Η ομάδα των Medea Electronique έχει μια ιδιαίτερη ματιά στην ηλεκτρονική μουσική και την Παρασκευή (25/4) πραγματοποιεί το δεύτερο Electric Nights στο Βυρσοδεψείο. Με μεγάλο αριθμό καλεσμένων, θα προσπαθήσει για 27 συνεχόμενες ώρες να προσφέρει μια πρωτόγνωρη εμπειρία σε όσους επιλέξουν να παρακολουθήσουν αυτό το πραγματικό ιδιαίτερο δρώμενο. Επικοινωνήσαμε μαζί τους για να κάνουν οι ίδιοι τις απαραίτητες συστάσεις σχετικά με το φεστιβάλ, την ομάδα τους και τους στόχους τους.
Πως ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας, πότε και από ποιους; Η ομάδα ξεκίνησε το 2006 στην Αθήνα, εμπνευσμένη από το λογοπαίγνιο μεταξύ των λέξεων Medea και Media. Αποτελούμενη από ένα ευρύ φάσμα μεμονωμένων καλλιτεχνών που εργάζονται συλλογικά με το όνομα Medea Electronique, η ομάδα μοιράζετε μια προδιάθεση για την καινοτομία στις τέχνες του θεάματος. Καθώς ανά καιρούς αλλάζουν τα πρόσωπα στην ομάδα (κυρίως εισάγονται καινούργια παρά αποχωρούν παλαιότερα), δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πια το ποιος ξεκίνησε την ομάδα.
Πως προέκυψε το Electric Nights, το όνομα του φεστιβάλ; Το όνομα Electric Nights προέκυψε από κάποιες συναντήσεις με συντελεστές του χώρου Beton 7, πριν από ενάμιση χρόνο, όπου και έγινε πρώτη φορά το συγκεκριμένο φεστιβάλ. Μας άρεσε καθώς πιστεύουμε πως αντιπροσωπεύει επακριβώς το χαρακτήρα του φεστιβάλ κι έτσι το κρατήσαμε.
Πως θα παρουσιάζατε τη μουσική που θα ακούσουμε στο φεστιβάλ σε κάποιους που δεν γνωρίζουν τα ονόματα των καλεσμένων σας; Ο όρος ηλεκτρονική μουσική είναι αρκετά παρεξηγημένος, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του ευρύτερου κοινού, τον συνδέει με είδη όπως η techno, electro κ.τ.λ. Απ’ την άλλη ο όρος πειραματική μουσική είναι επίσης αφηρημένος, καθώς οι απόψεις πάνω στο τι είναι και τι δεν είναι πειραματικό είναι πολλές και διίστανται. Εμείς σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούμε τον όρο πειραματική ηλεκτρονική μουσική και noise art. Μια περιγραφή θα μπορούσε να είναι «μια τέχνη που χρησιμοποιεί τον ήχο σαν το κύριο μέσο της, μια μουσική εγκεφαλική που βασίζεται τόσο στο χρόνο όσο και στον χώρο, καθώς η εκάστοτε εγκαταστάσεις του χώρου έχουν άμεση επίδραση στο ηχητικό αποτέλεσμα».
Πως αποφασίσατε να στήσετε το φεστιβάλ ως 27ωρο συνεχόμενο δρώμενο; Η ιδέα του 27ώρου βασίζεται στον εγκεφαλικό χαρακτήρα της μουσικής που ανέφερα παραπάνω. Με το πέρασμα της ώρας η αντίληψη στον ήχο αλλάζει δραστικά, προσφέροντας έτσι μια μοναδική εμπειρία στον ακροατή. Ο χώρος επίσης, το Βυρσοδεψείο, είναι ιδανικός για ένα τέτοιο φεστιβάλ, καθώς μπορεί να δώσει στον ήχο τον απαραίτητο χώρο για να εκτυλιχτεί και συνδυαστικά με τον χρόνο, να δημιουργήσει μία μοναδική συνθήκη ακρόασης.
Για ποια ονόματα θα δηλώνατε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα φιλοξενήσετε φέτος στο Electric Nights; Από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες έχουν επιλεγεί ανάμεσα από πολλούς αιτούντες, δε μπορούμε να δώσουμε κάποιο συγκεκριμένο όνομα, το οποίο μας ευχαριστεί περισσότερο από τους υπολοίπους. Σίγουρα μας ευχαριστεί το γεγονός ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε στο αθηναϊκό κοινό καλλιτέχνες από άλλες χώρες κι άλλες ηπείρους, όπως ο Yoshihito Nakanishi από την Ιαπωνία, ο Thiago Salas, ο Cadós Sanchez από τη Βραζιλία και η Elaine Lillios από την Αμερική. Ταυτόχρονα, μας ευχαριστεί η συμμετοχή Ευρωπαίων καλλιτεχνών από χώρες όπως η Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία καθώς και η τοπική σκηνή. Αυτή η συνύπαρξη και σύμπραξη στο φεστιβάλ είναι που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως.
Με τι άλλο ασχολείται η ομάδα εκτός του φεστιβάλ; Μια ακόμη μεγάλη παραγωγή της ομάδας είναι ένα καλλιτεχνικό residency που γίνεται σε ετήσια βάση το φθινόπωρο, η Κουμαριά, η οποία φέρνει καινούργιους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και δημιουργεί συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων. Επίσης, η ομάδα δημιουργεί έργα που παρουσιάζονται σε διάφορους χώρους σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως το Soundscapes/Landscapes και η Μονοτονία που παρουσιάζονται αυτό τον καιρό στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Beyond Resoning που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Τουρκία, το Fragments of the Unseen που παρουσιάστηκε Ελλάδα, Αγγλία και Ταΐλάνδη κτλ.
Το φεστιβάλ ξεκινάει την Παρασκευή (25/4) κι ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Η είσοδος κοστίζει 8 ευρώ (όλο το 27ώρο) και οι φοιτητές με ένα εισιτήριο εξασφαλίζουν την είσοδο στο Βυρσοδεψείο σε δύο άτομα. Για τα ονόματα των καλλιτεχνών και το αναλυτικό πρόγραμμα επισκεφτείτε το site του φεστιβάλ.