Categories: TV SHOWS

Genius: Η ζωή του Άλμπερτ Αϊνστάιν μέσα από το National Geographic

Μια σειρά με τίτλο Genius, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ξεχωριστή. Και πώς να μην είναι, εδώ που τα λέμε, όταν αποτελεί την πρώτη του National Geographic και έχει ως κεντρικό ήρωα έναν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών και πιθανότατα την προσωποποίηση της λέξης «ιδιοφυία», τον Άλμπερτ Αϊνστάιν… Με τον Τζέφρι Ρας στον πρωταγωνιστικό ρόλο, εξερευνά όλες τις πτυχές του ανθρώπου Αϊνστάιν: τον μαθητή, τον μουσικό, τον επιστήμονα, τον εραστή. Το τελικό αποτέλεσμα; Μια σειρά που ψυχαγωγεί και επιμορφώνει με την ίδια ευκολία και αποτελεσματικότητα.


Η Popaganda βρέθηκε στην red carpet premiere της σειράς στο Λονδίνο, παρακολούθησε το πρώτο της επεισόδιο και άκουσε τους ίδιους τους ηθοποιούς να εξιστορούν τις εμπειρίες τους.

Το σκηνικό εναλλάσσεται διαρκώς μεταξύ δύο διαφορετικών περιόδων της ζωής του Αϊνστάιν. Με αφετηρίες την εφηβεία του το 1894 και την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία το 1933, το Genius δένει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν, το παρόν με το μέλλον –ανάλογα πώς το εξετάζει κανείς. Το σκηνικό αλλάζει με χαρακτηριστική ευκολία, κρατώντας σε εγρήγορση τον θεατή: αυτή η συνεχής –αλλά διόλου κουραστική- μεταπήδηση είναι που προσδίδει επιπλέον ενδιαφέρον στα δύο storylines, με τα γεγονότα του ενός να εξηγούν αυτά του άλλου.

Ο απολαυστικός Τζέφρι Ρας πλαισιώνεται από ένα καστ που δένει αρμονικά στην οθόνη. Τον ρόλο του νεαρού Άλμπερτ Αϊνστάιν έχει ο Τζόνι Φλυν: η «μεταμόρφωση» του τελευταίου (κατάξανθος γαλανομάτης γαρ) θα μπορούσε να θεωρηθεί και μία ωδή προς τον άγνωστο makeup artist. Τη δεύτερη σύζυγο του Αϊνστάιν, Έλσα, παίζει η Έμιλυ Γουάτσον ενώ την πρώτη –και συμφοιτήτριά του στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης- Μιλέβα Μάριτς, η Σαμάνθα Κόλεϊ. Το κλου του καστ είναι πως Τζέφρι Ρας και Έμιλυ Γουάτσον συνυπάρχουν για τρίτη φορά ως τηλεοπτικό/κινηματογραφικό αντρόγυνο!

Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι βραβευμένοι Μπράιαν Γκρέιζερ και Ρον Χάουαρντ με τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ομάδα τους να έγκειται στο σμίλευμα της ιδέας προκειμένου αυτή να φτάσει να καλύψει τις ανάγκες μιας σειράς (η πρώτη σεζόν αποτελείται από 10 επεισόδια χωρίς να γνωρίζουμε κάτι για πιθανή δεύτερη) χωρίς να κάνει «κοιλιά». Οι μνήμες από την ταινία Η Θεωρία των Πάντων (The Theory of Everything, 2014) που διηγείτο τη ζωή μίας άλλης σύγχρονης διάνοιας, του Στήβεν Χώκινγκ, είναι νωπές άλλωστε –μόνο εύκολη δουλειά δεν είναι.

Αν τα καταφέρνει το Genius; Με βάση τα όσα είδαμε, περίφημα. Σεναριογράφοι και σκηνοθέτες αποφεύγουν να αγιοποιήσουν τον Αϊνστάιν, προσδίδοντάς του μια καθ’ όλα ανθρώπινη υπόσταση, γεγονός που κάνει τον τρόπο σκέψης, τις παρατηρήσεις και τις θεωρίες του να μοιάζουν ακόμα πιο ασύλληπτες. Έχουν βασιστεί άλλωστε στη βιογραφία του Αϊνστάιν, έτσι όπως αυτή καταγράφηκε από τον Βάλτερ Ίσακσον στο Einstein: His Life and Universe, οπότε τα περιθώρια λοξοδρόμησης ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένα. Στην παραγωγή συνεργάστηκαν National Geographic, Fox 21 TVS, Imagine Television και Oddlot.

Η σειρά Genius κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 30 Απριλίου στις 21:00 στο National Geographic το οποίο είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω COSMOTE TV, Nova, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης.

Πέτρος Κηπουρόπουλος