Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος προτείνουν έξι βιβλία για το καλοκαίρι

Usain Bolt, Ταχύτερος από αστραπή, μετάφραση: Λεωνίδας Δημήτρουλας

Ο Γιουσέιν Μπολτ αφηγείται την ιστορία του με τα δικά του λόγια: ζει σε ένα μικρό χωριό της Τζαμάικα με τον πατέρα του και τη μητέρα του. Είναι μια πολύ δεμένη οικογένεια, έχει ευτυχισμένα παιδικά χρόνια. Στην Τζαμάικα τα παιδιά ασχολούνται από μικρά με το τρέξιμο, ο μικρός Γιουσέιν δείχνει νωρίς ταλέντο του και καταφέρνει να γίνει δεκτός σε ένα πολύ καλό αθλητικό σχολείο. Παρόλο που είναι ακριβό, οι γονείς του, ένας απλός μεροκαματιάρης και μια μοδίστρα, κάνουν τα πάντα για να φοιτήσει εκεί το παιδί τους. Ο ίδιος ο Μπολτ δεν παίρνει στα σοβαρά το ταλέντο του: δεν ασχολείται ιδιαίτερα, δεν πηγαίνει στις προπονήσεις, προτιμά να παίζει ηλεκτρονικά και να τριγυρίζει με τους φίλους του. Έρχεται όμως η στιγμή που σε ένα πρωτάθλημα χάνει από έναν αθλητή που θεωρεί πολύ κατώτερό του. Ο Μπολτ, που είναι από τη φύση του ανταγωνιστικός και δεν θέλει να χάνει, θυμώνει πολύ και αλλάζει στάση: αρχίζει τις εντατικές προπονήσεις. Δεν επιτρέπει στον εαυτό του να ξαναχάσει σε πρωτάθλημα.

Colleen Hoover, Χωρίς ελπίδα, μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Η Σκάι είναι ένα κορίτσι δεκαεπτά χρονών που ζει μια ήσυχη, προστατευμένη ζωή με τη θετή της μητέρα. Από το παρελθόν της θυμάται ελάχιστα πράγματα. Η ήρεμη ζωή της ανατρέπεται την ημέρα που γνωρίζει τον Ντιν. Η Σκάι τον ερωτεύεται κεραυνοβόλα, νιώθει πράγματα που δεν γνώριζε καν ότι μπορούσε να νιώσει. Εκείνος ανταποκρίνεται και οι δυο νέοι δένονται μ’ έναν τρόπο μοναδικό. Η Σκάι βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα στα έντονα συναισθήματα που νιώθει και στον φόβο που της προκαλεί το μυστήριο που κρύβει ο Ντιν. Σκοτεινές αλήθειες και καλά κρυμμένα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια. Η Σκάι έρχεται αντιμέτωπη με εικόνες και συναισθήματα που είχε θάψει βαθιά μέσα της και θα προτιμούσε να μείνουν εκεί για πάντα.  Είναι δυνατόν να έχουν ζήσει κι άλλη φορά μαζί;

Michael Fryan, Σκίος, μετάφραση: Μανίνα Ζουμπουλάκη

Ο διακεκριμένος καθηγητής Γουίλφρεντ καταφτάνει στο ελληνικό νησί Σκίος, καλεσμένος από το περίφημο Ίδρυμα Φρεντ Τόπλερ. Την ίδια στιγμή αποβιβάζεται και ο Όλιβερ Φοξ, ένας γοητευτικός τυχοδιώκτης. Στην παραλαβή των αποσκευών γίνεται ένα μπέρδεμα και ο Όλιβερ Φοξ παίρνει τις αποσκευές του καθηγητή. Όταν στις αφίξεις βλέπει την Νίκη, την όμορφη βοηθό του Ιδρύματος, αποφασίζει να τη γνωρίσει και χωρίς δισταγμό προσποιείται ότι είναι ο διάσημος καθηγητής. Έτσι ο ασήμαντος Όλιβερ Φοξ εμφανίζεται και συμπεριφέρεται στο Ίδρυμα ως ο σπουδαίος καθηγητής Γουίλφρεντ και φυσικά καταγοητεύει τους πάντες. Την ίδια στιγμή ο αυστηρός καθηγητής, έχοντας χάσει όλα του τα υπάρχοντα, βρίσκεται παρατεταμένος, σε μια βίλα παρέα με την χαζή ερωμένη του Όλιβερ. Ένα ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα με μπερδέματα, παρεξηγήσεις και ανατροπές. Όλα μπερδεύονται γλυκά και τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται-ούτε καν το πεντακάθαρο και άψογα οργανωμένο Ίδρυμα Τόπλερ! Ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας γράφει με το ιδιαίτερο χιούμορ του μια καλοστημένη φάρσα, σχολιάζοντας με μοναδική ευφυία τους διανοούμενους, τους κοινωνικά φιλόδοξους και τους πάμπλουτους αλλά τόσο ευαίσθητους φιλάνθρωπους

Το μυθιστόρημα Σκίος ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker 2012.

