Categories: ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Καννών 2021: στην Ζουλιά Ντουκουρνό ο πιο ανατρεπτικός Χρυσός Φοίνικας εδώ και δεκαετίες

Με μια στιγμή που αναβίωσε τις αξέχαστες στιγμές του φιάσκου La La Land/Moonlight στα Όσκαρ γράφτηκε Ιστορία στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, όπου η γαλλίδα σκηνοθέτης Ζουλιά Ντουκουρνό κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία Titane. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Σπάικ Λι, βιάστηκε να αποκαλύψει το μεγάλο νικητή της 78ης διοργάνωσης, αντικαθιστώντας το σασπένς με το απόλυτο χάος – όμως η Ντουκουρνό κατάφερε να επιτύχει το happy ending της με μια νίκη καθοριστική όχι μόνο για το δικό της μέλλον, αλλά και για το γαλλικό σινεμά. 

Με τον Χρυσό Φοίνικα να πηγαίνει σε γυναίκα σκηνοθέτη μόλις για δεύτερη φορά σε ολόκληρη την ιστορία του φεστιβάλ (η πρώτη ήταν η Τζέιν Κάμπιον για τα Μαθήματα Πιάνου το 1993, βραβείο το οποίο μοιράστηκε με τον Τσεκ Κάιγκε), οι Κάννες υπενθύμισαν ότι έχουν ακόμα πολύ δρόμο προς την ισότητα που τελευταία ευαγγελίζονται, αλλά πρωτοστάτησαν σε μια αλλαγή πλεύσης για τα στερεοτυπικά βραβεία, επιλέγοντας μια αμφιλεγόμενη, trashy, προκλητική body horror ταινία που πολύ σπάνια τυχαίνει αναγνώρισης από mainstream βραβεία.

Η κατάκτηση της Ντουκουρνό, που έρχεται στα 37 της χρόνια, γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για τη δεύτερη ταινία της σκηνοθέτη, μετά το επίσης προβοκατόρικο Raw που άφησε ημιλιπόθυμους θεατές το 2016 με την απεικόνιση κανιβαλιστικών πράξεων. Στο Titane, μια νεαρή γυναίκα που κουβαλά μια μεταλλική πλάκα στο κεφάλι της χρόνια μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, αποκτά παράξενες σχέσεις με αυτοκίνητα (στα γαλλικά αυτό σημαίνει “κάνει σεξ με Κάντιλακ”) και δολοφονικές ορμές, υιοθετώντας ταυτόχρονα την ταυτότητα ενός αγοριού και καταφεύγοντας στην αγκαλιά του μεσήλικα πατέρα του. Η στυλιζαρισμένη βία δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο στο σινεμά και η ταινία δίχασε ακραία τους κριτικούς, με χαρακτηριστικό το μέσο όρο βαθμολογίας 1.6 στα 4 που συγκέντρωσε στον πίνακα διεθνών κριτικών του περιοδικού Screen International. Όμως δεν διαφώνησαν μόνο οι δημοσιογράφοι, αλλά και η ίδια η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, όπως υπονοήθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την απονομή, όπου αποκαλύφθηκε ότι οι κριτές όδευαν προς ακόμα περισσότερες ισοπαλίες (το Μεγάλο Βραβείο μοιράστηκαν οι ταινίες A Hero και Compartment No. 6 και το βραβείο Επιτροπής τα Ahed’s Knee και Memoria). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα βραβεία ερμηνειών κέρδισαν ο Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς (Nitram) και η Ρενάτε Ρέισβε (The Worst Person in the World), σεναρίου το Drive My Car, ενώ ο Λεός Καράξ, που άνοιξε δυναμικά το φετινό φεστιβάλ με το μιούζικαλ Annette κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας.

Η ταινία Titane θα προβληθεί προσεχώς στις ελληνικές αίθουσες από το Cinobo, πριν συνεχίσει στη streaming πλατφόρμα.

Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου