La Femme: Η Μπάντα-Έκπληξη των 10s Έρχεται στην Αθήνα

Έσκασαν κάπου εκεί στο 2012-2013 κι έφτιαξαν hype με τον παλιό καλό, παραδοσιακό τρόπο. Από στόμα. Μια κολεκτίβα, με αφετηρία το Μπιαρίτζ των Πυρηναίων, που έπαιζε μια μουσική που δικαιούταν να αποκαλείται υβριδική. Δανειζόταν κι από τα γκάζια των 60s και από το motorik των 70s, αλλά είχε κι αυτήν την νεοκυματική στιβαρότητα των 80s. Ο Τύπος δυσκολεύτηκε να τους κατατάξει, διάλεξε κάτι νεολογισμούς όπως “psychosurf punks”, πιο πολύ για να αποδώσει διάθεση και όχι ήχο.
Θα τα διαπιστώσουμε από κοντά όλα αυτά. Οι La Femme (η La Femme, αν προτιμάτε) έρχονται στην Αθήνα και πρόλαβαν να μας στείλουν μερικές απαντήσεις πριν στήσουν το πανηγύρι τους στην σκηνή του Plisskën Festival 2016.
Κλασική ερώτηση στο ξεκίνημα, πώς πήρε το όνομά του το συγκρότημα; Το συγκρότημα ονομάστηκε έτσι μετά από σκέψη πάνω στην κατάστασή μας ως Άνδρες, μετά την οποία καταλήξαμε πως Η Γυναίκα (σ.σ. La Femme) ήταν η κατάλληλη απάντηση για το κενό που αντιμετωπίζαμε τότε.
Ξεκινήσατε με κάποια EPs που κυκλοφόρησαν σε πολύ μικρές ποσότητες. Πώς πήρατε αυτήν την απόφαση; Το πρώτο μας EP κυκλοφόρησε σε πολύ μικρή κοπή, γιατί έτσι αποφάσισε η πρώτη μας δισκογραφική εταιρία, η Third Side Records. Η ιδέα ήταν να κάνουμε μια έκδοση από αυτές που ονομάζονται «συλλεκτικές». Όμως, επειδή είμαστε υπέρ της διαθεσιμότητας, αν υπάρχει ζήτηση θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξει επανέκδοση.
To ντεμπούτο τους Psycho Tropical Berlin που προκάλεσε αίσθηση το 2013
Μόλις τελειώσατε μια περιοδεία στις ΗΠΑ. Είναι διαφορετικό το αμερικάνικο κοινό; Είναι διαφορετικό με τον τρόπο που κάθε κοινό είναι διαφορετικό, αφού κάθε χώρα είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, το γεγονός πως δεν καταλαβαίνουν τους στίχους είναι μια διαφορά με τη Γαλλία.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστατικά στη μουσική σας. Ξέρω, βέβαια, πως οι κριτικοί είναι αυτοί που έχουν την κακή συνήθεια να βάζουν ετικέτες στα πράγματα. Εσείς οι ίδιοι πιστεύετε πως η μουσική σας ανήκει κάπου; Πράγματι, η μουσική μας αποτελεί διασταύρωση πολλών ειδών και πολλών εποχών. Είναι αλήθεια πως είμαστε μεγάλοι καταναλωτές της μουσικής του παρελθόντος. Φτιάχνουμε μια υβριδική μουσική που αποτελεί διασταύρωση πολλών αναβιώσεων.
Πώς βρέθηκαν μαζί τα μέλη του συγκροτήματος; Είμαστε όλοι είτε παιδικοί φίλοι, είτε φίλοι φίλων, εκτός από την Clémence, την τραγουδίστρια, την οποία βρήκαμε μέσω του my space.
Τα δύο αρχικά μέλη του συγκροτήματος προέρχονται από το Μπιαρίτζ στα Πυρηναία, πολύ μακριά από το Παρίσι. Αυτό αλλάζει κάτι ή σην εποχή του διαδικτύου δεν έχει πλέον καμιά σημασία; Βλέπετε την καταγωγή στον ήχο του συγκροτήματος; Ναι, αυτό αλλάζει κάτι, γιατί η μουσική σκηνή στο Μπιαρίτζ είναι φτωχή. Γι’ αυτό και στο Παρίσι είναι που καταφέραμε να γίνουμε γνωστοί. Νομίζουμε πως αυτό ακούγεται στον ήχο μας: η επιρροή του Μπιαρίτζ, η σχέση μας με τον ωκεανό, με τη φύση, με το σερφ… Αυτά είναι πράγματα άγνωστα σε μια πόλη σαν το Παρίσι.
Οι La Femme εμφανίζονται στο main stage του Plisskën Festival το Σάββατο 3/12, 23.00. Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ εδώ.
Γιώργος Βουδικλάρης

Share
Published by
Γιώργος Βουδικλάρης