Μανίνα Ζουμπουλάκη, Φερμουάρ 

Όλα ξεκινάνε με ένα έγκλημα, σχεδόν στυγερό. Μπλέκεται πολύς κόσμος –μια λαϊκή τραγουδίστρια, μια γραμματέας σε Υπουργείο, μια δημόσια υπάλληλος-πρώην-και-νυν ιδεολόγος, η σύζυγος του Υπουργού, η κόρη του, ο γιος του, μια απελπισμένη άνεργη μοδίστρα, και μια καφετζού, στο άσχετο. Όλοι ψάχνουν για ένα νόημα στη ζωή τους και όλοι κρύβουν λόγια. Οι ήρωες του Φερμουάρ κρύβουν πολλά, από στοιχεία εγκλήματος μέχρι πολύτιμες πληροφορίες που θα άλλαζαν την ροή της ιστορίας, ίσως και της Ιστορίας, αν έβγαιναν στο φως. Μιλάνε για τη ζωή τους και για τον φόνο, για το Δημόσιο, για το Κόμμα και για το θύμα αλλά όταν έρχεται η στιγμή των αποκαλύψεων, βάζουν φερμουάρ. Ένα γρήγορο, έξυπνο, σχεδόν ρεαλιστικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην σημερινή όχι-και-τόσο ρεαλιστική Ελλάδα. Σε ένα Υπουργείο, με δημόσιους υπαλλήλους, με ιδεολογίες και άνευ. Με καθημερινούς ήρωες,  με διαφθορά, διαπλοκή, ρουσφέτια, έρωτες του ποδαριού, μίζες και λεφτά που φεύγουν έξω από την χώρα χωρίς να τα πάρει πρέφα κανείς. Κάπου μέσα σ’ όλα αυτά υπάρχουν αισθήματα, που δυστυχώς βρίσκονται πολύ κοντά στην Αλήθεια… και την Αλήθεια την αποφεύγουν οι ήρωες όσο μπορούν. Δεν μιλάνε, επειδή πιστεύουν στο βάθος ότι έκαναν το σωστό –ότι έκρυψαν όλα όσα έπρεπε τελικά να κρύψουν.

Πέτρος Γαλατσιάτος, Άσπρα Γάντια

Ο Μάικ Ζάκρος, ένας μπάτλερ σπουδαγμένος και κοσμοπολίτης, βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια στο Λονδίνο στην υπηρεσία της βασιλικής οικογένειας. Έχει δεσμό με την Νικόλ, σκοπεύουν να παντρευτούν. Όλα κυλούν ήρεμα μέχρι την ημέρα που χτυπάει το τηλέφωνο. Ο κυρ Γιώργος, μια παλιά γνωριμία από την Ελλάδα, του ζητάει  να γυρίσει στην Αθήνα για να ξεπληρώσει κάποιο παλιό του χρέος. Ο κυρ Γιώργος είναι ο πιο ισχυρός μαφιόζος της χώρας. Ο Μάικ του χρωστάει τη ζωή του (και πολλές χιλιάδες ευρώ). Αποστολή του είναι να προσληφθεί στην κατοικία του πρέσβη της Αφρικής και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Μια παλιά βεντέτα κι ένα τεράστιο μίσος χωρίζει τους δυο άντρες. Ο Μάικ θα βρεθεί ανάμεσά τους, μπλεγμένος περισσότερο από όσο είχε φανταστεί. Τα Άσπρα Γάντια είναι ένα σκοτεινό μυθιστόρημα γραμμένο με κινηματογραφικό ρυθμό, με έντονη δράση, γρήγορες εναλλαγές, πολλά πρόσωπα, αναπάντεχες ανατροπές και πολλά κρυμμένα μυστικά. Ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με φόντο τη σημερινή Αθήνα.

Γιώργος Μπακούρης, Έγκλημα στην Πάρο

Προσκεκλημένος του επιστήθιου φίλου του και γνωστού επιχειρηματία Γιώργου Κωστένογλου, ο αστυνόμος Κλέανθος Παπαγιανίδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής, στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, καταφτάνει στην Πάρο για να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Εκεί γνωρίζεται με τους υπόλοιπους καλεσμένους: έναν εφοπλιστή με την οικογένειά του, έναν μεγαλοτραπεζίτη, μια κοσμική καλλονή και μια φίλη της οικοδέσποινας από το Λονδίνο. Η εκλεκτή παρέα ξεκινάει τις διακοπές της με μπάνια στη θάλασσα, βόλτες στο νησί, ξενύχτια… Οι ανέμελες ημέρες δεν θα κρατήσουν για πολύ. Τα απειλητικά μηνύματα που εμφανίζονται γραμμένα στους τοίχους των δωματίων, θα διαταράξουν την θερινή ραστώνη. Το μυστήριο θα λάβει δραματική τροπή όταν ένας καλεσμένος θα βρεθεί στραγγαλισμένος στο δωμάτιό του. Οι διακοπές τελειώνουν για τον Παπαγιανίδη που καλείται να εξιχνιάσει τον φόνο.

Οι υποψίες πέφτουν σε όλους τους καλεσμένους, αλλά η έλλειψη στοιχείων δυσκολεύει τις έρευνες. Οι υποθέσεις που αναπτύσσει ο Κλέανθος Παπαγιαννίδης δεν καταλήγουν πουθενά. Μια ιστορία από το παρελθόν που βγαίνει στην επιφάνεια, θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις έρευνες.

POPAGANDA