Masta Ace: «Στην καρδιά μου μέσα είμαι συγγραφέας»

Είναι ο ράπερ από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης που συνέδεσε το όνομά του με την χρυσή εποχή του Juice Crew, της καταχωρισης του hip hop στο λεξικό των supergroups. Αποτέλεσε πρότυπο για καλλιτέχνες όπως ο Eminem, που τον κατέταξε στην κορυφή των επιρροών του. Έντυσε ως μέλος των Crooklyn Dodgers κλασικές ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, όπως το Crooklyn του Spike Lee.
Ο Masta Ace είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του hip hop που έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες στην πρώτη γραμμή, πάντα ανήσυχος επίκαιρος κι αγαπητός. Λίγο πριν την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα, βρήκε λίγο χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις της Popaganda

Τι πιστεύεις για το hip hop του σήμερα; Είναι κάποιος συγκεκριμένος καλλιτέχνης με τον οποίον θα ήθελες να δουλέψεις μαζί; Η σκηνή είναι…ΟΚ. Όχι τρομερή, όχι φριχτή. Υπάρχουν μερικοί καλοί νέοι όπως ο Kendrick Lamar και ο Joey Badass. Και, φυσικά, υπάρχουν πολλοί χειρότεροι. Αλλά, πάντα αυτή ήταν η ιστορία με το hip hop. Στον καινούριο μου δίσκο The Falling Season διάλεξα να δουλέψω με τους Cormega, A.G., The World Famous Supreme Team και φυσικά με τα τους «αδερφούς» μου από το eMC group Wordsworth και Stricklin.

Η πλέον αξέχαστη στιγμή στην καριέρα σου… Η πρώτη μου φορά στη Μεγάλη Βρετανία το 1990 (ή ήταν ’91;) στην London Arena μπροστά σε 15.000 κόσμο ανοίγοντας για τους Public Enemy. Πρώτη μου φορά σε τόσο μεγάλο κοινό! Δε Θα το ξεχάσω ποτέ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχεις δηλώσει ότι το A Long Hot Summer είναι το άλμπουμ που προτιμούν οι fans και οι κριτικοί, είναι και το δικό σου αγαπημένο; Μπα, το δικό μου είναι το Disposable Arts. Χωρίς ΕΚΕΊΝΟ το άλμπουμ, το A Long Hot Summer δε θα υπήρχε. Το Disposable Arts ήταν το καλούπι για τα κονσεπτικά άλμπουμ που θα έκανα στη συνέχεια της πορείας μου. Μπορώ να πω ότι επιμήκυνε την καριέρα μου κατά μια δεκαετία.

Στο παρελθόν έχεις συνεργαστεί με παραγωγούς και ράπερ από την διεθνή hip hop σκηνή (Koolade, Dendemann, Nix κ.ά.), γιατί το απολαμβάνεις τόσο; Hell yeah! Μ΄αρέσει να το συνεργάζομαι με καλλιτέχνες/παραγωγούς από όλον τον κόσμο. Έχει βοηθήσει το όνομά μου να εξαπλωθεί σε όλον τον πλανήτη.

Τι θα έλεγες λοιπόν στο ελληνικό κοινό που τόσο σε περιμένει; Ότι κι εμείς αναυπονομούμε να το συναντήσουμε. Θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που εγώ και το eMC group θα παίξουμε στη χώρα σας. Να απολαύσετε το σόου!

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να κάνει κάτι άλλο έκτος από ραπ; Ναι, αμέ. Στην καρδιά μου είμαι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ. Θέλω να εκφραστώ και με άλλους τρόπους, όχι μόνο μέσα από τη ραπ φόρμα. Αυτήν την εποχή δουλεύω πάνω σε μια ιδέα για έναν τηλεοπτικό πιλότο, όσο και μια μικρή ιστορία για την προώθηση του άλμπουμ. Συνεργάζομαι μάλιστα με την εταιρεία “Rhymes over Beats” πάνω σε μια ιδέα για να ανέβουν στην σκηνή οι ιστορίες μου σε ένα Off Broadway θεατρικό.

Τι σε εμπνέει αυτές τις μέρες; Η ζωή μου. Η ιστορία όσων έχω περάσει κι έχω ζήσει. Και φυσικά η οικογένειά μου.

Ποιους MCs εκτιμάς στ’ αλήθεια σήμερα; Είναι τόσοι τόσοι πολλοί που δεν μπορώ να τους απαριθμήσω χωρίς να ξεχάσω κάποιον.

Τι θα ήθελες να κάνεις στο χρόνο που θα περάσεις στην ΑΘήνα και θα είσαι εκτός σκηνής; Να τρέξω στους δρόμους της και να βγάλω φωτογραφίες με τους fans μου.

Να κλείσουμε με κάτι που συζητιέται πολύ έντονα τελευταία. Πιστεύεις ότι τα social media βοηθάνε τους καλλιτέχνες και πιο συγκεκριμένα την hip hop μουσική βιομηχανία; Μπορεί να πει κανείς ότι την ίδια στιγμή βοηθάνε και πληγώνουν τη βιομηχανία. Υπάρχουν συν και πλην. Σημασία έχει να τα εκμεταλλεύεσαι με θετικό τρόπο.

Ο Masta Ace εμφανίζεται σήμερα Παρασκευή 20/11 στο νέο χώρο Μεθοδία (Κωσταντινουπόλεως 113 & Αγίου Όρους 15) στο Γκάζι.Τη συναυλία θα πλαισιώσουν ο Res One και ο Upfront MC, από τους Split Prophets, από τις πλέον ανερχόμενες hip hop κολλεκτίβες από το Μπρίστολ της Αγγλίας.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.30. Τα εισιτήρια στην πόρτα κοστίζουν 15 ευρώ.
Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης