Η ζωή απαρτίζεται από εμπειρίες, αναμνήσεις, εικόνες, ιστορίες. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι. Το μεγαλύτερο. Για παραπάνω από δέκα χρόνια, ο Γιάννης Κωσταρής ακολούθησε μία προσωπική διαδρομή και χαρτογράφησε τη δική του Ελλάδα. 58 φωτογραφιές, 61 τόποι, άνθρωποι και γεγονότα καθημερινά (άρα μάλλον ασήμαντα για τη «μεγάλη εικόνα», πάντως καθ΄ όλα σημαντικά για την πραγματικότητα όσων τα έζησαν). Όλα μαζί όμως συνθέτουν τις «μικρές ιστορίες πατριδογνωσίας» και τη διαρκή αναζήτηση του Κωσταρή για τη «δική του ενδοχώρα», όπως λέει.
Τόσο στις φωτογραφίες, όσο και στις (μικρές) ιστορίες, δεν υπάρχουν ωραιοποιήσεις. Είναι αυθεντικές, αυθόρμητες, όπως και οι άνθρωποι που, όπως λέει και ο ίδιος, «σα δώρο μου αφηγήθηκαν ιστορίες από τη ζωή τους, γι’αυτό τους ευχαριστώ». Στο εξώφυλλο, μια φωτογραφία, μία εικόνα άρρηκτα συνδεδεμένη με την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Ένας γάιδαρος, θάλασσα, βουνό, γαλάζιος ουρανός…η αρχετυπική σύνθεση ενός τόπου που δύσκολα συναντάμε πια.
«Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα της τυχαίας γνωριμίας μου με τον Γιάννη Καρλόπουλο πριν ένα χρόνο που είναι και ο εκδότης. Η βοήθεια του είναι πολύτιμη για το πώς η ιδέα αυτού του ταξιδιού έγινε βιβλίο. Η διαδικασία του βιβλίου με βοήθησε να καταλάβω ότι εδώ και χρόνια αυτό κάνω, συνδυάζω με διάφορους τρόπους φωτογραφίες και κείμενα». Το αποτέλεσμα του ταξιδιού είναι η θέαση της πατρίδας με το σεβασμό και την ευαισθησία που της και μας αρμόζει. Πρόκειται για την απόδειξη ότι «παρά τη συστηματική καταστροφή της χώρας από τους πολίτες της, εκείνη παραμένει όμορφη και ξεχωριστή».
Χρησιμοποιώντας μόνον πεζά γράμματα, κοντά στην ανθρώπινη ομιλία και σκέψη, ο Γιάννης Κωσταρής επικεντρώνεται στους ανθρώπους, στην ουσία και όχι στους κανόνες. «Αν χρειαζόταν να επιλέξω κάποια από τις ιστορίες, ίσως θα ξεχώριζα την 18 νοτιοανατολική πίνδος και την 22 φθιώτιδα. Είναι νομίζω χαρακτηριστικές για το ότι υπάρχει μια άλλη χώρα με ανθρώπους δεμένους με τον τόπο τους».
Ο κύκλος αυτού του ταξιδιού «μάλλον έκλεισε, αλλά άνοιξε ένας άλλος. Έτσι κι αλλιώς το ταξίδι συνεχίζεται». Ένα ταξίδι όπου δεν αναζητείται κάποιος τελικός προορισμός. Αντίθετα η σκόπιμη (αλλά ορισμένες φορές και άσκοπη) περιπλάνηση είναι εκείνη που αποφέρει την ικανοποίηση, την πληρότητα.
Οι «μικρές ιστορίες πατριδογνωσίας» θα παρουσιαστούν την Τρίτη 18/2/2014 στο βιβλιοπωλείο Φωταγωγός, για να δείτε (τις φωτογραφίες- καρτποστάλ) και να ακούσετε (κάποιες ιστορίες σε αφήγηση Μενέλαου Καραμαγγιώλη) από κοντά.
Το «ημερολόγιο» του Γιάννη Κωσταρή όπου «συνεχίζει το δικό του ταξίδι» μπορείτε να το διαβάσετε στο προσωπικό του blog και στη στήλη Πατριδογνωσία εδώ, στην Popaganda.