ΣΙΝΕΜΑ

Χρυσός Φοίνικας στο Anora του Σον Μπέικερ και οι υπόλοιποι νικητές του 77ου Φεστιβάλ Καννών

Για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια, ένας αμερικανός σκηνοθέτης κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών: ο Σον Μπέικερ, η καταξιωμένη indie φιγούρα πίσω από ταινίες όπως το The Florida Project και το Tangerine, ήταν ο μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης με το Anora, που αποθεώθηκε και από τους κριτικούς τις προηγούμενες μέρες και, όπως φαίνεται, συγκίνησε και την επιτροπή (άλλωστε το επιβεβαίωσε η πρόεδρος Γκρέτα Γκέργουιγκ).

Ο Μπέικερ αφιέρωσε το βραβείο σε όλες τις σεξεργάτριες, αλλά και σε τρεις σημαντικές γυναίκες της ζωής του: τη μητέρα του, τη σύζυγό του και την πρωταγωνίστρια της ταινίας, Μάικι Μάντισον (Scream, Κάποτε στο Χόλιγουντ), που δίνει μια ερμηνεία που θα την κάνει σταρ.

Το Μεγάλο Βραβείο κέρδισε η επίσης αγαπημένη από τους κριτικούς ταινία All We Imagine As Light της Παγιάλ Καπέντια, ενώ το πολυσυζητημένο Emilia Perez του Ζακ Οντιάρ κέρδισε 2 βραβεία: εκείνο της επιτροπής (το λεγόμενο Jury Prize) και εκείνο της γυναικείας ερμηνείας, που απονεμήθηκε στις 4 συμπρωταγωνίστριες της ταινίας: την Αδριάνα Πας, την Κάρλα Σοφία Γκασόν, την Ζόε Σαλντάνα και την σούπερ σταρ Σελένα Γκόμεζ. Η ταινία αγοράστηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Νetflix για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το The Substance, που για αρκετούς ήταν το φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα, πήρε το βραβείο σεναρίου.

All We Imagine As Light της Παγιάλ Καπέντια.

Οι Ιστορίες Καλοσύνης του Γιώργου Λάνθιμου πήραν αναμενόμενα το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Τζέσε Πλέμονς, ενώ ο ιρανός σκηνοθέτης Μοχάμεντ Ρασούλοφ που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση στη χώρα του για το έργο του και κατάφερε να ξεφύγει, πήρε ένα ειδικό βραβείο για το The Seed of the Sacred Fig.

Οι Ιστορίες Καλοσύνης του Γιώργου Λάνθιμου πήραν αναμενόμενα το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Τζέσε Πλέμονς.

Καλύτερος σκηνοθέτης αναδείχθηκε ο Μιγκέλ Γκόμες για τη θαυμάσια κινηματογραφική περιπλάνηση του Grand Tour.

Στην παράλληλη ενότητα Ένα Κάποιο Βλέμμα (όπου διαγωνιζόταν και το September Says της Αριάν Λαμπέντ) το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Guan Hu με την ταινία Black Dog.

Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου