Κάποτε είχαμε τα cd που “πήδαγαν” και λίγο μετά τα mp3s που δεν “έπαιζαν” γιατί κόλλαγαν. Πολύ πριν από όλα αυτά όμως είχαμε τα βινύλια (που ακόμα έχουμε) που και αυτά με την σειρά τους “πήδαγαν” αλλά έπαιζαν και σε λάθος στροφές καμία φορά. Με τα παραπάνω θέλω να πω πως πάντα θα υπάρχει κάτι που θα τυραννάει τους ανθρώπους που θέλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ακούσουν ή να παίξουν μουσική στον εαυτό τους και σε τρίτους.
Προχτές μου έστειλε μια φίλη ένα κλασικό track που κάποιοι επιχείρησαν να “ρίξουν” σε στροφές για να δουν πως ακούγεται και αυτό το πείραμα μου θύμισε ένα κάρο γκάφες με λάθος στροφές σε πικάπ ραδιοσταθμών και clubs της δεκαετίας του 90. Άκουγες εκπομπή στο ράδιο και ξάφνου άλλαζε το κομμάτι και το επόμενο ακουγόταν πιο γρήγορο, σαν στρουμφάκι την μια και πιο αργό σαν τέρας απο ταινία τρόμου του 80 την άλλη. Κάτι που συνέβαινε συχνά και στα clubs και bars της εποχής όμως, μου έχει συμβεί και μένα κάμποσες φορές. Η μαγκιά ήταν να αλλάξεις τις στροφές γρήγορα αφενώς και έξυπνα αφετέρου, κανοντάς το στο κατάλληλο σημείο που κανείς δεν θα καταλάβει πολλά. Απο τις 33 στις 45 και ανάποδα.
Στο θέμα μας τωρα. Θυμάμαι αρκετές φορές να δοκιμάζω tracks σε λάθος στροφές και αυτά να ακούγονται καλύτερα. Ακουγόντουσαν καλύτερα όντως! Έχω και έναν γνωστό που συχνά “έπαιζε” jazz tracks σε πιο γρήγορες στροφές, δεν ήταν πάντα πετυχημένο βέβαια, όσο κι αν επέμενε ο ίδιος. Ο youtube user εν ονόματι goodlittlebuddy λοιπόν δεν πίστευε ποτέ τον χαμό που θα προκαλόυσε ο ίδιος όταν “έριχνε σε στροφές”, 25% κάτω πιο συγκεκριμένα απο τις 45 στις 33 στο σαρανταπεντάρι που περιείχε το classic hit “Jolene” της ζουμερής Dolly Parton απο το μακρινό 1973. Το αποτέλεσμα συγκλονιστικό, αφού απο χαζοχαρούμενο, οσο και σοβαρό να είναι το συγκεκριμένο λόγω της Parton, το “Jolene” μετατράπηκε σε ένα super σκοτεινό μπαλαντοειδές folk track με αντρική στακάτη φωνή. Οι λάθος στροφές έσωσαν την φάση. Slow ass jolene!