Categories: DIGITAL STORIES

Στέλνοντας εύκολα και δωρεάν αρχεία online με το WeTransfer

Παλαιότερα για την αποστολή ενός μεγάλου αρχείου χρησιμοποιούσαμε τα emails, αφού πρώτα το είχαμε σπάσει σε μικρότερα κομμάτια με τη χρήση ενός προγράμματος τύπου WinZip/WinRAR. Όταν τα μεγέθη άρχισαν να ξεφεύγουν και η τακτική αυτή δεν βόλευε πια, τη λύση έδωσαν υπηρεσίες όπως το Rapidshare που, μεταξύ άλλων, προσέφεραν και δυνατότητα αποθήκευσης αρχείων στο cloud –και διαμοιρασμού τους σε άλλους, φτάνει εκείνοι να γνώριζαν το ακριβές link. Κι αυτές οι λύσεις όμως δεν μπόρεσαν να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ όγκου πελατών και προγραμμάτων χρέωσης με αποτέλεσμα η μία μετά την άλλη να «χαιρετίσουν». Κάπως έτσι λοιπόν ανέτειλε το WeTransfer, μια υπηρεσία που παραμένει δωρεάν –στο core κομμάτι της- ακόμα και σήμερα και ως εκ τούτου, την προτιμά η πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου.

Τι είναι το WeTransfer; Πρόκειται για μια πλατφόρμα διαμοιρασμού αρχείων βασισμένη στο κόνσεπτ του cloud. Ξεκίνησε από το Άμστερνταμ ως startup το 2009 χωρίς τη βοήθεια κάποιου fund ή angel investors, αποτελώντας πρότζεκτ του γνωστού στην Ολλανδία blogger Nalden. Η χρήση του WeTransfer είναι εξωφρενικά απλή: φτάνει να μπείτε στο site του, να επιλέξετε από το PC σας τα αρχεία που θέλετε να στείλετε, να επιλέξετε το email του παραλήπτη καθώς και το δικό σας και να εισάγετε ένα προαιρετικό μήνυμα προς εκείνον. Πατώντας το “Transfer” ξεκινά η μεταφορά των αρχείων που επιλέξατε (δεν παίζει ρόλο το πλήθος τους, φτάνει να μην ξεπερνούν τα 2 GB στο σύνολό τους) στους σέρβερ του WeTransfer. Μόλις ολοκληρωθεί, εσείς λαμβάνετε αποδεικτικό αποστολής στο οποίο αναγράφεται και το URL του «πακέτου» σας, ενώ μια παρόμοια ειδοποίηση πάει και στο email του παραλήπτη. Και με τον τρόπο αυτό, τόσο απλά, έχετε στείλει όγκο έως και 2 GB.

Αν ενδιαφέρεστε τώρα για κάτι παραπάνω, το WeTransfer προσφέρει και άλλες υπηρεσίες μέσω του WeTransfer Plus. Μπορείτε να στέλνετε πακέτα των 10 GB, να τροποποιείτε τα URL τους αλλά και τα backgrounds τους και να τα προστατεύετε από αδιάκριτους με κωδικό πρόσβασης. Επιπρόσθετα σας δίνεται και χώρος 50 GB στο cloud για backup και αποθήκευση αρχείων και δεδομένων, όλα αυτά έναντι 10€ τον μήνα με ετήσια εξόφληση. Σημειώστε πως τα αρχεία που στέλνετε κανονικά, παραμένουν διαθέσιμα για 7 μέρες και μετά σβήνονται αυτόματα. Στην περίπτωση του WeTransfer Plus, οι 7 μέρες γίνονται 4 εβδομάδες. Σημειώστε, τέλος, πως αν ενδιαφέρεστε για κάτι πιο portable, το WeTransfer διατίθεται και ως app για το smartphone και το tablet σας, Android ή iOS.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος