ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Δύο από τα πιο πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ της χρονιάς στις Νύχτες Πρεμιέρας

Λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του πλήρους προγράμματός του, το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μοιράζεται μαζί μας άλλες δύο πρεμιέρες, αυτή τη φορά ντοκιμαντέρ με σπουδαία φεστιβαλική πορεία στο εξωτερικό. Πρόκειται για το πολυσυζητημένο Φωτιά της Αγάπης της Σάρα Ντόουζα και το βραβευμένο Όλες Οι Πνοές του Κόσμου του Σόνακ Σεν, που θα προβληθούν για πρώτη φορά φέτος σε ελληνικές αίθουσες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Το Όλες Οι Πνοές του Κόσμου αποτελεί το συναρπαστικό, πρωτότυπο πορτρέτο δύο αδερφών που αποκαθιστούν τη φυσική κατάσταση πουλιών που έχουν αναπνεύσει τον τοξικό αέρα του Νέου Δελχί. Η κλινική πουλιών τους έχει διαδώσει πάνω από 20 χιλιάδες πτηνά τα τελευταία 20 χρόνια – χαρακτηριστικά λέγεται πως τα συγκεκριμένα πουλιά (black kite, ελληνιστί ο τσίφτης) είναι “πιο συνηθισμένα κι από τα περιστέρια της Νέας Υόρκης.” Το ντοκιμαντέρ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ του Σάντανς και είναι η μοναδική ταινία που έχει κερδίσει και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο διεθνές διαγωνιστικό ντοκιμαντέρ του αμερικάνικου θεσμού αλλά και το βραβείο ντοκιμαντέρ L’Œil στις Κάννες. 

Όλες Οι Πνοές του Κόσμου

Στη Φωτιά της Αγάπης, έρχονται στο προσκήνιο οι γενναίοι ηφαιστειολόγοι Κάτια και Μορίς Κραφτ, που ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον όσο και τη δουλειά τους. Γύρισαν ολόκληρο τον πλανήτη κυνηγώντας την επόμενη έκρηξη ηφαιστείου και καταγράφοντας τα ευρήματά τους, παράλληλα με μερικές από τις εντυπωσιακότερες εικόνες λάβας και καπνού από τα έγκατα της Γης που έχει η επιστήμη στη διάθεσή της, χάρη σε αυτούς. Έχασαν τη ζωή τους το 1991 από μια ηφαιστειακή έκρηξη, αλλά άφησαν πίσω τους πολύτιμο έργο. Το ντοκιμαντέρ, εκτός από φόρος τιμής στο ζευγάρι σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, αποτελεί και μια φιλοσοφική σπουδή πάνω σε ένα από τα επιβλητικότερα φυσικά φαινόμενα.

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Οκτωβρίου στις αίθουσες Άστορ, Άστυ, Δαναός 1 & 2, Ιντεάλ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τριανόν, Παλλάς και για πρώτη φορά στην αίθουσα VMAX Sphera των Village Cinemas στο The Mall Athens.
Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου