Categories: ΣΙΝΕΜΑ

Η Alicia Vikander έρχεται με πολλή φόρα από το Βορρά

Η σουηδέζα Alicia Vikander, μετρώντας λίγα μόνο χρόνια καριέρας στο χώρο του κινηματογράφου, πέτυχε αυτό που πολλοί όμοιοί της προσπαθούν αλλά δεν καταφέρνουν να πετύχουν, να φέρει δηλαδή τα πάνω κάτω. Μέσα σε μία μόλις χρονιά πρωταγωνίστησε σε έξι ταινίες, και οι κόποι της ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καταξιώνοντάς την με δύο βραβεία BAFTA και ένα από τα πολυπόθητα χρυσά αγαλματάκια του Χόλιγουντ. Η ίδια δηλώνει πως είναι απίστευτο αυτό που της συμβαίνει, δίνοντας υπόσχεση στο κοινό, πως αυτά που έχουμε δει είναι πολύ λίγα, σε σχέση με όλα αυτά που μας επιφυλάσσει.

Μεγαλωμένη στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας η σχέση της με την ηθοποιία ήρθε πολύ νωρίς, από την επίσης ηθοποιό μητέρα της, που την έπαιρνε μαζί της τα βράδια στο θέατρο. Το παράδοξο της ιστορίας ήταν η ανιαρή αντίδραση της Vikander, κάθε φορά που το ζούσε. Έτσι για να μπορεί να ξεφεύγει το έσκαγε για το σπίτι του πατέρα της, για να παίξει με τα πέντε ετεροθαλή αδέρφια της. Η πρώτη της επαφή με τον χώρο της υποκριτικής ήρθε στην νεανική της ηλικία, πρώτα όμως την είχε κερδίσει το μπαλέτο, το οποίο και αναγκάστηκε να αφήσει πολύ νωρίς λόγω σοβαρών τραυματισμών. Έτσι αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στο θέατρο πρωταγωνιστώντας στην αρχή σε μικρά μιούζικαλ σουηδικής παραγωγής.

Έπαιξε σε μικρής παραγωγής σουηδικές ταινίες και σειρές, με πιο γνωστή τη σκανδιναβική δραματική σειρά, Andra Avenyn. Η πρώτη μεγάλη της δουλειά, από την οποία και αναδείχθηκε για το υποκριτικό της ταλέντο, ήταν η σουηδική ταινία Pure στο ρόλο της Katarina. Η ερμηνεία της στο ρόλο αυτό της χάρισε δύο βραβεία στο Stockholm Film Festival καθώς και στο Berlin International Festival. Η μεγάλη στιγμή όμως έφτασε όταν της ανακοίνωσαν πως θα υποδυθεί τον ρόλο της Kitty στο έργο Anna Karenina. Η προβολή που έλαβε για τον ρόλο αυτό, άγγιξε διεθνή εμβέλεια, με σχόλια να χαρακτηρίζουν την δική της ερμηνεία «ανώτερη» από αυτήν της συμπρωταγωνίστριας της Keira Knightley. Οι θετικές κριτικές που έλαβε για τον ρόλο της αυτόν, της έδωσαν την ευκαιρία για νέες προκλήσεις. Αμέσως μετά ακολούθησε ο ρόλος της Caroline Mathilde στο δανέζικης παραγωγής έργο, A Royal Affair. Η Alicia αναγκάστηκε να μάθει δανέζικα μόλις μέσα σε δύο μήνες, γεγονός που ναι μεν τη δυσκόλεψε αλλά της έδωσε αφορμή να ανακαλύψει νέες πτυχές του εαυτού της. «Η χαλάρωση που θα μου έδιναν δύο ποτήρια κρασί, θα ήταν και η μόνη λύση να μυηθώ στα δανέζικα. Το μόνο πρόβλημα ήταν η αντίθετη γνώμη του σκηνοθέτη μου.» Οι κόποι της Alicia και των συμπρωταγωνιστών της ανταμείφθηκαν, χαρίζοντας τους το Όσκαρ, καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η χρονιά του ’15 θα λέγαμε πως ήταν η αρχή της «χρυσής εποχής» για την Alicia. Έξι ταινίες μας χάρισε, και οι έξι διαφορετικές και οι έξι με αξιοσημείωτες κριτικές. Τιμήθηκε πάλι με ένα βραβείο BATFA για την βρετανικής παραγωγής ταινία, Testament of Youth, και τον δραματικό ρόλο της Verra Brittain. Η μελαγχολική αλλά ταυτόχρονα δυναμική της ερμηνεία, συνεπήρε τους κριτικούς. Τόσο όμως και ο φανταστικός ρόλος του μισού ανθρώπου, μισού ρομπότ στην ταινία Seventh Son. «Τον ήθελα τόσο πολύ τον ρόλο αυτό», δηλώνει η ηθοποιός, «όσο τίποτα άλλο εκείνη την περίοδο», ενώ λίγο αργότερα μας ανέτρεψε τα δεδομένα, αποκαλύπτοντας μια διαφορετική πτυχή του ταλέντου της στην περιπετειώδη – κατασκοπική ταινία U.N.C.L.E. Η μεγάλη της στιγμή όμως έφτασε με την συγκλονιστικού περιεχομένου ταινία, The Danish girl, και τον ρόλο της δραματικής Gerda.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Κάθε φορά που μου κάνουν μια νέα πρόταση, την μοιράζομαι πρώτα από όλους με τους γονείς μου. Ο πατέρας μου όταν διάβασε το σενάριο του Danish girl, μου είπε: “Αυτό τον ρόλο πρέπει να τον κάνεις!”». Πρόκειται για μια ταινία, που διηγείται την πρώτη αλλαγή φύλου στον κόσμο, βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Συμπρωταγωνιστής της είναι ο ήδη βραβευμένος με Όσκαρ Eddie Redmayne. Η ερμηνεία για την συγκλονιστική Gerda, κατέπληξε κριτικούς και κοινό, με αποτέλεσμα να της χαρίσει στην 88η τελετή των βραβείων αυτό του δεύτερου καλύτερου γυναικείου ρόλου. Η ίδια όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου της ταινίας, επρόκειτο για έναν απαιτητικό και ταυτόχρονα γεμάτο προκλήσεις ρόλο.

Από την ζωγράφο στη πριγκίπισσα και από το ρομπότ στη ατίθαση νέα, μόνο στάσιμη δεν θα την χαρακτήριζε κάποιος την Vikander. Στα φετινά Όσκαρ, κρατώντας το χρυσό αγαλματάκι, εκτός των ευχαριστιών, μας έδωσε υπόσχεση πως έχουμε πολλά ακόμα να περιμένουμε από την ίδια. Οι τρεις νέες ταινίες που έχει συμφωνήσει ήδη για το ’16 , δείχνουν πως ο «χαμαιλέων» Vikander, θα μας χαρίσει, για ακόμα μια φορά, ερμηνείες που θα μας ταρακουνήσουν από τα άνετα καθίσματά μας. «Ζητούμενο είναι να διασκεδάσουμε με τον κάθε ρόλο, η πρόκληση όμως είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει, κι αυτό που θα κάνει εμένα ως ηθοποιό και μετά ως προσωπικότητα να διαφέρω» συμπλήρωσε η νεαρή ηθοποιός στην εκτενέστερη συνέντευξη των βραβείων.

Ιωάννα Σπανού

Share
Published by
Ιωάννα Σπανού