ΜΟΥΣΙΚΗ

Athens Music Week: Αυτά είναι τα 10 live showcase acts που δεν πρέπει να χάσεις

Για ακόμη μία χρονιά το Athens Music Week (AMW) επιστρέφει από τις 22 έως τις 25 Μαΐου στη Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων αλλά και σε κεντρικούς συναυλιακούς χώρους της πόλης για ένα εορταστικό τετραήμερο γεμάτο συζητήσεις, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά workshops, διαδραστικές εμπειρίες, πάρτι και φυσικά πολλές showcase συναυλίες από εγχώρια και διεθνή ονόματα.

Με περισσότερους από 200 καλεσμένους εκπροσώπων καλλιτεχνικών δικτύων, φεστιβάλ, showcase συνεδρίων, συναυλιακών χώρων και στελεχών δυναμικά αναπτυσσόμενων startups από το ευρύτερο μουσικό οικοσύστημα, με συζητήσεις για τις νέες τάσεις και τεχνολογίες της μουσικής βιομηχανίας αλλά και με περισσότερα από 36 καλλιτεχνικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Athens Music Week γίνεται και φέτος ο τόπος συνάντησης των ανθρώπων του μουσικού τοπίου -επαγγελματιών, καλλιτεχνών και music lovers.

Το line-up του showcase προγράμματος διαμορφώθηκε από την ειδική, καλλιτεχνική επιτροπή που αποτελείται από πρόσωπα κλειδιά της -εντός και εκτός συνόρων- μουσικής βιομηχανίας και εμείς επιλέξαμε από αυτό, τα 10 ονόματα που δεν πρέπει να χάσεις φέτος, από την εγχώρια και διεθνή σκηνή.

Aki rei

Aki Rei (GR)

25 Μαΐου, Oddity Club: 22:10 – 22:35

Το στυλ του πολυοργανίστα μουσικού και παραγωγού, Aki Rei, περιστρέφεται γύρω από την Dream Pop, την Electronica και το Progressive Rock, συνδυάζοντας μαζί αρμονίες Jazz και αισθαντικά soul φωνητικά της δεκαετίας του ’70. Τα περισσότερα από τα τραγούδια του τα έγραψε την περίοδο του COVID-19  και έχει ο ίδιος έχει πει για εκείνη την περίοδο: «Ήταν ο μόνος τρόπος να νιώσω την ελευθερία, έτσι δημιούργησα τραγούδια-κόσμους όπου θα μπορούσα να ζω μέσα. Μόνο όταν κυκλοφορήσω όλα τα τραγούδια που έγραψα τότε, θα ξεπλυθώ από αυτή τη σκοτεινή εποχή».

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων singles όπως Red Cadillac, Blue Hawaii, Insanity κ.λπ. κατάφερε να ξεχωρίσει στην ελληνική Indie μουσική σκηνή. Έχει επίσης συμμετάσχει σε άλλα ελληνικά Indie συγκροτήματα όπως οι Daphne and the Fuzz, Jef Maarawi και είναι σταθερό μέλος των Youth Valley ως κιθαρίστας/back vocalist. Τον Απρίλιο του 2022 εμφανίστηκε ως open act για τους Still Corners, στο Gagarin 205 (Ejekt Festival) στην Αθήνα (GR). Κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του EP Vain Poetry τον Ιανουάριο του 2024 ενώ μέσα στον τελευταίο χρόνο, ανέλαβε την παραγωγή του τελευταίου άλμπουμ του Παύλου Παυλίδη ΜΠΡΑΝΚΑΛΕΟΝΕ και συμμετείχε ως κιθαρίστας και πληκτράς στην μπάντα του.

AMKA

Amka (GR)

23 May, Oddity Club: 23:40 – 00:05

Το συγκρότημα Amka αποτελείται από τέσσερις μουσικούς που ξεχωριστά, κάνουν εμφανίσεις τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ευρώπη και μαζί εργάζονται από το Dudu Loft Studio στο κέντρο της Αθήνας. Κάθε μέλος έχει επιρροές από punk, kraut rock, math rock, jazz και pop και όλοι μαζί δημιουργούν χορευτική μουσική που φλερτάρει με όλα αυτά τα είδη.

Τα βίντεο του γκρουπ τράβηξαν την προσοχή του αυστραλιανού power-sextet, King Gizzard & the Lizard Wizard, που τους ζήτησε να ανοίξουν τις δύο καλοκαιρινές συναυλίες του συγκροτήματος στην Αθήνα. Με εμφανίσεις σε φεστιβάλ και χώρους σε όλη την Ελλάδα, οι Amka έχτισαν ένα δυνατό όνομα ως ένα από τα πιο συναρπαστικά γκρουπ στην ελληνική σκηνή. Θα ξεκινήσουν την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία τον Μάιο του 2024.

La Chica

La Chica (FR/VE)

3 May, Arch Club – Live Stage: 22:20 – 22:45

Από τη μία πλευρά του ωκεανού βρίσκεται η Λατινική Αμερική, έντονη, χορευτική, μαγική και από την άλλη το πολυπολιτισμικό, αστικό Παρίσι και η Μπελβίλ. Μέσω της μουσικής της, η La Chica ενώνει αυτούς τους δύο κόσμους, παρουσιάζοντας ένα κολάζ ήχων από την παραδοσιακή της κληρονομιά και τις σύγχρονες επιρροές.

Η αρτίστα με καταγωγή από τη Γαλλία και τη Βενεζουέλα δημιούργησε το σύμπαν της γύρω από το πιάνο και το πληκτρολόγιο, συνδυάζοντας μουσική με αφηρημένες σκέψεις και ενδοσκοπική ποίηση.

Youth Valley

Youth Valley (GR)

23 May, Arch Club – Live Stage: 21:40 – 22:05

Οι Youth Valley, δημιουργήθηκαν το 2019 και ο ήχος τους συνδυάζει το post-punk, την ονειρική pop και το shoegaze. Μετά το ομώνυμο EP τους (2020) και ένα διπλό επτάιντσο single βινυλίου για τη Make Me Happy Records (2021), κυκλοφόρησαν το καλοκαίρι του 2023 το ντεμπούτο τους άλμπουμ Lullabies For Adults το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τους θαυμαστές τους μέσω kickstarter.

Ξεκίνησαν ως τρίο, ενώ πλέον μιλάμε για μία πενταμελή μουσική οικογένεια. Το single τους Young Sad Lovers -από το ομώνυμο EP τους- παρουσιάστηκε από τον Steve Lamacq στην εκπομπή του στο BBC Radio 6 ενώ έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στο Athens Release Festival 2022 αλλά και στο Death Disco Open Air Festival 2023 στην Τεχνόπολη, όπου μοιράστηκαν τη σκηνή με τους Lebanon Hanover, τους VNV Nation και τους Sad Lovers And Giants.

VIKKIE x BLK CLD

VIKKIE x BLK CLD (GR)

24 May, Gazi View: 22:40 – 23:05

Η Vikkie, γεννημένη το 1999, και ο Blk Cld, γεννημένος το 1990, είναι ένα δυναμικό δίδυμο που αναδιαμορφώνει το ελληνικό χιπ-χοπ τοπίο. Με καταγωγή από την Αθήνα και την Ξάνθη, αντίστοιχα, η Vikkie είναι ράπερ, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, ενώ το πάθος του Blk Cld για την παραγωγή ήχου και μουσικής, δημιουργεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό.

Εμπνευσμένοι από τα 00’s και το σύγχρονο hip-hop, οι δυο τους ξεκίνησαν το ταξίδι τους το 2020 και τώρα, με ένα πολυαναμενόμενο άλμπουμ στον ορίζοντα, οι Vikkie & Blk Cld βάζουν στόχο την παγκόσμια μουσική σκηνή.

Rodney Branigan

Rodney Branigan (US)

23 May, Gazi View: 22:40 – 23:05

Αυτό είναι ένα θέαμα που σίγουρα δεν ξεχνά όποιος το παρακολουθεί. Ο τραγουδοποιός Rodney Branigan από το Τέξας έχει κερδίσει το παρατσούκλι “The Two-Guitar Man”, αφού είναι βιρτουόζος στο να παίζει δύο κιθάρες ταυτόχρονα. 

Είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που έλαβαν προσωπική πρόσκληση από τον Sir Michael Eavis για να εμφανιστούν στην Acoustic Stage στο Glastonbury Festival και έχει χαρακτηριστεί από το BBC Radio 2 ως ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες του κόσμου.

commuter

commuter (GR)

25 May, Oddity Club: 23:30 – 23:55

Οι commuter ξεκίνησαν ως ένα μουσικό project του Διονύση Κουταβά (τραγούδι/κιθάρα) στην Αθήνα το 2019. Το project τελικά μετατράπηκε σε πλήρες συγκρότημα τον Οκτώβριο του 2021 με την προσθήκη του Δημήτρη Κουτσούλη στα ντραμς, του Σπήλιου Κάκκα στο μπάσο και το τραγούδι και του Αλέξανδρου Κολοκυθά στην κιθάρα. 

Επηρεασμένοι από τους post-punk ήχους της καναδικής σκηνής καθώς και από τη new wave σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν δώσει συναυλίες δίπλα σε δημοφιλή ελληνικά συγκροτήματα όπως οι: The Steams και οι Deaf Radio αλλά και διεθνή ονόματα όπως οι: Dry Cleaning, Protomartyr, SONS και Unschooling. Οι Commuter κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ομώνυμο EP τον Ιανουάριο του 2023 σε όλες τις πλατφόρμες ροής και την κασέτα τους μέσω της Bitter Tea Records. Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2024 σε ψηφιακή μορφή αλλά και βινύλιο.

XOAN

XOAN (GR)

25 May, Oddity Club: 22:50 – 23:15

Οι Αθηναίοι XOAN αντλούν επιρροές από τη χρυσή εποχή του εναλλακτικού ροκ. Με το ντεμπούτο τους άλμπουμ, Greenhorn (2020), μας αποκάλυψαν τον ‘90s grunge rock ήχο τους, μέσα από μια φρέσκια οπτική γωνία, ενώ με το τελευταίο τους single, Down in the Gutter (2022), αυξάνουν τις προσδοκίες μας για το επερχόμενο άλμπουμ τους που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2024.

Έχουν δημιουργήσει ήδη ένα δυνατό fanbase με τις πρώτες τους κυκλοφορίες αλλά και με τις δυναμικές, ζωντανές εμφανίσεις τους που προσφέρουν μια καθηλωτική, μουσική εμπειρία. 

Freakin’ Disco

Freakin’ Disco (HU)

24 May, Oddity Club: 23:30 – 23:55

Οι Freakin’ Disco έρχονται από τον χώρο της instrumental electronica. Ψυχεδελικοί, χορευτικοί, βρώμικοι, έχουν αφήσει ήδη ένα δυνατό σημάδι στα νέα μουσικά πράγματα. Φαντασου τον εαυτό σου σε ένα σκοτεινό γεμάτο κλαμπ να χορεύει με τα μάτια κλειστά, να ιδρώνει, να νιώθει μια ισχυρή σύνδεση με ένα σωρό αγνώστους στην πίστα. Δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι, αλλά νιώθεις ασφαλής και ευτυχισμένος. Η μουσική των Freakin’ Disco θα σε κάνει να νιώσεις ακριβώς έτσι.

Κάποιοι λένε ότι τα σόου των Freakin’ Disco σε κάνουν να νιώθεις έκσταση και να μπαίνεις σε trance. Πρόκειται για μια ομάδα μουσικών από την Ουγγαρία που γνωρίστηκαν σε μια σχολή τζαζ, αλλά συνειδητοποίησαν ότι ήθελαν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να δημιουργήσουν τζαζ μουσική. Και αυτό έκαναν, αφού με τα υπνωτικά, tribal beats τους που μπλέκονται με δυνατά κιθαριστικά riffs και εκκεντρικά synths, σε μεταφέρουν σε ένα μαγικό υπερβατικό ταξίδι. 

Xanthí

Xanthí (GR)

25 May 2024, Gazi View: 22:40 – 23:05

Η Xanthí, παλαιότερα γνωστή ως blondie.g.d., ξεκίνησε το ταξίδι της στον εναλλακτικό χώρο της χορευτικής, ηλεκτρονικής σκηνής το 2008. Έγινε γνωστή κυρίως μέσα από τη στουντιακή δουλειά της και ξεχωρίζει για την αμεσότητα και ευθύτητα των στίχων της. Ανεξάρτητη τραγουδίστρια/τραγουδοποιός/παραγωγός, πειραματίζεται με την pop, την electro και το trip-hop ενώ ξεχωρίζουν πάντα τα synth στα tracks της.

Η πρόσφατη μετάβασή της από τον αγγλικό στον ελληνικό στίχο μάς έδειξε και μια άλλη πλευρά της, πιο δυναμική και αυτοβιογραφική ενώ τα τελευταία χρόνια έχει βάλει τη μουσική της σφραγίδα σε θεατρικά κομμάτια αλλά και σε παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες του AMW: ΕΔΩ. Εισιτήρια: ΕΔΩ. Ακολούθησε το AMW: @athensmusicweek, Facebook, Intagram, Youtube, Vimeo, Twitter, LinkedIn, Tik Tok
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά