Φθινοπωρινή Σονάτα 2013: Εκδόσεις

Τζόναθαν Κόου

Expo 58   

Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Εκδόσεις Πόλις

Από το Λονδίνο του 1958, και εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, ο Τόμας Φόλεϊ από την Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών αποστέλλεται στις σουρεαλιστικές Βρυξέλλες στα πλαίσια της παγκόσμιας έκθεσης Expo 58 για την επίβλεψη της παμπ Μπριτάνια. Η σαγήνη, όμως, μιας καινούριας ελευθερίας, τόσο στην τέχνη όσο και στον έρωτα, σύντομα θα αποδειχτεί ανεπαρκής για τα προσωπικά και πολιτικά του διλήμματα.

Φίλιπ Ροθ

Θέατρο του Σάμπαθ

Μετάφραση: Ανδρέας Β. Βαχλιώτης/ Επιμέλεια: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις Πόλις

Ψάχνοντας μέσα στις προσωπικές εμπειρίες του, ο Φίλιπ Ροθ στο εικοστό πέμπτο βιβλίο του ανακαλύπτει έναν 64χρονο μαριονετίστα, τον Μίκι Σάμπαθ. Ο θάνατος της ερωμένης του γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι στο παρελθόν που θα τον οδηγήσει σε έναν αγώνα στα όρια της τρέλας και της εξόντωσης.

Ντάνιελ Κοέν

Homo economicus, ένας (παραστρατημένος) προφήτης της νέας εποχής

Μετάφραση: Μιχάλης Μητσός

Εκδόσεις Πόλις

Μέσα από μια διαδρομή από την αρχαία Ρώμη στο σημερινό Πεκίνο, ο Ντάνιελ Κοέν εμβαθύνει στην πορεία των κοινωνιών και στην αλληλεπίδρασή της με την ατομική ευτυχία. Το αποτέλεσμα; Αριθμοί, κρίση, ανταγωνισμός στο ζενίθ και ευημερία στο μηδέν – μιλάμε, άλλωστε, για τον “Homo economicus”, το νέο μοντέλο ανθρώπου της οικονομικής εποχής.

Χρήστος Χωμενίδης

Νίκη

Εκδόσεις Πατάκη

Η ιστορία του ελληνικού 20ου αιώνα παρουσιάζεται στο βιβλίο Νίκη  μέσα από μια οικογένεια Μικρασιατών, με κεντρικό πρόσωπο τη μητέρα του Χρήστου Χωμενίδη. Κομμουνιστές, δωσίλογοι και τυχοδιώκτες εναλλάσσονται με ήρωες, πάθη, απογοητεύσεις και γονική παρανομία.

Νίκος ΔήμουΕιρωνικό (νεοελληνικό) λεξικό

αναθεωρημένη έκδοση

Εκδόσεις Πατάκη

Με αρχική πηγή έμπνευσης το Dictionnaire des idées reçues του Φλομπέρ, ο έλληνας συγγραφέας είχε ξεκινήσει μια καταγραφή σύγχρονων κλισέ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ενώ η πρώτη επιλογή των λημμάτων κυκλοφόρησε το 1996 με τίτλο Αναμασήματα. Στη νέα, αναθεωρημένη έκδοση του Ειρωνικού λεξικού, ο Νίκος Δήμου εμπλουτίζει τον σκόπιμα ανορθόδοξο κατάλογο νεοελληνικών «κοινοτοπιών».

 

Τζορτζ Στάινερ

Κείμενα από το «The New Yorker»

Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος

Εκδόσεις Πατάκη

Μια συλλογή είκοσι οκτώ από τα εκατόν τριάντα δοκίμια που έγραψε ο Τζορτζ Στάινερ για το περιοδικό The New Yorker.  Ο «υπέρτατος», «εκθαμβωτικός», «λαμπρά διαφωτιστικός» συγγραφέας, όπως έχει χαρακτηριστεί παγκοσμίως, ακολουθεί μια διαδρομή μέσα από τον παγανισμό, την ολλανδική Αναγέννηση, τα παιδικά παιχνίδια, τη Βρετανία εν καιρώ πολέμου και τον ιπποτισμό διασχίζοντας κείμενα των Λεβί-Στρος, Μπέρνχαρντ, Κάφκα, Μπέκετ, Βιτγκενστάιν, Τσόμσκι και Άντονι Μπλαντ.

Ζακλίν ντε Ρομιγύ

Τι πιστεύω

Mετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου

Εκδόσεις Πατάκη

Με αφορμή τη μεγάλη κρίση που ακολούθησε μετά τα γεγονότα του Μάη του ’68, η Ζακλίν ντε Ρομιγύ μιλά για τις αλλαγές του σύγχρονου κόσμου. Από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα καταλήγει να προτείνει μια νέα μορφή ανθρωπισμού- ορθολογισμού, αφήνοντας πάντα τον άνθρωπο κεντρικό διαχειριστή της προσωπικής αλλά και συλλογικής του ζωής.

Ίαν ΜακΓιούαν

Sweet tooth

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις Πατάκη

Βρετανία 1972. Μια ερωτική περιπέτεια οδηγεί την όμορφη κόρη ενός αγγλικανού επισκόπου στη στρατολόγηση από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Μέσα στις αντιθέσεις ανατολικού και δυτικού μπλοκ που έχει δημιουργήσει ο Ψυχρός Πόλεμος, η νεαρή Σερίνα αναλαμβάνει μια μυστική αποστολή και γνωρίζεται με τον πολλά υποσχόμενο συγγραφέα Τομ Χάλεϊ. Το πάθος της, όμως, για τα αφηγήματα του, αλλά και για τον ίδιο θα την αναγκάσει να προδώσει τη βασική αρχή της κατασκοπείας: «Μην εμπιστεύεσαι κανέναν».

Βασίλης Καλλίδης

I love Athens

Εκδόσεις Πατάκη

Ένας οδηγός με αγαπημένα μέρη και μαγαζιά της Αθήνας, σε στενά και κρυμμένες γειτονιές. Όπως γράφει και ο συγγραφέας,  “στην Αθήνα μπορεί κανείς να βρει τα πάντα : ουκρανικά, αφρικάνικα, ποντιακά, μεξικάνικα, Μανιάτικα, από την Νάξο και τον Ψηλορείτη. Νούντλς από τη Σεούλ, πιλάφια περσικά, χαλούμια, κούρδικα, αρμένικα και σούσι από την Οζάκα”.

 

Άρθουρ Μίλερ, 

Παρουσία 

Μετάφραση:  Αύγουστος Κορτώ 

Εκδόσεις Καστανιώτη

Μια συλλογή μερικών από τα σπουδαιότερα διηγήματα που έγραψε κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Άρθουρ Μίλερ, αποκαλύπτοντας την πολυδιάστατη συγγραφική του δεινότητα, ανοίγοντας πύλες στην “μερικές φορές συμπληρωματική, μερικές φορές εντελώς πρωτότυπη διάσταση της πολύπλευρης προσωπικότητάς του”.

 

Ζοζέ Σαραμάγκου

Ο φεγγίτης

Μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ένα από τα βιβλία της νεαρής φάσης του Ζοζέ Σαραμάγκου, ο Φεγγίτης είναι ιστορίες των ενοίκων μιας λαϊκής πολυκατοικίας, εμπλουτισμένες με ψυχαναλυτικού τύπου παρατηρήσεις. Τα δικαιώματα του βιβλίου ανήκουν στη σύζυγο του συγγραφέα, ο οποίος επιθυμούσε την μετά θάνατον έκδοση του.

Ντάριο Φο – Τζουζεπίνα Μανίν,

Ντάριο Φο. Ο κόσμος μου

Μετάφραση: Ανταίος Χρυσοστομίδης

Εκδόσεις  Καστανιώτη

Ένα είδος αυτοβιογραφίας του Ντάριο Φο υπό τη μορφή συνέντευξης-συζήτησης με την Τζουζεπίνα Μανίν. Ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας και νομπελίστας αναφέρεται στους αγώνες του ενάντια στη λογοκρισία, τις σχέσεις του με τη θρησκεία και την πολιτική και σε ιστορίες από το χωριό του, που φιλοξενούσε τους σπουδαιότερους παραμυθάδες της Ιταλίας, ως την υποψηφιότητά του για δήμαρχος του Μιλάνου σε ώριμη ηλικία.

 

Άλκη Ζέη

Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Άλκη Ζέη, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ιστορίες των πρώτων είκοσι πέντε χρόνων της ζωής της επιτρέπει στους αναγνώστες της να γνωρίσουν προσωπικές στιγμές από το παρελθόν της, για την καταγραφή του οποίου «μνήμη και πολλή αγάπη χρειάστηκε», όπως αναφέρει και η ίδια.

Μάνος Ελευθερίου

Τα λόγια και τα χρόνια: 1963-2013 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Πρόκειται για μια συγκεντρωτική έκδοση των στίχων του μεγάλου δημιουργού Μάνου Ελευθερίου, οι οποίοι είναι κατανεμημένοι χρονολογικά και ανά δισκογραφική δουλειά, ενώ παράλληλα διανθίζονται από επιπλέον πληροφορίες για τους συντελεστές των δίσκων.

Άρτεμις Κούπερ

Πάτρικ Λη Φέρμορ: Μια περιπέτεια

Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η βιογραφία της περιπετειώδους ζωής του σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού συγγραφέα της εποχής μας που συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα. Η Άρτεμις Κούπερ άντλησε άφθονο υλικό από συνεντεύξεις του Φέρμορ, από τις συζητήσεις με τον ίδιο και τους στενότερους φίλους του καθώς και από το προσωπικό του αρχείο. Μια βιογραφία που διαβάζεται σα μυθιστόρημα με πάμπολλες αναφορές σε πρόσωπα και πράγματα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, μια ακαταμάχητη αφήγηση περιπέτειας, πολυμάθειας, γενναιότητας και γοητείας δοσμένη με βαθιά γνώση και αγάπη.

Χαρούκι Μουρακάμι

Τις μικρές ώρες

Μετάφραση: Μαρία Αργυράκη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Άνθρωποι της νύχτας και του περιθωρίου συναντώνται στο μυθιστόρημα του διάσημου ιάπωνα συγγραφέα. Χαρακτήρες που πλέκονται μεταξύ τους σε ένα μεταφυσικό μουρακαμικό σύμπαν που ενώνει τα ανθρώπινα συναισθήματα με τις απολαύσεις και τα πάθη της ποπ κουλτούρας.

Πίτερ Έιμς Κάρλιν

Μπρους

Μετάφραση: Γιώργος Μιχαλόπουλος

Εκδόσεις Το Ροδακιό

Η ζωή και το έργο του “Αφεντικού” της παγκόσμιας μουσικής. Η εγκεκριμένη και από τον ίδιο τον Σπρίνγκστιν βιογραφία δεν είναι μόνο μια πλούσια καταγραφή μιας ενδιαφέρουσας ζωής ενός ροκ σταρ που συμπεριφέρεται σαν κανονικός άνθρωπος, αλλά και μια αποτύπωση της αμερικάνικης κοινωνίας.

Ένα ράφι ακόμα.

Στις 05/12/2013 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός το αστυνομικό μυθιστόρημα Το κάλεσμα του κούκου”, που προκάλεσε σάλο παγκοσμίως όταν αποκαλύφθηκε ότι ο συγγραφέας που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ είναι η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Το καινούριο ποιητικό μυθιστόρημα του Στρατή Χαβιαρά, Η Άχνα”, από τις εκδόσεις Κίχλη.  Ο Γιώργος Κοροπούλης μεταφράζει Δάντη, τις Ρίμες της Πέτρας”, για λογαριασμό των εκδόσεων Άγρα. Από τις εκδόσεις Άγρα θα κυκλοφορήσει και το αυτοβιογραφικό κείμενο του Λεόν Τρότσκι, “Ημερολόγιο της εξορίας -1935″.  Από τις εκδόσεις της Εστίας θα κυκλοφορήσει το μνημειακό έργο του Πολ Βεν, “Η ελληνορωμαϊκή αυτοκρατορία”. Τέλος δύο οικονομικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο φθινόπωρο είναι “Η Μεγάλη Παρακμή” του  Νάιαλ Φέργκιουσον (εκδόσεις Παπαδόπουλος) και “Οι νομικές απάτες του καπιταλισμού” του Τζον Κένεθ Γκαλμπρεϊθ (εκδόσεις Ποταμός).

Φαίη Ιωαννίδου