ΜΟΥΣΙΚΗ

10+1 (μη προβλέψιμα) χριστουγεννιάτικα άλμπουμ για να ακούσεις φέτος

Είναι 2022 και μας χωρίζουν μόλις μερικές ημέρες από το 2023. Τραγούδια όπως τα “Baby, It’s Cold Outside” και “All I Want For Christmas Is You, θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια από τις playlists μας – έχε χάρη όμως που είμαστε νοσταλγικά πλάσματα και κάπως, κάπου, πάντα θα επιστρέφουμε σε αυτά. 

Βέβαια, δεν είναι ποτέ αργά να χαρίσουμε στον εαυτό μας τη μαγεία της ανακάλυψης νέων ήχων – εφόσον φυσικά θέλουμε οι δίσκοι που θα μας συντροφεύσουν φέτος στις γιορτινές μαζώξεις, να αποκτήσουν έναν πιο ενεργό ρόλο από εκείνον του “elevator music”.

Πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει μερικά απίστευτα εορταστικά άλμπουμ – από την ιέρεια της γκόσπελ, Mahalia Jackson, μέχρι τον θεό της κιθάρας, Delicate Steve. Στην επόμενη λοιπόν γιορτινή βραδιά σου, αύξησε την ένταση της μουσικής, φόρα τα καλά σου, φτιάξε το αγαπημένο σου γιορτινό κοκτέιλ και βάλε στο Spotify (γιατί όχι και στο πικάπ σου) τα ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα άλμπουμ που έχουμε να σου προτείνουμε.

Αυτές είναι οι 11 επιλογές μας, take them or leave them:

It’s a Holiday Soul Party – Sharon Jones

Ο Sharon Jones μας άφησε νωρίς, όμως αυτός ο γεμάτος ψυχή δίσκος του 2015 περιέχει ένα από τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια όλων των εποχών, το “Just Another Christmas Song (This Time I’ll Sing Along)”. Τα υπόλοιπα, γεμάτα ενέργεια κομμάτια, αποτελούν έναν απολαυστικό συνδυασμό κλασικής R&B και soul.

Hi-Fi Christmas Guitar – Joel Paterson

Το εξώφυλλο του άλμπουμ τα λέει όλα: Αυτός είναι ένας δίσκος αφιερωμένος στον πάντα ευγενή Chuck Berry που έδωσε νέα πνοή στο rock ‘n’ roll της εποχής του. Ο Joel Paterson είναι ένας δεξιοτέχνης κιθαρίστας με έναν εξαιρετικό ρετρό ήχο και οι διασκευές του σε κλασικά χριστουγεννιάτικα κομμάτια όπως το “Mele Kalikimaka” και το “Silver Bells”, που φιλοξενούνται στο άλμπουμ Hi-Fi Christmas Guitar, αξίζουν πολλές ακροάσεις.

The Beach Boys’ Christmas Album – The Beach Boys

Οι αγαπημένοι πρωτοπόροι του surf rock, The Beach Boys, κατάφεραν στην πορεία της αξιοσημείωτης καριέρας τους να δημιουργήσουν μεταξύ πολλών άλλων, ένα απολαυστικό χριστουγεννιάτικο άλμπουμ. Οι ευαισθησίες του ποπ ήχου τους, αναδεικνύονται σε έναν δίσκο που ακτινοβολεί από παιχνιδιάρικη διάθεση. Φαίνεται πως ο Brian Wilson και η παρέα του απολαμβάνουν πραγματικά αυτό που κάνουν, χωρίς να περνάνε απλώς χρόνο στο στούντιο για να δημιουργήσουν ένα εμπορικό άλμπουμ με χριστουγεννιάτικα hits.

A Charlie Brown Christmas – Vince Guaraldi Trio

Πρόκειται για έναν δίσκο που μπορεί να «γκριζάρει» καθώς τα χρόνια περνούν, αναμφίβολα όμως είναι ένας από τους καλύτερους στο είδος του. Το “A Charlie Brown Christmas” αναδεικνύει τις εξαιρετικές ικανότητες του Vince Guaraldi ως τζαζίστα (για τις οποίες δεν έλαβε πολλά εύσημα, ωσότου έκανε την εμφάνισή της αυτή η κυκλοφορία). Ένας πραγματικά καλός jazz/swing δίσκος, ιδανικός για να συντροφεύσει τις βραδιές των Χριστουγέννων.

Pretty Paper – Willie Nelson

Ο θρύλος της κάντρι μουσικής, Willie Nelson, αποφάσισε το 1979 να βάλει τη δική του πινελιά στην ιστορία των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, η οποία έμελλε να είναι εξαιρετική. Ο καλλιτέχνης μεταπλάθει κλασικά, αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία έχοντάς τα ως αφετηρία.

Songs for Christmas – Sufjan Stevens

Το icon της σύγχρονης indie rock, Sufjan Stevens, φαίνεται πως αγαπάει πολύ τα Χριστούγεννα. Αυτό το άλμπουμ του 2006, μεταμορφώνει απολαυστικά μερικά από τα πιο αγαπητά παλιά χριστουγεννιάτικα κομμάτια, τα οποία πλαισιώνονται από την ποπ αισθητική του Stevens και σκορπούν γαλήνη στη ψυχή μας.

The Lost Christmas Eve – Trans Siberian Orchestra

Αυτό το άλμπουμ είναι φτιαγμένο για να ροκάρει, με θέα το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου. Οι Trans Siberian Orchestra που φημίζονται για τις σαρωτικές live εμφανίσεις τους, μας υπενθυμίζουν με αυτή την κυκλοφορία πως το πνεύμα των γιορτών δεν σηκώνει μόνο χορωδίες, πλήκτρα, πνευστά και τον βαθύ στοχασμό. Αγαπά εξίσου τους δυνατούς ενισχυτές, τη μουσική σε υψηλή ένταση και τις μυ «γυαλισμένες» εμφανίσεις.

Reggae Christmas – Studio One

Για τους φαν της reggae, αυτό το LP φιλοξενεί τους The Wailers, Tennessee Brown και Heptones, οι οποίοι με ζωηρή διάθεση αναδεικνύουν ιδανικά το πνέυμα των γιορτών. Η αλήθεια είναι πως οι διασκευές που περιέχει το άλμπουμ σε classic κομμάτια όπως το “White Christmas” και το “Little Drummer Boy” ίσως είναι καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες από την αυθεντική εκδοχή τους.

Christmas Cookin’ – Jimmy Smith

Μακριά από τις μάζες, αυτό το άλμπουμ του 1992 είναι προορισμένο να μας προσφέρει μελωδίες που αξίζει να συνεχίσουμε να ακούμε και μετά τις γιορτές. Αναδεικνύει την σπάνια ικανότητα του δημιουργού του, Jimmy Smith, να παντρεύει την κλασική τζαζ με πιο διασκεδαστικές και ρυθμικές πτυχές της, ενώ οι άρτιες ενορχηστρώσεις των κομματιών και τα εντυπωσιακά guitar solos, υπόσχονται να μας αφήσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Silent Night: Songs for Christmas – Mahalia Jackson

Αυτό το άλμπουμ δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δυνατή μουσική εμπειρία, που είναι απίστευτα συγκινητική – ανεξάρτητα από το αν η προσεχής ανάπαυλα δεν αφήνει περιθώρια για άλλα συναισθήματα πέραν της χαράς. Η θεά της γκόσπελ, Mahalia Jackson, μας κάνει να εμπεδώσουμε μέσα και από αυτή την κυλοφορία της, γιατί εδώ και δεκαετίες από τον θάνατό της, εξακολουθεί να θεωρείται η κορυφαία του είδους.

Elvis’ Christmas Album – Elvis Presley

Θα ήταν – τουλάχιστον – ιεροσυλία να μην συμπεριλάβουμε τον Elvis Presley σε αυτή τη λίστα κι ας υποσχεθήκαμε πως τα άλμπουμ της είναι μη προβλέψιμα. Αυτό το διαμάντι του 1957, ξεδιπλώνει τις ευαισθησίες του, αλλά και την πιασάρικη πτυχή των μπλουζ-ροκ, ακόμη και γκόσπελ συνθέσεών του. Καταδεικνύοντας την ευελιξία του, ο Έλβις βάζει την καρδιά και τη ψυχή του – και φυσικά τους γοφούς του – σε αυτό το γιορτινό δημιούργημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουίζα Σολομών-Πάντα