτεται την Ελλάδα, όχι μόνο για συναυλίες αλλά και για διακοπές και ηχογραφήσεις.

Η τελευταία τους εμφάνιση στη χώρα μας ήταν την Άνοιξη του 2022 και επειδή έλειπα στο εξωτερικό εκείνες τις μέρες, μου είχε μείνει μεγάλο απωθημένο να τους δω ζωντανά. Ευτυχώς αυτή η στιγμή πλησιάζει, αφού θα εμφανιστούν στο πρώτο Death Disco Open Air Festival που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Θα είναι ένα διήμερο φωτιά πραγματικά, με 2 σκηνές και 15 συγκροτήματα. Λίγο πριν από αυτή τους την εμφάνιση σε ένα από τα σημαντικότερα -αναμφισβήτητα- dark alternative events της Ευρώπης, είχαμε μια κουβέντα για τη σχέση τους με την Ελλάδα, το κοινό που τους αγαπάει τόσο, την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και τα μουσικά τους σχέδια. 

Παρ’ ότι βρίσκεστε στη σκηνή πολλά χρόνια σαν συγκρότημα, οι κυκλοφορίες σας είναι ελάχιστες. Οι fans σας όμως αυξάνονται διαρκώς. Πώς το καταφέρνετε αυτό; Doruk: Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχουμε ιδέα! 🙂

Darkwave ήχος με 80s αισθητική. Τι είναι αυτό που κρατάει τη μουσική σας τόσο συνδεδεμένη με το παρόν; Volkan: Είναι ο τρόπος που δημιουργούμε τις συνθέσεις που σχετίζεται με το παρόν. Και σίγουρα υπάρχουν και πολλές επιρροές από άλλα είδη που προέκυψαν από τα 90s και μετά.

Έχετε δημιουργήσει σκηνή στην Τουρκία; Υπάρχουν νέες, μικρές μπάντες για τις οποίες υπήρξατε έμπνευση; Doruk: Ναι, νομίζω ότι πήραν κουράγιο και ένιωσαν πιο ελεύθεροι κάποιοι μουσικοί να εκφραστούν ελεύθερα, όταν είδαν ότι έχουμε διεθνή αναγνώριση.

Σας αρέσει μέσα από τα τραγούδια σας να μιλάτε για πιο σκοτεινά, επίπονα προσωπικά ζητήματα. Τι είναι αυτό όμως που σας κάνει χαρούμενους και φωτίζει τη ζωή σας; Volkan: Ο χρόνος με τη γυναίκα μου και την οικογένειά μου, να κάνω ποδήλατο στην πόλη και τα video games. Doruk: Ναι, αυτός ο πολύτιμος χρόνος με την οικογένεια, την ενός χρόνου κόρη μου, το ποδήλατο ή το τρέξιμο στο δάσος.

Έχετε πιστούς Έλληνες οπαδούς και παίζετε τακτικά στην Ελλάδα. Τι σας συνδέει τόσο πολύ με εμάς; Πέρα από το γεγονός ότι ο Idris που ήταν μέλος παλιά, έχει ελληνικές ρίζες. Doruk: Η γυναίκα μου κι εγώ μέναμε παλιότερα στην Αθήνα. Πιστεύω ότι κατάλαβα και γνώρισα περισσότερο τους Έλληνες μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, οι ομοιότητες των πολιτισμών μας ενισχύουν την αντίληψη του ελληνικού κοινού για τη μουσική μας. Με απλά λόγια, το ελληνικό κοινό αισθάνεται τη μουσική μας πιο βαθιά. 

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την τωρινή πολιτική κατάσταση τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα; Doruk: Δεν μας αρέσει καθόλου η κατάσταση αυτή και δεν μας αρέσουν καθόλου οι πολιτικοί.

Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι η Ευρώπη είναι μια πιο φιλελεύθερη Ήπειρος; Βλέπουμε την άνοδο πολλών ακροδεξιών κομμάτων. Volkan: Ναι, σίγουρα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο φιλελεύθερη αλλά σαφώς δεν συμφωνούμε σε καμία περίπτωση με τις απόψεις της ακροδεξιάς.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας και εσείς σαν άνθρωποι από τότε που φτιάξατε το συγκρότημα; Doruk: Η μπάντα κυριολεκτικά μας είχε συνεπάρει ολοκληρωτικά τα πρώτα χρόνια. Από τότε είμαστε διαρκώς είτε σε τουρνέ, είτε σε κάποιο στούντιο. Τα τελευταία 14 χρόνια μπορεί να παντρευτήκαμε, να αλλάξαμε χώρες, σπίτια κτλ αλλά επί της ουσίας είμαστε οι ίδιοι δύο τύποι, απλώς έχουμε πιο γερό κέλυφος. Διαρκώς συμβαίνουν νέα πράγματα στη ζωή μας.  🙂

Κάποιες φορές στην Ελλάδα παίζετε μεγαλύτερα σε διάρκεια setlists. Σκοπεύετε να κάνετε το ίδιο και αυτή τη φορά; Volkan: Ναι, έχουμε κάνει διπλά encores στο παρελθόν. Αυτή τη φορά επειδή είναι φεστιβάλ θα πρέπει να παίξουμε στον χρόνο που έχουμε.

Δουλεύετε αυτή την περίοδο επάνω σε κάποιο νέο υλικό; Doruk: Ναι, καινούργια πράγματα έρχονται, θα κυκλοφορήσουμε δύο νέα singles στο κοντινό μέλλον. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ DEATH DISCO OPEN AIR FESTIVAL

Σάββατο 22 Ιουλίου

open air stage

19.00 YOUTH VALLEY (GR)
20.00 PLOHO (RU)
21.10 LEBANON HANOVER (UK)
22.40 VNV NATION (UK/DE)

machine work stage (Indoor)

19.30 KALTE NACHT (GR)
20.30 RUE OBERKAMPF (DE)
22.00 SELOFAN (GR)
23.40 SAD LOVERS AND GIANTS (UK)

Κυριακή 23 Ιουλίου

open air stage

19.00 DATA FRAGMENTS (GR)
20.00 ACTORS (CAN)
21.10 SHE PAST AWAY (TUR)
22.40 THE SISTERS OF MERCY (UK)

machine work stage (Indoor)

19.30 MECHANIMAL (GR)
20.30 MECANO UN.LTD (NL)
22.00 ABSOLUTE BODY CONTROL (BE)

Doors Open:
Open Air Stage, 18:30
Machine Work Stage (Indoor), 19:15

Προπώληση Εισιτηρίων: viva.gr 

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων:
Πειραιώς 100, Γκάζι, / 213 0109300, 213 0109324

www.athens-technopolis.gr     

Πρόσβαση:  Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός»
Τρόλεï: No.  21 (από Ομόνοια), Στάση«Φωταέριο»
Λεωφορεία: 035, 049, 227, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά