Categories: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Ευγενία Αποστόλου αναζητά την έκρηξη της ύλης

Ποια ιδέα υπάρχει πίσω από το έργο σου; Το έργο μου είναι ζωντανός οργανισμός που αναπτύσσεται, φθείρεται, μετεξελίσεται.  Εστιάζω στην ίδια την πράξη της ζωγραφικής και θέτω ή προσπαθώ να απαντήσω ερωτήματα ως προς το τι είναι ένα έργο, πως αναπτύσσεται, μέσα από ποιες διαδικασίες αποκτά οντότητα. Καταθέτω και αποσύρω  υλικό μετατοπίζοντας συνεχώς το  ‘τέλος’  του έργου. Αυτή η τριβή με την ύλη  σπρώχνει τα όρια της ζωγραφικής μου προς άλλες κατευθύνσεις. Με ενδιαφέρει  και με παρασύρει το τυχαίο περιστατικό που προκύπτει  σε αυτή τη διαδικασία  παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του έργου.

Ποια είναι τα μέσα που χρησιμοποιείς στη δουλειά σου; Τα χρώματα λαδιού τα χρησιμοποιώ σχεδόν εμμονικά. Είναι εύπλαστο υλικό το λάδι και με διευκολύνει στους χειρισμούς που κάνω. Δημιουργώ ένα σώμα λαδιού στην επιφάνεια του καμβά το οποίο στη συνέχεια υποσκάπτω και αποκολλώ προκαλώντας την έκρηξη και συντριβή της ύλης.  Συγχρόνως αποκαλύπτω τις εσωτερικές διαδικασίες του έργου.

Ποια εποχή της ιστορίας της τέχνης αποτελεί σημείο αναφοράς για σένα; Είναι πολλά τα κομμάτια της τέχνης που με έχουν συναρπάσει και ενδιαφέρει κατά καιρούς. Η καρδιά μου όμως χτυπά με τον Malevich, τον Jackson Pollock, τον Barnett Newman, τον Rothko… τον Rembrandt.  Ο Αμερικανικός αφηρημένος εξπρεσσιονισμός με συγκινεί πάντα για τον ηρωισμό του.

Παραστατική τέχνη, αφαίρεση, εννοιολογική τέχνη, οικειοποίηση, αρχείο, κτλ. Με ποιο εικαστικό ρεύμα ταυτίζεσαι, με ποιο όχι; Ταυτίζομαι με τον εαυτό μου. Θέλω να πω ότι έχω κοιτάξει πολύ την παραστατική τέχνη, έχω πιστέψει στην αφαίρεση, με έχει ενδιαφέρει η εννοιολογική τέχνη. Δεν εντάσσομαι στα στενά όρια ενός ρεύματος. Θέλω τα πράγματα να είναι ανοιχτά και να υπάρχει συνομιλία  χωρίς περιορισμούς. Κάπουα στιγμή πρέπει να βρεθεί κανείς σε έναν ακατοίκητο χώρο για να διαμορφώσει το προσωπικό του πεδίο.

Ποιος είναι ο σκοπός της τέχνης; Πραγματικά δεν ξέρω. Ίσως να μας μεταφέρει από την σκληρή πραγματικότητα της ζωής κάπου αλλού..


Info: Η έκθεση της Ευγενίας Αποστόλου “APPARITIONS” θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το Σάββατο 16 Μαΐου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα, τηλ: 210 64 39 466 http://www.art-tounta.gr. Ώρες λειτουρίας: Τρίτη με Παρασκευή 12.00-20.00, Σάββατο 11.00-16.00.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA