Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Η διαχρονική γοητεία της λογοτεχνίας μέσα από μεγάλες αφηγήσεις

Υπάρχουν μερικά λογοτεχνικά έργα που απαιτούν την αφοσίωση και τη συστηματική σχέση του αναγνώστη με αυτά, που έχουν καταφέρει να είναι διαχρονικά, οι λεγόμενες μεγάλες αφηγήσεις. Με γνώμονα τη σημαντικότητα τέτοιων έργων αλλά και το σχετικό κενό που υπήρχε στην ελληνική βιβλιογραφία, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο εγκαινίασαν τη νέα σειρά Μεγάλες Αφηγήσεις με υπεύθυνο τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη, στην οποία έχουν κυκλοφορήσει ήδη 12 έργα-σταθμοί της παγκόσμιας λογοτεχνίας. 

Μέσα από τα λογοτεχνικά έργα που έχουν κυκλοφορήσει, αλλά και με επόμενες εκδόσεις που βρίσκονται καθ’ οδόν, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο προσδοκούν να δημιουργήσουν μία σταθερή σχέση του αναγνώστη με έργα που αξίζουν την προσοχή του, λόγω της υψηλής καλλιτεχνικής αξίας τους αλλά και της διαχρονικότητας των μηνυμάτων τους. 

Μπορείτε να πάρετε μία πρώτη ιδέα με τέσσερα ενδεικτικά έργα της σειράς:

Ένα αριστούργημα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, Το Μαγικό Βουνό του Thomas Mann

Το Μαγικό Βουνό, Thomas Mann (πρόλογος: Τίνα Μανδηλαρά, μετάφραση: Θόδωρος Παρασκευόπουλος)

Πρόκειται αδιαφιλονίκητα για έργο-σταθμό στη λογοτεχνία του περασμένου αιώνα Το Μαγικό Βουνό του νομπελίστα Γερμανού συγγραφέα Thomas Mann ξεκίνησε να γράφεται 12 χρόνια πριν την πρώτη έκδοσή του το 1924, αρχικά ως μία καταγραφή των εντυπώσεών του από ένα σανατόριο στην Ελβετία όπου νοσηλευόταν η γυναίκα του. Στην πορεία το έργο εξελίχθηκε ελαφρώς διαφορετικά, ακολουθώντας την επίσκεψη του νεαρού μηχανικού Χανς Κάστορπ σε έναν ξάδερφό του σε σανατόριο της Ελβετίας. Η επίσκεψη προοριζόταν να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, αλλά ο Κάστορπ καταλήγει τελικά να περάσει επτά χρόνια εκεί, γοητευμένος από τις ιδέες με τις οποίες έρχεται σε επαφή.

Μία αφήγηση που ξεδιπλώνει τον εκφυλισμό των ιδεών μέσα από μία μικρή κοινότητα λίγο πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο, ένα έργο ρεαλιστικό με πολλούς όμως συμβολισμούς. Για το βιβλίο που εγκαινίασε τη σειρά Μεγάλες Αφηγήσεις των Εκδόσεων Μεταίχμιο, η Guardian έγραψε: «Προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις. Ένα μυθιστόρημα για μια ζωή και όχι απλώς για ένα βροχερό απόγευμα».


Το βιβλίο που ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ, Η Ωραία της Ημέρας από τον Ζοζέφ Κεσέλ

Η Ωραία της Ημέρας, Ζοζέφ Κεσέλ (μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη, επίμετρο: Γιάννης Ν. Μπασκόζος)

Ένα έργο γροθιά στο στομάχι, πρωτοποριακό και προκλητικό όχι μόνο στην εποχή του, αλλά μέχρι και σήμερα. Μια ενδοσκοπική ματιά πάνω στον γυναικείο πόθο, το βιβλίο ακολουθεί την ιστορία της Σεβερίν Σεριζί, μιας γοητευτικής μεγαλοαστής που ζει στο Παρίσι και, φαινομενικά, έχει μία ζωή που της εξασφαλίζει πληρότητα σε κάθε επίπεδο. Όμως υπάρχει ένα αίσθημα ανικανοποίητου, το οποίο την κάνει να επιλέξει μία διπλή ζωή. Οι ερωτικές της φαντασιώσεις την οδηγούν μπροστά από την πόρτα ενός οίκου ανοχής, όπου ζητά δουλειά. Αποκτά το ψευδώνυμο «Η Ωραία της Ημέρας» και ικανοποιεί και τις πιο απροσδόκητες επιθυμίες των πελατών της, έως ότου επιστρέψει το απόγευμα στον σύζυγό της και την πολυτελή «κανονική» ζωή της.

Το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Ζοζέφ Κεσέλ μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον μαέστρο του σουρεαλισμού Λουίς Μπουνιουέλ. Ο ομώνυμος ρόλος χάρισε στην πρωταγωνίστρια Κατρίν Ντενέβ την ίσως πιο χαρακτηριστική ερμηνεία της καριέρας της, και συνδέθηκε έκτοτε άρρηκτα με την εικόνα της. Οι Chicago Sun-Times χαρακτήρισαν το μυθιστόρημα «Μία αμείλικτη καταγραφή του πάθους. Μία περιπέτεια του συναισθήματος».


Μια ακραία ιστορία εκδίκησης, Το Βαμμένο Πέπλο του Γ. Σόμερσετ Μομ

Το Βαμμένο Πέπλο, Γ. Σόμερσετ Μομ (πρόλογος: Σταύρος Ζουμπουλάκης, μετάφραση: Τρισεύγενη Παπαϊωάννου)

Ένα μυθιστόρημα που δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων το 1925 οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε, λόγω της σκληρής ιστορίας εκδίκησης που αφηγείται. Η όμορφη νεαρή Κίτι, σύζυγος του Γουόλτερ Φέιν, μικροβιολόγου διορισμένου στο Χονγκ Κονγκ, νιώθει να ασφυκτιά στον γάμο της. Αυτό την οδηγεί στο να συνάψει εξωσυζυγική σχέση με έναν γοητευτικό άντρα, τον Τσαρλς Τάουνσεντ. Ο σύζυγός της όμως δεν θα αργήσει να ανακαλύψει την απιστία της και αποφασίζει να την εκδικηθεί με έναν πραγματικά βάναυσο τρόπο: την εξαναγκάζει να πάει μαζί του σε μία απομακρυσμένη στα βάθη της Κίνας περιοχή την οποία μαστίζει η χολέρα.

Ένα ριζοσπαστικό βιβλίο που έχει μεταφερθεί τρεις φορές στο κινηματογραφικό πανί, με τελευταία την μεταφορά του 2006 από τον σκηνοθέτη Τζον Καράν, με πρωταγωνιστές τη Ναόμι Γουότς και τον Έντουαρτ Νόρτον. Δεν είναι τυχαίο ότι ο George Orwell είχε χαρακτηρίσει τον Γ. Σόμερσετ Μομ τον σύγχρονο συγγραφέα που τον είχε επηρεάσει περισσότερο στο έργο του.


Η νέα ζωή του Μακαρίτη Ματία Πασκάλ από τον Λουίτζι Πιραντέλο

Ο Μακαρίτης Ματία Πασκάλ (πρόλογος: Δημήτρης Στεφανάκης, μετάφραση: Δήμητρα Δότση)

Μία απροσδόκητη ιστορία μέσα από τη μοναδική ματιά του Ιταλού συγγραφέα που άφησε το στίγμα του στο Θέατρο του Παραλόγου. Ο Λουίτζι Πιραντέλο στο Ο Μακαρίτης Ματία Πασκάλ επινοεί ένα πρωτότυπο λογοτεχνικό εύρημα. Ο Ματία Πασκάλ νιώθει πως η ζωή του είναι μία αιώνια αγγαρεία. Όταν κατά λάθος κηρύσσεται νεκρός και ξεκινάει από το μηδέν. Αλλάζει το όνομά του και μετακομίζει σε άλλη πόλη ακολουθώντας διαφορετικό τρόπο ζωής, αλλά δεν θα αργήσει να έρθει σε τέλμα και να συνειδητοποιήσει ότι η καθημερινότητα εξακολουθεί να είναι αφόρητη. Επιστρέφει έτσι στην παλιά του ζωή, αλλά τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει και έτσι, μετατρέπεται στο φάντασμα του εαυτού του.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι και αυτό που καθιέρωσε τον νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλο ως πεζογράφο, παραμένοντας μία από τις πιο διακεκριμένες του δουλειές, ενώ εισήγαγε για πρώτη φορά στο έργο του ως μείζον ζήτημα την έννοια του προσωπείου. Το New York Times Book Review το χαρακτήρισε «Αστείο, συχνά ξεκαρδιστικό. Και ταυτόχρονα συγκινητικό, διεισδυτικό, τραγικό».

Τα παραπάνω βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο στη σειρά Μεγάλες Αφηγήσεις. Μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τα βιβλία της σειράς εδώ.
Ελένη Τζαννάτου