Categories: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Στη σκιά ενός αιωνόβιου πλάτανου, η ορεινή Άρνα Λακωνίας γιορτάζει τα κάστανα

Η Άρνα είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Λακωνίας, τοποθετημένο στην ανατολική πλαγιά του Ταϋγέτου. Έχει υψόμετρο που φτάνει τα 850 μέτρα, λίγους μόνιμους κατοίκους και απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από το Γύθειο και από την Σπάρτη.

Είναι κατάφυτη από πλατάνια, μηλιές, καρυδιές, αρωματικά βότανα και καστανιές που έχουν την τιμητική τους κάθε φθινόπωρο τα τελευταία 15 χρόνια. Από το 2004 στην Άρνα, κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται η Γιορτή Κάστανου, μετατρέποντας για τρεις μέρες το ορεινό χωριό σε υπαίθρια αγορά, σε προορισμό που προσφέρει στους επισκέπτες κάστανα ψημένα και βραστά που βγαίνουν από το παλιό χαρανί αλλά και τσίπουρο.

Κάτω από τη σκιά ενός αιωνόβιου πλάτανου, η γιορτή αυτή σηματοδοτεί  τις τελευταίες ζεστές μέρες του Ταϋγέτου και την έναρξη του χειμώνα. «Είναι αρκετά δημοφιλής αφού συγκεντρώνει κατοίκους από όλη τη Λακωνία και από τα περίχωρα αυτής. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν χάνουμε αυτή τη γιορτή και μάλιστα κάθε χρόνο η παρέα μεγαλώνει. Τις μέρες αυτές, συναντάς ανθρώπους πολύ ετερόκλητους. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία αίσθηση ενότητας και αγάπης που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει», εξηγεί η φωτογράφος Μαρία Ντρούγια.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται λοιπόν ένα τριήμερο φεστιβάλ που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα και ντόπιο κέρασμα. «Όπως πάντα η γιορτή του φθινοπώρου πλαισιώνεται από καλλιτέχνες και χορευτικά συγκροτήματα που με την παρουσία τους  δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά. Η μουσική επένδυση όλου του τριημέρου θα σας ταξιδέψει σε πάμπολλα μονοπάτια του κόσμου και ιδιαίτερα της πατρίδας μας…Πάνω και πρώτα απ’ όλα όμως η  γιορτή του κάστανου είναι μια υπαίθρια αγορά ντυμένη με ξεχωριστή αισθητική», σύμφωνα με παλαιότερο δελτίο τύπου για τη γιορτή.

Και συνεχίζει ως εξής: «Κάτω από τα κλαδιά του γνωστού αιωνόβιου «πλάτανου της Άρνας» απλώνονται μια σειρά από καλοφτιαγμένους πάγκους που πάνω στο ξύλο τους φιλοξενούν όλα τα ντόπια φθινοπωρινά προϊόντα. Μέσα στις πολυτάρες και τα κοφίνια τα χρώματα από τα κάστανα , τα ρόδια, τα καρύδια, τα κυδώνια, τα μήλα , τις κολοκύθες μπερδεύονται γλυκά με τα αρώματα από το μέλι, το καινούριο κρασί ,  τα γλυκά κουταλιού, τα αρωματικά φυτά του βουνού. Μ’ αυτή την γιορτή απολαμβάνουμε τις τελευταίες ζεστές μέρες του Ταϋγέτου και κρατάμε για τις κρύες μέρες του χειμώνα μια πολύ όμορφη και ζεστή ανάμνηση από την γιορτή του κάστανου».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο Moholy-Nagy University of Art and Design στην Βουδαπέστη. Tα μέσα που χρησιμοποιεί για τις αφηγήσεις της είναι η φωτογραφία και το video. Παράλληλα με τις σπουδές της, έγινε ιδρυτικό μέλος της δημιουργικής ομάδας The MÉTA Project.

Σε μια προσπάθεια της να αφηγηθεί την ιστορία της γιορτής μέσα από τα προσωπικά της βιώματα και ταυτόχρονα να αποφύγει μια αναλυτική και αυστηρή περιγραφή των γεγονότων, η Μαρία Ντρούγια δημιούργησε τη σειρά φωτογραφιών “Chestnut” που «συγγενεύει περισσότερο με την κατηγορία φωτογραφίας που ονομάζεται “καλλιτεχνικό ντοκουμέντο” και σε μικρότερο βαθμό με το φωτορεπορτάζ», κατά την ίδια. Το curation της έχει πραγματοποιηθεί από τον φωτογράφο Ηλία Λόη.

Λίγο μετά την Άρνα συναντάμε το χωριό Σπαρτιά, το οποίο απέχει από το πρώτο περίπου 20 λεπτά πεζοπορώντας.
Η οικία της κ.Βούλας που μας φιλοξενεί κάθε χρόνο και η περιποιημένη αυλή της.
Η πρωινή ρουτίνα κατά την παραμονή στην Αρνα είναι συνυφασμένη με την πεζοπορία σε γειτονικά χωριά και βουνά. more
Αριστερά: Ιερά μονή κοιμήσεως Θεοτόκου στην Σπαρτιά και δεξιά: Χοροί στην Άρνα.
Άνθρωποι από τέσσερις γενιές δίνουν το παρόν στη μεγάλη γιορτή.
Αριστερά: κάτοικος της Σπαρτιάς. Δεξιά: Η παρέα στην αυλή της κ.Βούλας
Παρακολουθώντας τα δρώμενα που πλαισιώνουν τη γιορτή στην κεντρική πλατεία της Άρνας.
Ο Άρης φωτογραφίζει την θέα από την Σπαρτιά.
Οι παρευρισκόμενοι έχουν την ευκαιρία να γευτούν και να αγοράσουν κάστανα και αγαθά που τα έχουν ως κύριο συστατικό από τους πάγκους που στήνουν οι κάτοικοι στην κεντρική πλατεία της Άρνας. more
Η Νάντια μπροστά στην πόρτα της εκκλησίας.

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.